Holka u plotny radí: Jak na jahodový cheesecake bez pečení? Důležité je dodržet poměr surovin, pak je výsledek skvělý!
13. 6. 2022 Vaření
Sezona jahod je v plném proudu, tak vám dnes nabízím recept na jednoduchý nepečený dort s jahodami. Postup je snadný a kromě popisu vás povede i fotogalerie. Připraveno máte doslova za pár minut, a během chvíle pak dort taky zmizí. Alespoň u nás doma to tak bylo.
Americký ikonický cheescake
Amerika dala světu několik parádních dortů. A jedním z nich je právě i cheesecake, což otrocky přeloženo znamená "sýrový dort". Do originálu totiž skutečně patří sýr speciální krémový sýr neboli cream cheese, který se podobá našemu žervé. Tedy čerstvý sýr, jenž se vyrábí z mléka a smetany, snadno se roztírá a je mírně slaný. Původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes.
Do originálního původního cheesecaku totiž patří právě jenom Philadephia. Ovšem, dort se už dávno dělá v různých verzích na celém světě. takže my si dnes připravíme tu naši českou. Já jsem místo Philadelphie použila Lučinu, která je taky krémová a mírně slaná. Krém na dort tak vznikl z pouhých tří surovin: Lučiny, tvarohu a cukru. Není potřeba žádné zahušťování ani želatina, krém i bez nich drží parádně. Dort jsem dělala do malé formy o průměru 16 cm. Z toho vychází poměry surovin. Pro větší formu suroviny násobte.
Mohlo by vás zajímat
Na nepečený jahodový cheesecake budete potřebovat:
Na korpus:
- 150 g rozmixovaných lotusek
- 60 g změklého másla
- 1 lžíce cukru (není nutné)
- 17 g tekutého medu
Na krém:
- 200 g tvarohu
- 200 g lučiny
- 2 lžíce cukru moučka
Dále:
- dortové želé červené
- jahody
Jak na to? Formu vyložte na dně i ze stran pečicím papírem. Suroviny na korpus smíchejte a vysypte je na dno formy. Pomocí dlaně a pak i obrácené skleničky upěchujte sušenkový korpust tak, aby byl rozprostřený rovnoměrně po celém dně. Jahody omyjete, skrojte zelené lístky a jahody na výšku rozpulte. Pokládejte je na dno dokola (dle fotky).
Jahodami vyloženou formu naplňte krémem, pokryjte dalšími jahodami, nakrájenými na plátky a dejte na pár hodin ztuhnout do lednice. Potom připravte želatinu podle návodu na obalu a ještě vlažnou zalijte dort. Nechte hodinku ztuhnout v chladu a můžete hned podávat.
Moje tipy:
- Tvaroh jsem použila tučný (10 %, Milko).
- Sušenky lze využít jakékoliv, ale Lotusky se podle mě k jahodám krásně hodí.
- Želatina nahoře není nutná, pokud ji budete používat, řiďte se přesně návodem na obalu. Hlavně ji nepřevařte. Jakmile se zahřeje, zkuste udělat želírovací zkoušku. Na talířek kápněte trochu želatiny ze lžičky a talířkem lehce pohněte. Pokud želatina během roztékání po talíři hned tuhne, je hotová. Rozhodně nedávejte na dort želatinu, která na talířku dobře neztuhla. Hrozí, že by rozmáčela krém pod ní.
- Určitě taky nedávejte toto množství do větší formy. Krém by byl příliš nízký a vlhkost z želatiny by mu neprospěla. Máte-li větší formu, adekvátně množství surovin vynásobte, pak bude vše fungovat dobře.
- Pokud máte doma tvaroh z vaničky a připadá vám řidší, lze jej nastavit větším množstvím Lučiny, nebo si pomoci dortovou želatinou na krémy (dělá třeba Vitana), případně ušlehanou šlehačkou, kterou jen zlehka vmícháte do hotového krému. Za sebe ale doporučuji tučný tvaroh, ve spojení s Lučinou funguje dobře. Dort nám doma po rozkrojení krásně držel tvar i do druhé dne. Samozřejmě je nutné uchovávat jej v chladu.
Zdroj informací:
Inquirer.com
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na babiččin nepečený dort ze dvou surovin? Zvládnete to za 5 minut!
Kvíz na téma Valentýn: Jak nejlépe pohostit svoji polovičku? Poradíme s menu
Čokoládové cheesecake kuličky: Vytvořte si je s námi podle videonávodu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14