Papriková pasta do zásoby

Suroviny

4 kg očištěných červených paprik
1 kg oloupané cibule
150 ml oleje
400 g cukru
2 lžíce soli (nemusí být)
3 dl octa
1 Deko

Postup přípravy receptu

  1. Papriku zbavíme semínek a stopek, omyjeme a umeleme. Cibuli oloupeme a umeleme. Umletou papriku s cibulí dáme do většího hrnce, přidáme ocet, cukr, olej, Deko, sůl, promícháme a necháme provařit cca 15 minut za občasného promíchání. Pokud potřebujeme odpařit tekutinu, směs provaříme bez poklice a mícháme.

  2. Takto provařenou pastu nandáme do čistých skleniček, pevně uzavřeme a dáme na 10 minut sterilovat při 90 °C.

  3. Pasta se hodí k pečenému masu, uzenině, ke grilovaným pokrmům, dají se s ní dozdobit obložené chleby, chlebíčky...

  4. Pokud málo solíte, vynechejte sůl.
    Jestliže nechcete mít v pastě hořčičná semínka, tak Deko přesijte.

Komentáře k receptu Papriková pasta do zásoby

  • Misull Misull

    Můžu se zeptat, předem se omlouvám za neznalost začátečníka, na co je v receptu použito Deko? Jestli je tam nutné až nějakého důvodu, nebo jde jen o chuť. Děkuji:-):-):-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Zdenka1: ...není vůbec zač;-), já děkuji za důvěru a vyzkoušení:-K:-K:-K , jsem rád, že se recept ujal i do budoucna:yes:

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Gramáž surovin jsme dodrželi, ale změnili jsem výrobní postup. Cibuli jsme orestovali na oleji, pak společně s paprikou podusili. Navíc jsme přidali ještě chilli papričky. Nakonec rozmixovali. U nás jdou na odbyt různé paprikové pasty jako příloha ke všemu. Po vyzkoušení tvého receptu je již nebudeme kupovat v obchodě, ale uděláme si vlastní. Moc děkujeme za recept:yes:<3

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Eja57: ...chuťový asi ne, ale v rychlosti ano;-) ...než nakrájím kilo cibule a 4 kila paprik...:-8 ...a ta konzistence pasty z jemného mletí je:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Jiří, mám dotaz - je nějaký ( chuťový třeba) rozdíl proti asi používanějšímu postupu tj. nemlít, jen na kousky nakrájet a rozdusit do měkka a ve finále projet tyčákem na kaši???

    Odpovědět