Holka u plotny radí: Křehké jablečné rohlíčky obalované ve vanilkovém cukru provoní celý dům a velmi snadno se připravují
12. 9. 2022 Vaření
Když máte chuť na něco sladkého, nebo chcete pohostit návštěvu rychlou a snadnou dobrotou, vsaďte na tyhle jablečné rohlíčky. Jsou nádherně křehké, a přitom díky jablkům v těstě zároveň i vláčné. A příprava je velmi snadná!
Jablečné moučníky
Jablečné moučníky patří mezi velmi vděčné dobroty. Upotřebíte do nich přebytek ovoce, dodáte moučníku nějaké ty vitaminy a vlákninu a ještě sladkost díky jablkům získá na vláčnosti. Jablečný štrúdl, perník nebo žemlovka jsou velmi známé, ale už jste zkusili rohlíčky, obalované ve vanilkovém cukru?
Do těsta samotného se žádný cukr nedává, a přesto je díky jablkům a skořici příjemně sladké. Závěrečné obalení v moučkovém cukru s vanilkou je klasická pověstná "třešnička na dortu". Diabetici mohou tento krok případně vynechat. I tak si pochutnají všichni.
Recept na křehké jablečné rohlíčky jsem kdysi objevila ve vánočním speciálu jednoho časopisu. Rohlíčky byly zařazeny mezi cukroví, ale osobně to nedoporučuji. Nesnesou totiž dlouhé skladování. V perfektní kondici vydrží tak 3 dny. Ale nejlepší jsou první nebo druhý den, to se doslova rozplývají na jazyku!
Recept z časopisu jsem si malinko upravila, v původní verzi byl v těstě 1 skořicový cukr. Místo něj dávám do těsta jen trochu skořice. Ale zkusit můžete obě varianty.
Mohlo by vás zajímat
Recept na křehké jbalečné rohlíčky
Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 3 lžičky kypřicího prášku, trochu skořice (nebo 1 skořicový cukr), 150 g nahrubo nastrouhaných jablek a 200 g nahrubo nastrouhaného chladného másla. Jak na to? Všechny suroviny na těsto smíchejte, zabalte do koule a nechte v chladu 20-30 minut. Pak z těsta odtrhávejte kousky a tvaruje z nich v dlani větší rohlíčky (asi tak 7 cm) a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170-180 C asi 15-20 minut. Ještě vlažné rohlíčky obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Moje tipy:
- Rohlíčky můžete nechat i zcela bez cukru, sladké jsou díky jablkům.
- Těsto je trochu "mazlavé", zejména před vychlazením, ale nelekejte se toho a nic nepřidávejte. Rohlíčky nebudou mít dokonalý tvar, ale zato mají dokonalou chuť!
- Nejlepší jsou rohlíčky v den upečení nebo druhý den. Můžete je ale klidně i zamrazit.
- Do rohlíčků lze využít padaná, ale zdravá, jablíčka ze zahrádky.
- Z jedné várky těsta uděláte asi 40 kousků (záleží na velikosti rohlíčků).
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Holka u plotny radí: Jak na nejlepší žemlovku? Zkuste to bez rohlíků a přidejte smetanu a rum!
Jakým způsobem cukrovat buchty a jiné pečivo? Poradíme vám několik triků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jednoduchý švestkový koláč voní skořicovou drobenkou a velmi snadno se dělá
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
12. 9. 2022 21:07