Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejmrda aneb jablečný křen: Oblíbený dip k ovaru je nejlepší z červených jablek, chuť mu dodá vývar
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Máte rádi zabijačkové speciality? Tučné vepřové pokrmy se hodí něčím odlehčit a vyvážit. A právě na to je ideální vejmrda. Ovar se bez ní neobejde, výborně doplní i zabijačkový guláš nebo třeba opečenou jitrnici. Připravíte ji snadno a pokud byste jí udělali víc, klidně si ji můžete zavařit do zásoby. 

Po vejmrdě se lépe tráví

Vejmrda je oblíbená staročeská pochutina, která je známá již pěknou řádku let. Je něčím mezi salátem, dipem či čalamádou a tradičně se podává jako příloha k masovým pokrmům. Kromě těch zabijačkových se přímo báječně hodí k uzenému masu, třeba jazyku, uzenému kolenu nebo ke klobáse. Toto spojení dvou protikladných chutí – štiplavého křenu a sladkých jablek – je jednoduše geniální, navíc jeho podávání k zabijačkovým pochoutkám má své opodstatnění. Po křenu se tučná masová jídla lépe tráví a díky němu se také můžete těchto pochoutek pořádně nacpat, přičemž snížíte riziko, že vám bude špatně. 

Není divu, že naši předkové, jejichž hlavním úkolem bylo sníst o masopustním Tučném čtvrtku co nejvíc tučných a nezdravých pokrmů, vejmrdu oceňovali. Kromě toho pomocí vejmrdy doplníte i potřebné vitaminy, a ještě vám štiplavý křen báječně protáhne nos, což také v zimním období plném rýmiček přijde vhod. 

Vejmrda není nic neslušného

Na vejmrdě je nejzajímavější její název, který ovšem nezná každý a v některých částech země je tato pochutina nazývána prostě a jednoduše jablečný křen. Vejmrda je populární hlavně na Moravě, a právě tam se tento název poměrně běžně používá. Ačkoli může působit trochu neslušně, nic hanlivého na něm není. Ono sporné slovo v názvu, jež může vzbuzovat zavádějící konotace, ve staré češtině znamenalo pohybovat se nebo vrtěti, což prý odkazovalo na vlákna v křenu nebo pohyb při strouhání křenu

Výborná kombinace křenu a jablek

Jak již bylo řečeno základem vejmrdy jsou dvě hlavní ingredience – čerstvý křen a jablka. I když se vejmrda neboli jablečný křen někdy dělá pouze z těchto dvou surovin, obvykle se spíš ještě různými způsoby dochucuje. Může mít tak spoustu variant. Chuť vejmrdy je dána hlavně poměrem jablek a křenu. Ti otrlejší si mohou přidat křenu více, ti, kteří pikantní moc nemusejí, mohou zvýšit množství jablek. Na ochucení se navíc přidává citronová šťáva nebo ocet, pro zjemnění trochu cukru a také sůl. Nejvíc však vejmrdu vylepšíte, když do ní přidáte trochu vývaru, v němž se právě při zabijačce vařil ovar, nebo vývar z uzeného masa. 

Díky vývaru se chutě výborně propojí, pokud vývar s křenem necháte chvíli odstát, vývar i trochu zjemní štiplavost křenu. Do vejmrdy jsou nejlepší sladká červená jablíčka, pokud máte možnost, můžete zkusit jablka nahradit i kdoulemi. Vedle klasické vejmrdy existuje i tzv. loretánská vejmrda, do níž se místo jablek dává červená řepa. Tato vejmrda, jak již název napovídá, pochází z Prahy a za starých časů se v některých pražských hospůdkách podávala k oblíbené pražské uzenině taliánovi

Jak připravit vejmrdu?

A jak tedy vejmrdu připravit? Při jejím ochucování je nejlepší se řídit svými chutěmi, pokud jste ji ale ještě nedělali, můžete to pro začátek zkusit třeba podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 200 g křenu, 2 červená jablka, 1lžíci octa, 1 lžíci cukru, sůl, cca 5 lžic vývaru, nejlépe z ovaru. 
Postup: Jablka zbavte jadřinců, oloupejte a nastrouhejte buď najemno nebo nahrubo. Křen očistěte a nastrouhejte najemno. Jablka i křen dejte do mísy, promíchejte a dochuťte solí, cukrem a octem. Pak vše zalijte vývarem a nechte asi hodinu odležet. Pokud byste vejmrdy udělali větší množství, rozdělte ji do čistých zavařovacích sklenic, důkladně uzavřete a v hrnci sterilujete po dobu asi dvaceti minut. Po vyjmutí obraťte sklenice dnem vzhůru a uložte na tmavé místo.

Zdroje informací: 
Rejzek, J.: Český etymologický slovník
Chutmoravy.cz

 

Recepty k tomuto článku