Oběd na neděli: Kuřecí stehna pečená s rýží v jednom pekáčku nadchnou celou rodinu!
19. 11. 2021 Vaření
Přemýšlíte nad tím, co uvařit o víkendu dobrého a přitom zároveň moc zatížit rodinný rozpočet? Mezi oblíbená patří jídla z jednoho pekáčku. Zkuste třeba kuřecí stehna s rýží a zeleninou. Ocení to celá rodina!
Kuře jak malované
Kuře i drůbež obecně mají tu výhodu, že se dají připravovat na stovky způsobů a vlastně žádný není špatný. Mezi nejoblíbenější patří kuře pečené, kterému dodá chuť a jiskru trocha citronu a česneku, případně mletá uzená paprika. Dvě kuřecí stehna navíc nevyjdou draze, a když k tomu přidáte rýži a zeleninu, máte plnohodnotný oběd. Byť patří zelenina mezi dražší suroviny, můžete v supermarketech narazit na zlevněné kousky, které už nejsou v ideální, křupavé, kondici, ale na zapečení se pořád hodí skvěle. Případně si průběžně v mrazáku skladujte zeleninu, kterou nestihnete zpracovat a už pomalu začíná ovadávat. Dá se ještě parádně využít do vývaru, nebo pod kuře.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Je to snadné a tento oběd od vás bude vyžadovat jen tři kroky. Tím prvním je předpéct stehna na cibuli, tím druhým je krátce osmahnout rýži se zeleninou a tím třetím smíchat to všechno dohromady. O zbytek se postará trouba. Co se týká druhů zeleniny, tak ty, které uvádíme v receptu, berte pouze jako inspirativní a klidně využijte jiné, jež máte doma. Na tomhle jídle je totiž stejně zásadní něco jiného, a sice, že se rýže pečením pod kuřetem fantasticky ochutí, vsákne do sebe šťávu a chuť masa a společně se zeleninou vytvoří voňavou a lákavou kombinaci. Celé jídlo můžete zároveň vylepšit tím, že rýži podlijete vývarem, nikoli vodou. Pak ale redukujte celkové množství soli. Výhodou tohoto pokrmu zároveň je, že na rýži můžete „nasázet“ klidně masa víc, využijte kuřecí křídla, paličky nebo čtvrtky, je to na vás. Co se týká rýže, na jednu osobu byste měli počítat zhruba 60-80 g rýže v suchém stavu, což je o něco méně než polovina klasického hrnku. Jak vidíte, jde o jídlo krásně variabilní, které si můžete přizpůsobit. Na základní recept se podívejte v našem videu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Citron povýší chuť jídla k dokonalosti! Nevěříte? Vyzkoušejte jej do vývaru nebo rizota!
5 tipů, jak využít zbylý vývar: Vylepšíte jím chuť omáčky, rizota, těstovin i dušeného masa!
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí křupavé česnekové nudličky
Přidáno před 4 hodinami
Zelné placičky se sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Barevný piškot bez mouky
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí kostky v citronové marinádě s žampióny
Přidáno před 19 hodinami
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno 17. 6. 2024 08:22
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno 16. 6. 2024 22:10
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý borůvkový koláč na plech: Provoněný máslem a rumem a doplněný drobenkou chutná božsky
Gólman Petr Čech prozradil, co musejí jíst fotbalisti před zápasem. A přiznal, že od dětství miluje české buchty s tvarohem
Holka u plotny radí: Jak co nejlépe upéct výtečné kuře à la kachna a zároveň ušetřit?