Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 tipů, jak využít zbylý vývar: Vylepšíte jím chuť omáčky, rizota, těstovin i dušeného masa!
Zdroj: Pixabay, moerschy

Silný vývar zahřeje na těle i a duši, ale může být také parádní kuchyňskou surovinou. Poradíme vám dnes, jak jej skvěle využít a udělat tak všední vaření zase o něco lepším!

Do kostiček

Také se vám stává, že vaříte maso a kosti na polévku a na konci je z toho „kotel“ vývaru, který nezvládnete spotřebovat? Nevadí! Silný domácí vývar je skoro až nenahraditelnou surovinou, která vylepší chuť mnoha jídel. Jak už jsme psali v našem článku dříve, masové vývary totiž přirozeně obsahují takzvanou pátou chuť umami, která dokáže zvýraznit a prohloubit základní chuť daného pokrmu. Jídla, do kterých se místo vody přidá právě vývar, získají hloubku a chutnají pak o hodně lépe. Proto se vyplatí pokaždé, když vám masový vývar zbude, uchovat si jej na později. To uděláte nejlépe tak, že zcela vychladlý a scezený vývar nalijte do tvořítek na led a necháte zmrznout. Pak můžete zmrzlý vývar v kostkách přesypat do sáčku a uchovávat v mrazničce až 4 měsíce. Vývar lze samozřejmě zmrazit i v nějaké vhodné nádobě, ale pak se s ním hůř pracuje a hlavně se hůř dávkuje. Proto jsou větší ledová tvořítka ideální.

Lepší omáčky

Koprovka, rajská nebo houbovka…do všech těchto jídel uplatníte masový vývar. Ideální je použít vývar z drůbežího nebo z hovězího masa, a pokud je dost silný, stačí k ochucení pár zmrzlých kostek a zbytek můžete dolít vodou. Postupujte klasicky, třeba jako při přípravě houbové omáčky podle Viléma Vrabce, a rovnou k dušeným houbám přihoďte mražené kostky vývaru. U jiných druhů omáček zalijte jíškou trochou vody, rozmíchejte a pak přidejte kostky vývaru.

Fantastické risotto

Nemáme teď na mysli klasické české rizoto s hráškem a hromadou strouhaného sýra, které si všichni pamatujeme ze školních jídelen, ale pravé italské krémové risotto, které se bez vývaru prostě neobejde. A v tomto případě s vývarem nešetřete, protože je to právě to, co dodává jídlu výraznou chuť. Pro přípravu risotta je ovšem lepší si potřebné množství nechat nejdříve rozmrazit, což ale z malých mražených kostek právě netrvá dlouho. I v tom je další výhoda tohoto způsobu uchovávání zbylého vývaru.

Výrazné přílohy

Když už jsme u rýže, tak u ní ještě chvilku zůstaneme. Rýže, podávaná jako příloha by ve většině případů měla být už nějak ochucená. Čestnou výjimkou jsou chuťově výrazné asijské pokrmy, ke kterým se tradičně servíruje rýže neosolená. V ostatních případech ale právě vývar udělá z obyčejné „bílé přílohy“ něco lepšího. A máte-li děti, které nejraději zobou „suchou rýži“, pak ji tím spíš uvařte ve vodě, ochucené pár kostkami vývaru. Získají tak aspoň výživnější jídlo. A jak na to? Opět stačí smíchat vodu s ledovými masovými kostkami, podobně jako u omáček. A vývarem lze ochutit i vodu, v níž se vaří těstoviny. Zkuste to!

Chutnější polévky

Krémová květáková polévka, klasická zeleninová nebo zdravá pohanková, všechny polévky zpestří vývar. Jen musíte dobře zvolit druh vývaru ke druhu polévky. Ke květákové, houbové, kulajdě nebo pórkové se hodí se hodí spíše vývary z drůbeže, rajskou, frankfurtskou, dršťkovou nebo houbovou naopak lépe dochutí vývar hovězí.

Pod maso

K masu zase maso? Ano! Jestliže je vývar sám o sobě dobrý a máte i dobré maso k pečení nebo dušení, pak právě šťáva dochucená masovým vývarem bude ještě lepší, než kdybyste pokrm jen podlili vodou. Vůbec nejlepší je ale v tomto případě použít velmi silný vývar, takzvaný demi glace. Jeho příprava je ovšem náročnější, než je tomu u běžného vývaru.

Tip na závěr: Používáte-li vývar k ochucení jiného jídla, je lepší, když je to vývar nesolený, případně už při dochucování pokrmu, ať jde o omáčku nebo risotto, počítejte s tím, že přidáváte další slanou surovinu.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JosefZeravicky

14. 1. 2023 11:07

DOBRÝ DEN,
já ten vývar využívám jak je nahoře uvedeno, ale ještě na vaření brambor, kdy přidám jen zeleninu a je hotová polévka, nebo na česnečku, ale tu pravpu , moravskou, případně zednickou, kde vévodí majoránka, česnek a chleba. Jinak , když je vývaru víc, tak jej zavařím do omniovek, šrouovacím víčkem v mikrovlnce, a je to na další vaření velice vhodné. A brambory takto uvařené jsou krásně voňavé, stačí je pak třeba jen lehce osolit polít máslem a k tomu mléko nebo kyška (to je naše krajová specialita) .
Stejně tak, když připravuju rúžičkovou kapustu a nebo kadeřávek do trojobalu, je tento vývar dle našich nastavených chutí jedinečný.
Jooo, a když děláme řízky v trojobalu, tak každý lehce malou lžičkou polejem tímto ale vřelým vývarem. Trojobal není suchý, ale krásně vláčný.
Joj, už letím udělat něco spešl, když jsou ty volby, nech to oslavíme dobrou šmakuládou.
,,toš teda tak,,

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více