Rýže
24. 12. 2008 Vaření
Rýže je obilovina, vyšlechtěná z travin podobně jako pšenice, žito nebo proso. Pěstovat se začala asi 4000 let před Kristem v oblastí jihovýchodní Asie. V Číně se pěstuje již asi 5000 let.
Do západní Asie přivezli rýži vojáci Alexandra Velikého a v době starověkého Říma se rýže rozšířila až do středomoří a severní Afriky. Největších výnosů však vždy měla rýže v Číně a v Indii a tak je východní Asie stala největším producentem této potraviny.
V Číně byla také vyvinuta metoda pěstování rýže v uměle zaplavovaných nádržích se složitým systémem zavodňovacích kanálů.
Do Ameriky přivezli rýži v 16. století evropští přistěhovalci a později se tam dostala také rýže spolu s africkými otroky. K největšímu rozmachu v pěstování rýže v Americe došlo po válce Severu a Jihu.
Rýže se stala jedou z nejrozšířenějších potravin, na které je životně závislá zhruba polovina lidské populace. Rýže je hlavní potravinou zejména v Asii a v Africe.
Rýže je bohatým zdrojem komplexních sacharidů a neobsahuje žádné tuky. Za to obsahuje velké množství vitaminů B a vlákniny. Ačkoliv rýže má i větší množství bílkovin, nejsou plnohodnotné, jelikož neobsahují všechny potřebné aminokyseliny.
Rýže obsahuje mimo jiné i minerální látky, ale jejich obsah v jídle závisí na jejím zpracování.
U obyvatel Ameriky a Evropy si však tak velkou oblibu nezískala z důvodu dostupnosti jiných obilovin a masa.
Rýže je velmi důležitou obchodní komoditou a vývoj cen rýže má značný vliv na světovou ekonomiku.
V současné době je známo téměř 8000 různých druhů rýže. Mezi nejznámější patří tyto:
1. rýže parboiled - Nerozvařuje se a zůstává sypká. Má vyšší obsah vitaminů a minerálů oproti běžné rýži.
2. rýže indiánská
3. rýže dlouhozrnná - Je nejoblíbenějším druhem rýže. Je vhodná především jako rýže přílohová
4. rýže kulatozrnná
5. rýže jasmínová - Thajská rýže a s vůní jasmínu...
6. rýže basmati - Se zvláštní chutí a aroma je považována za nejkvalitnější druh rýže.
Existuje také nepřeberné množství způsobů přípravy rýže, z nichž mnohé jsou považovány za typická národní jídla, jako například indický způsob kari nebo japonské suši.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Od podzimu do jara se v obchodech objevuje ředkev. Je to výborná i zdravá zelenina, ale ne každý ji zná a používá
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Jak připravit řapíkatý celer. Na co se hodí a co chutného a zdravého z něj uvařit
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
19. 3. 2012 20:26