Pečeme s Ivou: Jak na nadýchané domácí bagety, které jsou výborné i druhý den? Stačí použít malý fígl s kynutím
30. 11. 2023 Vaření
Hledáte nápad, co připravit na svačinu do práce, do školy nebo na výlet? Zkuste upéct tmavé bagetky s mletým lněným semínkem. Jsou kynuté s prefermentem, díky němu pak náramně voňavé a chutné i druhý den po upečení. Právě proto se tyto bagety hodí na svačiny.
Když pekařka promluví...
Že je v receptu použit preferment, a vy jste o něm nikdy neslyšeli? I tak se výroby tmavých bagetek není třeba vůbec obávat!
Co je to, preferment? Preferment je předkvašené těsto - i omládek, o kterém jsem podrobněji psala už dříve, je vlastně preferment. Tím, že část recepturní mouky, vody a ždibec droždí rozmícháme a necháme delší dobu kvasit před samotným zaděláním těsta, se mohou všechny chutě plněji rozvinout.
Kvašením se také zvyšuje v těstě množství aromatických látek. A přesto, že je těsto zaděláno (kypřeno) jen droždím, pečivo jako zcela obyčejné, drožďové, nechutná. právě díky pomalému kvašení je chuťově vynikající.
Co budeme na tmavé bagety potřebovat?
Na preferment:
- 150 ml vody
- 150 g hladké mouky
- 1-2 g čerstvého droždí
Vše spolu umícháme asi 10-12 h před výrobou vlastního těsta a zakryté necháme v teple místnosti kvasit. Preferment je tak ideální si připravit třeba večer.
Dále:
- 150 ml vody
- 2 lžičky cukru
- 30-35 g oleje
- 2 lžičky soli
- 30 g mletého lněného semínka
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
- 5-6 g čerstvého droždí
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a dobře uhněteme těsto, které necháme zakryté v míse asi hodinu kynout. Během té doby ho můžeme jednou nebo dvakrát propracovat, těstu to udělá dobře.
Vykynuté těsto z mísy vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech (nebo na klasický plech s pečicím papírem).
Bagety necháme na plechu vykynout (cca 30-40 minut). Pak je postříkáme vodou, můžeme je svrchu naříznout a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / asi 20-30 minut, každá trouba peče trochu jinak).
Upečené bagety necháme zcela vychladnout na mřížce a můžeme je podávat. Jsou moc dobré i samotné, jako přílohové pečivo, ale výborně poslouží jako základ plněných baget. Prořízneme je, naplníme pomazánkou, šunkou, sýrem a listy salátu, pevně zabalíme do folie a uložíme do lednice.
Drobečky z ošatky
- Mísu s prefermentem nemusíte stavět někam ke kamnům, stačí okolní teplo. Na prokvašení má pak preferment celou noc.
- Maličké množství droždí do prefermentu, 1-2 g, možná neodvážíte. Ale navažte si třeba 3 gramy a z tohoto množství ukrojte přibližnou třetinu.
- Lněné semínko dávám do těsta mleté, tělo ho více využije. Melu ho na elektrickém kávomlýnku.
- Mnoho druhů pečiva už druhý den po upečení není "to pravé". Díky prefermentu, který z mouky vytáhne všechny její skryté vůně a chutě, jsou tyhle bagetky jako stvořené pro výrobu svačin.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14