Palačinky jako pro královský dvůr! Jak na těsto, aby byl výsledek skutečně perfektní
28. 10. 2021 Tipy a triky
Jednoduchý návod na přípravu těsta na palačinky. Na jeho přípravu potřebujete hladkou mouku, mléko, trochu tuku, špetku soli a vajec. A víte, že při smažení nemusí plavat v oleji?
Palačinky jsou jednoduché, ale i u jednoduchých jídel je nutno dodržet několik základních pravidel, aby výsledek byl perfektní.
Palačinky
Ke snídani, obědu, večeři nebo jen jako výtečný dezert ke kávě, palačinky jsou prostě klasika. Tradičně se podávají na sladko, ale i slaná varianta si postupně nachází své místo. Příprava není vůbec… Podívejte se na všechny palačinky.
Jak na těsto na palačinky
Těsto se dělá z hladké mouky, mléka, trošky tuku (olej nebo rozpuštěné máslo), špetky soli a vajec. Vajec nemusí být mnoho, lze udělat palačinky i z jednoho vejce. Cukr do těsta nedáváme, protože se rádo připaluje a lépe je mít palačinky neutrální chuti a můžete je pak naplnit i slanou náplní.
Je důležité těsto dobře rozšlehat, aby bylo hladké bez hrudek. K tomu nám poslouží různé metličky a šlehače. Těsto neděláme moc husté, protože mouka ještě nabobtná a palačinky by byly tlusté. Mělo by se nechat asi čtvrt hodiny stát a podle potřeby dohustit nebo naředit.
Tip: Jednoduchá pomůcka: když do těsta ponoříte prst a vytáhnete, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenoučké, ale neprůhledné vrstvě.
Jak palačinky smažit
Také pánev potřebujete nepřilnavou, aby se palačinky netrhaly. Doby, kdy palačinky plavaly v oleji, jsou naštěstí dávno pryč. U dobré pánve stačí před začátkem smažení pánev lehce potřít tukem a pak už můžeme péct bez tuku. Palačinky budou zdravější a lépe stravitelné.
Těsto lijeme do dobře rozehřáté pánve, na začátku pomůže kápnout na pánev trošičku těsta a pokud se rozlije do loužičky a hezky ztuhne, můžete začít péct. Těsto nalijeme malou naběračkou a krouživým pohybem pánve ho rozlijeme po celé ploše pánve. Jakmile se začne odchlipovat okraj, můžeme palačinku opatrně podebrat a otočit. Z druhé strany ji už pečeme jen krátce, Stačí, pokud lze palačinkou po pánvi pohybovat. Sesuneme ji na talíř, můžeme pánev vytřít ubrouskem a je připravena na další těsto. Přepečené těsto se láme. Správně upečená palačinka je vláčná.
Naplnit palačnky můžeme v podstatě čímkoliv, tepelně upraveným masem, zeleninou, uzeninou, sýrem, tvarohem, ovocem, šlehačkou, čokoládou, zmrzlinou apod. Někdy se naplněné palačinky ještě zapékají nebo smaží v trojobalu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak otočit palačinky? Naučte se je obracet bez trhání a oslňte vaše strávníky
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Jak péct palačinky zdravě a úsporně. Díky palačinkovači odpadne čištění sporáku a pánve
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12