Polévka z hlívy s medvědím česnekem: Svěží, a přitom vydatná jarní polévka voní česnekem, pikantní chuť jí dá pálivá paprika
3. 4. 2024 Vaření
Polévka z hlívy s medvědím česnekem je vynikajícím jarním jídlem. Můžete si ji připravit třeba v pikantní podobě a kromě chutě česneku přidat třeba i pálivou papriku, případně feferonku.
Polévka s medvědím česnekem
Teď je sezóna medvědího česneku. Tato časně jarní aromatická bylinka vonící česnekem je skvělou možností, jak si zpestřit jídelníček, a do polévek se krásně hodí. Kromě typické chuti dodá i krásně svěže zelenou barvu a potěší chuťové buňky i oči.
Polévku s medvědím česnekem můžeme přichystat pouze s bramborami, ale také do ní dát druhou významnou ingredienci - hlívu. Když už ji neseženeme v lese, můžeme sáhnout do připravených zásob, ale také do chladicího pultu v supermarketu. Tato houba totiž bývá poměrně běžně k sehnání.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do polévky z hlívy s medvědím česnekem
Kromě hlavních ingrediencí, tedy hlívy, medvědího česneku a brambor, je polévka plná papriky v nejrůznějších podobách. A tady záleží na tom, jaké chutě upřednostňujeme. Může jít pouze o sladkou papriku, ale také můžeme sáhnout po pálivé, případně uzené. Variantou je i papriková pasta. Možná máte pastu i doma připravenou. Kdo má rád pálivé, může přidat chilli papričku. Na polévku ideálně využijeme vývar.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Polévka z hlívy s medvědím česnekem
Na tuto pikantní polévku budete potřebovat: 250 g hlívy, 3 středně velké brambory, 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky uzené papriky (nemusí být), 1 lžíci paprikové pasty, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžíci másla, 1 lžíci mouky, menší svazek medvědího česneku, sůl a čerstvě mletý pepř.
Jak na to? V hrnci nechte rozpustit máslo, zasypte ho moukou a udělejte světlou jíšku. Přisypte papriky, nechte je rozvonět a hned zalijte vývarem. Prošlehejte, ochuťte paprikovou pastou a přiveďte polévku k varu.
Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky, hlívu nakrájejte na jemné proužky a přidejte vše do polévky. Vařte doměkka. Do hotové polévky vmíchejte jemně pokrájený medvědí česnek a případně dochuťte solí a pepřem.
Náš tip: Z hlívy si můžete připravit i podle tohoto videoreceptu dršťkovou polévku a navrch ji ozdobit medvědím česnekem
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Začíná sezona medvědího česneku: Kolik za něj dáte na trhu a kolik v supermarketu? Víme, kde je teď nejlevnější
Polévková směs připravená na tuku byla hitem našich babiček. Připravíme ji podle oblíbeného receptu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
Medvědí česnek začíná růst: Jak ho v přírodě poznat, kam se za ním vydat a jak ho sbírat? Díky těmto tipům se už nespletete