Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
23. 4. 2021 Vaření
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a připravit si k svačině nebo k obědu zeleninový salát. Jenže, nestačí jen nakrájet zeleninu a smíchat ji dohromady. Respektive šlo by to, ale výsledkem je pak jídlo, slovy Pohlreicha, suché jak cesta. Šťavnatost, chuť, vůni a celkově pořádné grády dodá salátu zálivka!
Kupovaná, nebo domácí?
To je samozřejmě jen řečnická otázka. Koupit zálivku dokáže každý, ale stejně tak ji každý dokáže doma udělat. Příprava je jednoduchá a výsledek chuťově i cenově neporovnatelný s tím, co seženete v supermarketu. Na základní salátovou zálivku vinaigrette nepotřebujete nic jiného než olej, vinný ocet, sůl, pepř a případně nějaké bylinky. Pokud máte tuhle verzi zmáknutou, pusťte se do experimentování.
Makovo-citronová
Milujete mák? A víte, že je nejlepší kamarád s citronem? Tahle dvojka vám svou symbiózu dokáže i v zálivce. Jak na ni? Prošlehejte dohromady 1 lžíci medu, ¼ šálku citronové šťávy, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci makových semínek, ¼ šálku kysané smetany, ¾ šálku olivového oleje a podle chuti osolte. Maková zálivka skvěle vynikne v salátu, který kombinuje ovoce a zeleninu, například v ledovém salátu s jahodami.
Mohlo by vás zajímat
Avokádová
Avokádo je hit, o tom není pochyb. Tohle ovoce nejen, že má lahodnou chuť a dodá vašemu organizmu kromě vitamínů také zdravé tuky, ale zároveň má široké uplatnění v kuchyni. Jestli jste avokádo ještě nerozmixovali do zálivky, tak to udělejte teď. Co potřebujete? Jedno větší zralé avokádo, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, lžíci limetkové šťávy, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, ¼ šálku kysané smetany a vodu dle potřeby. Česnek a avokádo oloupejte, avokádo zbavte pecky. Všechny ingredience dohromady rozmixujte, podle potřeby přidejte trochu vody tak, aby byl dresing tekutý, ale stále hustší. Avokádová zálivka nejlépe vynikne salátech v mexickém nebo asijském stylu.
Mohlo by vás zajímat
Pomerančovo-zázvorová
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit tarhoňu? Drobná těstovina má pestré možnosti využití
Tarhoňa je drobná těstovina, kterou známe asi nejvíce z maďarských a slovenských receptů. Je víceméně univerzální potravinou, kterou lze konzumovat… Číst více
Jak uvařit prasklé vejce. Zvládneme to jednoduše a snadno s jednoduchým trikem
Vajíčka potřebují velmi opatrnou manipulaci, jenže i navzdory šetrnému zacházení si občas všimneme, že je některé z nich naprasklé. Nejjednodušší je… Číst více
Chutě známých politiků: Boris Johnson sní prostě vše. Jaký je jeho recept na hubnutí?
To, jak vypadá Boris Johnson, bývalý starosta… Číst více
Tabu v královské kuchyni: Alžběta II. miluje sendviče, ale jen s jednou speciální úpravou
Vypadají, že mají na růžích ustláno, jenže být… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Tři způsoby vaření bulguru: Je skvělý v salátech i jako příloha
Bulgur pochází z Orientu. Jde o lámaná pšeničná zrna různých velikostí, která jsou na rozdíl od obilného šrotu již pařená nebo předvařená. (Slovo… Číst více
Princ Charles jí jen dvě jídla denně. Má rád houbové rizoto i bažantí koláč
Britská královská rodina velmi dbá na zdravé… Číst více
Luxusní žemlovka není oxymorón. Povyšte dobroty svého dětství na novou úroveň
Malé děti obecně milují sladká jídla. Ovocné… Číst více
Zemská jablka k nám dovezla Marie Terezie. Víte, proč se brambory mají vařit ve slupce?
I když brambory pocházejí až z druhého konce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Piškotové dortíčky s rybízem
Přidáno před 5 hodinami
Guláš na slanině s francouzskou hořčicí
Přidáno před 8 hodinami
Škvarky z hokkaidó dýně
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí křupavé česnekové nudličky
Přidáno před 13 hodinami
Zelné placičky se sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Barevný piškot bez mouky
Přidáno před 21 hodinami