Retro okénko: Bylinné bonbony Hašlerky kdysi vrátily hlas i písničkáři Karlu Hašlerovi
23. 9. 2021 Historie a zajímavosti
Snad žádné jiné české bonbony nejsou tak slavné, specifické a výjimečné jako hašlerky. Zajistí vám svěží dech a možná vám i pomohou od škrábání v krku, kašle a chrapotu. A i když se v průběhu let jejich existence změnil jejich tvar, chuť zůstává, stejně jako modro-bílý obal – už celkem 100 let.
Zázračné pastilky, které navrátí ztracený hlas
I když jsou Hašlerky považovány za ryze český vynález, ve skutečnosti jejich předchůdkyně pocházely z Rakouska, stejně jako mnoho jiných podobných bylinných bonbonů. Ještě předtím ale roku 1877 namíchal podle webu Caruso-1877.de jistý hamburský lékárník speciální směs bylin proti kašli a chrapotu. Možná by se na ni zapomnělo, ale v roce 1909 vystupoval v Hamburku slavný operní pěvec Enrico Caruso a stalo se mu to, co by se operním pěvcům stávat nemělo – přišel o hlas. Lékárník ovšem ihned přispěchal na pomoc se svým zázrakem ve formě pastilek a Carusovi se jeho tenor vrátil. Za zlepšení stavu svých hlasivek byl tak vděčný, že dokonce napsal lékárníkovi dopis s poděkováním: „Ctěný pane, tisíceré díky za vaše pastilky, které považuji za velmi vhodné pro osoby trpící průduškovými potížemi. Se vší úctou Enrico Caruso“ Věhlas hamburských pastilek, které se posléze začaly vyrábět pod názvem Caruso Hustenbonbons se rozšířil do celé Evropy. K nám se tato směs zřejmě dostala přes Vídeň, kde bonbony dělala podle webu Blockmalz.at společnost Echt Kirstein’s.
Mohlo by vás zajímat
Jak se z Destinek staly Hašlerkami
První bonbony s vůní bylinek začal u nás tehdy ještě ve své dílně na pražských Vinohradech dělat výrobce cukrovinek František Lhotský, kterému se dodnes přezdívá „táta Hašlerek“. Protože se ale u nás jméno Caruso příliš neujalo, zkusil to raději přes naši operní pěvkyni Emu Destinnovou. Podle článku v časopise Potravinářská revue ale ani Destinky moc velký úspěch nesklidily, proto se Lhotský rozhodl pro jiný žánr a v prosinci 1920 se vydal do pražského kabaretu Lucerna za slavným písničkářem Karlem Hašlerem (autorem šlágrů Ta naše písnička česká nebo Po starých zámeckých schodech), který zrovna řešil podobný problém s hlasivkami jako tenkrát Caruso. Poté, co bonbony ochutnal a již bez problémů odzpíval své vystoupení, využil Lhotský dobrého rozpoložení zpěváka a vytasil se na něj s návrhem, zda by bonbony nemohly nést jeho jméno. Traduje se sice, že Hašler se nejprve bránil větou, že nechce, aby si ho někdo "bral do huby", a dokonce si chtěl nechat za propůjčení svého jména zaplatit. Zřejmě jsou to ale jen ošklivé pomluvy, vždyť uvedení jména na bonbonech bylo pro zpěváka už tak velkou reklamou. V každém případě je Hašlerův písemný souhlas s pojmenováním bonbonů Hašlerky dodnes uložen v Národním muzeu.
Mohlo by vás zajímat
Může za jejich barvu lékořice?
První Hašlerky se objevily v obchodech hned v roce 1921. Krátce na to se začaly Hašlerky propagovat prvním reklamním sloganem: „Hašler kašle, nevadí, Hašlerky ho uzdraví.“ Cestou různých vtipných říkanek a krátkých básniček doplněných veselými ilustracemi se reklama na Hašlerky ubírala i v následujících letech. Lhotský je ovšem propagoval i jinak. Po Praze třeba jezdila a rozvážela Hašlerky dvě dodávková auta, která měla netradiční tvar připomínající ruličky bonbonů – tak se totiž Hašlerky dlouhá léta prodávaly. Popularita Hašlerek Lhotskému hodně pomohla a už v roce 1922 si mohl koupit pozemek pro novou větší továrnu v Michli. Po znárodnění o ni ovšem přišel a výroba bonbonů se přesunula do Pražských čokoládoven v Modřanech. V současnosti se jejich vůně line v závodech Sfinx v Holešově. Hašlerky i po sto letech chutnají stále stejně a receptura se na ty originální nijak nezměnila. I když si mnozí myslí, že je v nich lékořice, což je vzhledem k jejich černé barvě vcelku logické, ve skutečnosti jim chuť dodává hlavně anýz ve spojení s mátou, jitrocelem a meduňkou. Typická černá barva bonbonů je způsobena černým barvivem , známým jako medicinální uhlí. Nynější Hašlerky už mají klasický bonbonový oválný tvar a kromě původní varianty se vyrábějí i další druhy – bez cukru, extra silné, jablečné, rybízové, višňové či meduňkové. Prodávají se i v krabičkách a jako dražé. Ty originální ale stejně všichni milujeme nejvíc.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Den tvrdých bonbonů
Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14