Letem jídelním světem: Jak na dokonalý orientální rýžový pilaf? Nadýchanost zajistí propláchnutí rýže i trik s utěrkou
16. 10. 2022 Historie a zajímavosti
Rýžový pilaf je jedním z největších kulinářských darů světa. Je společný pro kuchyně různých národů. Není to jen recept, ale základ tisíců pokrmů z celého světa. Klasický pilaf je tak jednoduchý pokrm, který lze uvařit z jakékoli rýže nebo zrna. Pilaf lze připravit i z jiných obilovin, jako je quinoa, hnědá rýže, ječmen či špalda.
Pilaf se šíří až do daleké Indie a západní Evropy
Jedna z prvních zmínek o pilafu je z doby kolem roku 330 př. n. l., kdy Alexandr Veliký pobýval v části Persie známé jako Baktrie a na oslavu dobytí Samarkandu se konala hostina, jejíž součástí byl i pilaf. Asi o 1300 let později, v 10. století napsal učenec Abu Ali Ibn Sina, lékařskou knihu, která mj. obsahovala analýzu ingrediencí a metod používaných k přípravě tohoto pokrmu.
Pilaf se z Persie rozšířil k Arabům, Řekům, Turkům, Arménům, Uzbekům a Tádžikům, Paštunům a Afgáncům a Židům žijícím na Blízkém Východě. Populární se stal v Uzbekistánu a dalších zemích bývalého Sovětského svazu i na jihu Asie a v Indii. Pilaf se do západní Evropy dostal pravděpodobně z Turecka.
Mohlo by vás zajímat
Perfektní způsob, jak spotřebovat zbytky
Máte ledničku, která je plná různých zbytků? To je ideální základ pro pilaf. Celý koncept tohoto pokrmu nespočívá pouze v tom, že se vaří nadýchaná a nelepivá rýže. Obsahuje „další ingredience“, kterými může být cokoliv, co potřebuje spotřebovat.
Pilaf se připravuje tak, že se v hrnci zahřeje malé množství másla nebo oleje a osmaží se na něm cibule, koření a někdy i celer. Poté se přidá bílá, hnědá nebo divoká rýže či jiné obiloviny, které se dusí spolu se zeleninou. Olej obalí jednotlivá zrna, takže se neslepí. Poté se přidá horká tekutina, například vývar, voda, víno nebo i ovocná šťáva. Můžete použít i kombinaci tekutin.
Po uvedení tekutiny do varu se přidá koření, teplota se sníží na pomalý var a hrnec se zakryje pokličkou. Rýže (nebo jiné zrno) se vaří na velmi mírném ohni, dokud se nevstřebá všechna tekutina a zrnka nezměknou.
Nadýchanost rýže, kdy jednotlivá zrnka zůstávají oddělena, se dosahuje jednak tím, že ji před vařením nejprve propláchneme, a také vložením utěrky pod pokličku kastrolu, ve kterém se vaří rýže. Pára se totiž absorbuje do utěrky a zamezuje zpětnému kapání vody na rýži.
Další přílohy, jakými jsou piniové oříšky, mandle, pistácie, grilovaná zelenina, zbytky masa, kapary, sušená rajčata, sýr, olivy nebo fazole, lze přidat až ve chvíli, když je pilaf téměř uvařený a tekutina se téměř celá vstřebala.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rýžový pilaf?
Základní recept na rýžový pilaf je jednoduchý. Na 4 porce potřebujete:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje nebo másla
- ½ šálku nakrájené španělské cibule
- 1 šálek jasmínové rýže nebo rýže basmati
- 1 ½ šálku zeleninového vývaru nebo vody
- 2 bobkové listy
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
A jak připravit pilaf? Olej nebo máslo rozehřejte v malém hrnci s těsně přiléhající pokličkou na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a smažte ji 3 minuty do změknutí. Přidejte rýži a pokračujte v restování, dokud se rýže dobře neobalí olejem nebo máslem. Vlijte vývar nebo vodu, vložte bobkové listy, sůl a pepř; přiveďte k varu. Dobře přikryjte, regulujte teplotu, aby se tekutina vařila, a vařte 25 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá a rýže nezměkne.
Během posledních 5 minut vaření přidejte následují ingredience.
- Toskánský pilaf: ¼ šálku nasekané čerstvé bazalky, 1 nakrájené střední rajče, 1 prolisovaný stroužek česneku, ¼ šálkuku strouhaného parmezánu.
- Španělský pilaf: Přidejte 2 lžičky papriky nebo uzené papriky, 1 nakrájené střední rajče, ½ šálku okapané cizrny, mletou papriku jalapeño podle chuti.
- Asijský rýžový pilaf: Přidejte 1 lžíci sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku, ¼ šálku mraženého hrášku, ¼ šálku strouhané mrkve, ¼ šálku nakrájené červené papriky, 1 míchané vejce.
- Pilaf z dýňových semínek: Přidejte ¼ šálku loupaných dýňových semínek, ¼ šálku nasekaného koriandru, ¼ šálku queso blanco.
- Pilaf z ořechů a ovoce: Přidejte ¼ šálku ořechů, jako jsou pekanové ořechy, mandle, vlašské ořechy, piniové oříšky, pistácie nebo makadamové ořechy, a ¼ šálku sušeného ovoce, jako jsou rozinky, rybíz, nakrájené meruňky, jablka nebo ananas.
Zdroje informací:
seattletimes.com: Recipe: Rice Pilaf and variations on the recipe
saucydressings.com: All About Pilaf… How It Originated In Persia, The Best Way Of Making It, And How To Achieve The Elusive Tahdig
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Quinoa je zdravější a bezlepkovou alternativou rýže. Umíte ji správně připravit?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Holka u plotny radí: Djerbské rizoto je šťavnaté díky masu a voňavé po koření. Takhle snadno se dělá
Velký rýžový manuál: Co je to basmati, jak se vaří jasmínová rýže a kterou použít na rizoto?