Chcete si upéct originální americký cheesecake? Jednu surovinu byste neměli vynechat!
30. 7. 2021 Vaření
Dnes je mezinárodní den cheesecaku, dortu, který se proslavil po celém světě a milují jej malí i velcí. Aby taky ne! Křupavá krustička vonící máslem a na ní lahodný svěží krém, to je dokonalé spojení. Seznamte se s historií tohoto moučníku, poznejte jeho varianty a udělejte si jej potom přesně tak, jak bude chutnat vám!
Bez krémového sýra to není ono
To, že cheesecake není sýrový dort je už všeobecně známo. Slovo cheese sice znamená sýr, ale v tomto případě nejde o sýr, jak si jej klasicky představujeme, ale o speciální krémový sýr neboli cream cheese, který se podobá našemu žervé. Tedy čerstvý sýr, jenž se vyrábí z mléka a smetany, snadno se roztírá a je mírně slaný. Jak píší na webu Inquirer.com, původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes. Do originálního cheesecaku totiž patří právě jenom Philadephia. Puristé tvrdí, že bez ní to nikdy není ten pravý newyorský cheesecake. Dnes ji již seženete v obchodě bez problémů, samozřejmě ale existuje spousta receptur na cheesecake, v nichž se tento sýr nahrazuje třeba lučinou, tvarohem, mascarpone nebo dokonce pomazánkovým máslem. Pokud netrváte na originalitě dezertu, je jedno co použijete, když dodržíte způsob přípravy, dort bude dobrý tak jako tak.
Mohlo by vás zajímat
Ten pravý jedině z New Yorku
Přestože největšího věhlasu dosáhl cheesecake až na počátku 20. století ve Spojených státech a většina lidí jej považuje za typický americký moučník, jeho historie je mnohem delší a začala dokonce již ve starověkém Řecku. Poprvé tam podobný koláč připravili již kolem 5. století př. n. l., a je tak považován z jeden z prvních koláčů. O umění přípravy tvarohových koláčů psal poprvé řecký lékař Aegima. Nejstarší recepty jsou doloženy ve spisu De Agri Cultura od Cata the Eldera. Samozřejmě tenkrát vypadal úplně jinak, než jak ho známe dnes. Ve 14. století byl v anglické kuchařce uveden recept na variantu cheesecaku zvanou sambocade s bezovým květem a růžovou vodou. Název cheesecake se poprvé objevil v 15. století, první recepty na dort takový, jaký ho známe dnes, pocházejí již z 18. století. Recept putoval po celé Evropě, kde postupně vznikaly různé varianty, až jej evropští přistěhovalci přivezli do New Yorku, kde jej vylepšili krémovým sýrem a vznikl moderní americký cheesecake. Podobné dorty či koláče jsou ale oblíbené po celé Evropě, svou variantu ovšem mají i v severní Africe nebo v některých asijských zemích. V Německu se peče tvarohový Käsekuchen, v Polsku sernik, na Ukrajině syrnyk, ve Švédsku ostkaka a v Itálii zase koláč z ricotty či mascarpone.
Je libo klasický, s ovocem nebo s čokoládou?
V současnosti se dělají tři základní varianty: nepečený cheesecake, pečený celý, nebo pouze s pečeným základem ze sušenek digestive biscuit. Bezlepkovou alternativou může být korpus z ořechů. V případě nepečeného cheesecaku se krém obvykle ztužuje pomocí želatiny a nechává se ztuhnout v lednici. Pravý newyorský cheesecake ztuhne během pečení a dort pak vyniká křupavým sušenkovým základem a vrchní krémovou vrstvou, do níž se kromě krémového sýra přidává ještě buď kysaná smetana nebo smetana ke šlehání. Někdy se kysanou smetanou smíchanou s vanilkovým extraktem, cukrem a citronovou šťávou potře již upečený cheesecake.
Chcete-li si upéct pravý americký cheesecake podle receptu na Philly.cz, budete potřebovat: 200 g máslových sušenek a 100 g másla na krustu, dále 600 g sýra Philadelphia original, 250 g moučkového cukru, 1,5 lžičky vanilkové esence, jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 1,5 polévkové lžičky citronové šťávy, 3 vejce, jeden žloutek a 200 ml zakysané smetany. Postupujte tak, že troubu předehřejte na 200 ˚C. Sušenky rozdrťte. Rozpusťte máslo, smíchejte je se sušenkami a směs namačkejte do kulaté dortové formy (24cm) vyložené papírem na pečení. Philadelphii, cukr, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkovou esenci a zakysanou smetanu promíchejte elektrickým ručním mixérem. Postupně přidejte vejce. Krémem naplňte formu na dort a nechte 5 min odležet. Dort dejte do předehřáté trouby a pečte asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 110 ˚C a dopečte ještě asi 20 minut. Hotový koláč nechte 2 hodiny chladnout v troubě s na 5 cm pootevřenými dvířky. Cheesecake by neměl být vysušený, proto je lepší jej péct ve vodní lázni. Pára, která při pečení uniká, způsobuje žádoucí krémovitost náplně. Jen je nutné obalit formu alobalem, aby se vám do ní nedostala voda. Určitě vyzkoušejte i různé druhy ovocných cheesecaků. Přidat do něj můžete třeba jablka, vynikající je rovněž s pomeranči, nebo voňavý malinový. Patříte-li k milovníkům čokolády, určitě vás osloví Nutella cheesecake, případně cheesecake s hořkou čokoládou. Pokud vás lákají netradiční chutě, zkuste arašídový cheesecake s karamelovými pekany, makový cheesecake s pomerančem nebo netypickou variantu s dýní.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více