Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete si upéct originální americký cheesecake? Jednu surovinu byste neměli vynechat!
Zdroj: Pixabay, Tikovka1355

Dnes je mezinárodní den cheesecaku, dortu, který se proslavil po celém světě a milují jej malí i velcí. Aby taky ne! Křupavá krustička vonící máslem a na ní lahodný svěží krém, to je dokonalé spojení. Seznamte se s historií tohoto moučníku, poznejte jeho varianty a udělejte si jej potom přesně tak, jak bude chutnat vám!

Bez krémového sýra to není ono

To, že cheesecake není sýrový dort je už všeobecně známo. Slovo cheese sice znamená sýr, ale v tomto případě nejde o sýr, jak si jej klasicky představujeme, ale o speciální krémový sýr neboli cream cheese, který se podobá našemu žervé. Tedy čerstvý sýr, jenž se vyrábí z mléka a smetany, snadno se roztírá a je mírně slaný. Jak píší na webu Inquirer.com, původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes. Do originálního cheesecaku totiž patří právě jenom Philadephia. Puristé tvrdí, že bez ní to nikdy není ten pravý newyorský cheesecake. Dnes ji již seženete v obchodě bez problémů, samozřejmě ale existuje spousta receptur na cheesecake, v nichž se tento sýr nahrazuje třeba lučinou, tvarohem, mascarpone nebo dokonce pomazánkovým máslem. Pokud netrváte na originalitě dezertu, je jedno co použijete, když dodržíte způsob přípravy, dort bude dobrý tak jako tak. 

Ten pravý jedině z New Yorku

Přestože největšího věhlasu dosáhl cheesecake až na počátku 20. století ve Spojených státech a většina lidí jej považuje za typický americký moučník, jeho historie je mnohem delší a začala dokonce již ve starověkém Řecku. Poprvé tam podobný koláč připravili již kolem 5. století př. n. l., a je tak považován z jeden z prvních koláčů. O umění přípravy tvarohových koláčů psal poprvé řecký lékař Aegima. Nejstarší recepty jsou doloženy ve spisu De Agri Cultura od Cata the Eldera. Samozřejmě tenkrát vypadal úplně jinak, než jak ho známe dnes. Ve 14. století byl v anglické kuchařce uveden recept na variantu cheesecaku zvanou sambocade s bezovým květem a růžovou vodou. Název cheesecake se poprvé objevil v 15. století, první recepty na dort takový, jaký ho známe dnes, pocházejí již z 18. století. Recept putoval po celé Evropě, kde postupně vznikaly různé varianty, až jej evropští přistěhovalci přivezli do New Yorku, kde jej vylepšili krémovým sýrem a vznikl moderní americký cheesecake. Podobné dorty či koláče jsou ale oblíbené po celé Evropě, svou variantu ovšem mají i v severní Africe nebo v některých asijských zemích. V Německu se peče tvarohový Käsekuchen, v Polsku sernik, na Ukrajině syrnyk, ve Švédsku ostkaka a v Itálii zase koláč z ricotty či mascarpone.

Je libo klasický, s ovocem nebo s čokoládou?

V současnosti se dělají tři základní varianty: nepečený cheesecake, pečený celý, nebo pouze s pečeným základem ze sušenek digestive biscuit. Bezlepkovou alternativou může být korpus z ořechů. V případě nepečeného cheesecaku se krém obvykle ztužuje pomocí želatiny a nechává se ztuhnout v lednici. Pravý newyorský cheesecake ztuhne během pečení a dort pak vyniká křupavým sušenkovým základem a vrchní krémovou vrstvou,  do níž se kromě krémového sýra přidává ještě buď kysaná smetana nebo smetana ke šlehání. Někdy se kysanou smetanou smíchanou s vanilkovým extraktem, cukrem a citronovou šťávou potře již upečený cheesecake.

Chcete-li si upéct pravý americký cheesecake podle receptu na Philly.cz, budete potřebovat: 200 g máslových sušenek a 100 g másla na krustu, dále 600 g sýra Philadelphia original, 250 g moučkového cukru, 1,5 lžičky vanilkové esence, jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 1,5 polévkové lžičky citronové šťávy, 3 vejce, jeden žloutek a 200 ml zakysané smetany. Postupujte tak, že troubu předehřejte na 200 ˚C. Sušenky rozdrťte. Rozpusťte máslo, smíchejte je se sušenkami a směs namačkejte do kulaté dortové formy (24cm) vyložené papírem na pečení. Philadelphii, cukr, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkovou esenci a zakysanou smetanu promíchejte elektrickým ručním mixérem. Postupně přidejte vejce. Krémem naplňte formu na dort a nechte 5 min odležet. Dort dejte do předehřáté trouby a pečte asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 110 ˚C a dopečte ještě asi 20 minut. Hotový koláč nechte 2 hodiny chladnout v troubě s na 5 cm pootevřenými dvířky. Cheesecake by neměl být vysušený, proto je lepší jej péct ve vodní lázni. Pára, která při pečení uniká, způsobuje žádoucí krémovitost náplně. Jen je nutné obalit formu alobalem, aby se vám do ní nedostala voda. Určitě vyzkoušejte i různé druhy ovocných cheesecaků. Přidat do něj můžete třeba jablka, vynikající je rovněž s pomeranči, nebo voňavý malinový. Patříte-li k milovníkům čokolády, určitě vás osloví Nutella cheesecake, případně cheesecake s hořkou čokoládou. Pokud vás lákají netradiční chutě, zkuste arašídový cheesecake s karamelovými pekany, makový cheesecake s pomerančem nebo netypickou variantu s dýní

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více