Křen je užitečná trvalka: Není náročný na pěstování, odolá suchu i mrazu a v dvojici s vepřovým ovarem je nenahraditelný
15. 7. 2023 Zahrada
Co rozhodně stojí za to pěstovat na malé i velké zahrádce, zejména pokud jste milovníky masa, je křen. Tato vytrvalá rostlina poroste dokonce i bez jakékoli vaší péče. Kořeny pak využijete k ochucení různých pokrmů.
Trvalka či jednoletka
Křen je nejčastěji vytrvalá rostlina, odolá mrazu i suchu. Jediné, co mu nevyhovuje, jsou půdy těžké a přemokřené. Pěstování vytrvalého křenu nazýváme jako "malínský křen", to podle místa vzniku. České země byly dokonce na přelomu 19. a 20. století křenovou velmocí. Nejznámějším místem křenu je už od 17. století právě Malín u Kutné Hory, kde byl také detailně propracován způsob pěstování odrůdy zvané “malínský“.
Existuje i instantní způsob pěstování, a to v podobě jednoleté verze křenu v záhonu v odrůdě Krenox. Jde o bujně rostoucí odrůdu s křehkými kořeny a s příjemně ostrou chutí. Pro tuto metodu se používají celkem dlouhé kořenové řízky – kolem 20 cm a kořen bude mít tloušťku tužky. Ty si seženeme ideálně od sousedů s podzimní sklizní a necháme si je do jara v písku ve sklepě. Vysazují se mělko a šikmo – spodní část řízku je asi 10 cm pod zemí a horní těsně pod povrchem. Před samotným umístěním pod zem je dobré obrousit kořenový řízek hrubou tkaninou, aby se odstranily pupeny a kořeny (bez dolního a horního konce, kde zůstanou). Křen sklízíme na podzim, kdy si připravíme tyto řízky a dobře rostlé kořeny zpracujeme v kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Vysazení vytrvalého křene
Jako sazenice využijte kořenové řízky získané při sklizni. Je dobré mít kořeny dlouhé asi 10 cm a připravíme si je ideálně s příchodem podzimu či brzo zjara tak, abychom nemuseli řešit zálivku. Řízky by měli být cca 2 cm tlusté. Řízky se vysazují vodorovně do půdy do hloubky zhruba 30 cm. Stanoviště si dobře před tím vyhnojte kompostem či hnojem. V prvním roce vyrostou nahodile z některých pupenů výhony, které prorostou až k povrchu. Pokud nechcete nechat bujně křen růst bez jakéhokoli zásahu, tak je dobré udělat následující rok jednocení. Motyčkou opatrně odhrneme půdu až k původní části kořene a necháme na ní dva výhony a ostatní odstraníme. Poté opět přihrneme. Během sezóny občas zkypříme okolo a dle potřeby zkraje lehce zaléváme. Tento postup poté pravidelně opakujeme, jinak se křen rozroste po okolí. Sklízíme druhý až třetí rok od zasazení. Křenu bude dobře na slunci a v polostínu. Předpěstované sazenice křenu, pokud nemáte kořenový řízek, se dají sehnat také v zahradnictví.
Co dělat, aby křen měl silné kořeny
Křen vytváří rostlinu v podobě trsu do výšky kolem jednoho metru. Rostliny nenecháváme vykvést, zbytečně se tím vysilují a energii věnují květu a tvorbě semen. Také je potřeba zabránit rozrůstání kořínků. Tenké kořínky totiž v kuchyni neuplatníme. Sklízíme na podzim, když listy zhnědnou. Odhrneme zeminu, odkopneme konzumní vrchol a zeminu opět přihrneme. Takovýto vytrvalý křen může na jednom místě zůstat i desítky let. Sklízíme před prvním mrazíkem. Kořeny vyryjeme ukládáme do písku do sklepa příp. jinak zpracujeme.
Zdroje informací:
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Příručka Rady drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, Sedliska B.
Kudyznudy.cz: Malínský křen – nejlepší křen na světě
Kutnohorskokolinko.cz: Malínský křen
Nkz.cz: Jak pěstovat křen jako víceletou zeleninu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Využití křenu v kuchyni: Český ženšen má všestranné použití. K čemu všemu se hodí?
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí antibiotika podle našich babiček: Cibule a křen vás zachrání při rýmě i kašli
Kávová sedlina do kompostu patří, zbytky masa tam nesmí aneb Praktické informace pro zahradní kompostování krok za krokem
Vejmrda aneb jablečný křen: Oblíbený dip k ovaru je nejlepší z červených jablek, chuť mu dodá vývar