Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Zdroj: Toprecepty, Varenistecz

Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a připravit si k svačině nebo k obědu zeleninový salát. Jenže, nestačí jen nakrájet zeleninu a smíchat ji dohromady. Respektive šlo by to, ale výsledkem je pak jídlo, slovy Pohlreicha, suché jak cesta. Šťavnatost, chuť, vůni a celkově pořádné grády dodá salátu zálivka!

Kupovaná, nebo domácí?

To je samozřejmě jen řečnická otázka. Koupit zálivku dokáže každý, ale stejně tak ji každý dokáže doma udělat. Příprava je jednoduchá a výsledek chuťově i cenově neporovnatelný s tím, co seženete v supermarketu. Na základní salátovou zálivku vinaigrette nepotřebujete nic jiného než olej, vinný ocet, sůl, pepř a případně nějaké bylinky. Pokud máte tuhle verzi zmáknutou, pusťte se do experimentování.

Makovo-citronová

Milujete mák? A víte, že je nejlepší kamarád s citronem? Tahle dvojka vám svou symbiózu dokáže i v zálivce. Jak na ni? Prošlehejte dohromady 1 lžíci medu, ¼ šálku citronové šťávy, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci makových semínek, ¼ šálku kysané smetany, ¾ šálku olivového oleje a podle chuti osolte. Maková zálivka skvěle vynikne v salátu, který kombinuje ovoce a zeleninu, například v ledovém salátu s jahodami.

Avokádová

Avokádo je hit, o tom není pochyb. Tohle ovoce nejen, že má lahodnou chuť a dodá vašemu organizmu kromě vitamínů také zdravé tuky, ale zároveň má široké uplatnění v kuchyni. Jestli jste avokádo ještě nerozmixovali do zálivky, tak to udělejte teď. Co potřebujete? Jedno větší zralé avokádo, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, lžíci limetkové šťávy, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, ¼ šálku kysané smetany a vodu dle potřeby. Česnek a avokádo oloupejte, avokádo zbavte pecky. Všechny ingredience dohromady rozmixujte, podle potřeby přidejte trochu vody tak, aby byl dresing tekutý, ale stále hustší. Avokádová zálivka nejlépe vynikne salátech v mexickém nebo asijském stylu.

Pomerančovo-zázvorová

Pomeranč a zázvor jsou na jaře oblíbenými složkami detoxikačních kúr, a přesně tak je můžete využít i v salátech. Olivový olej dodá zálivce krémovitost a sezamový zase nezaměnitelnou vůni. Při přípravě téhle zálivky potřebujete půl šálku citronové a půl šálku čerstvé pomerančové šťávy, čtvrt šálku olivového oleje, 1 lžíci sezamového oleje (lze vynechat), trochu strouhané bio pomerančové kúry, lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, dvě lžíce hnědého cukru a trochu soli. Vše důkladně smíchejte dohromady, dokud se ingredience nespojí.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Espuma

Espuma

Slovo espuma lze zjednodušeně přeložit jako pěna. Je podobná známé mouse pěně, využívá však méně vejce a smetanu. Často s ní pracuje studená a… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více