5 návodů na jedlé dárky
5. 11. 2018 Historie a zajímavosti
Říká se, že vlastnoručně vyrobený dárek v sobě nese srdce dárce. Navíc jedlé dárky se hodí na každou příležitost od obyčejné návštěvy až po Vánoce. Stačí pár ingrediencí, trocha času, snahy a jídlo proměníte v krásné osobní dárky - výjimečné, kvalitní a užitečné.
Dbejte na výběr kvalitních surovin a pokud možno, preferujte BIO a Fairtrade kvalitu. Nebojte se méně známých specialit jako je čerstvá kurkuma, české brusinky, čerstvé medové datle Medjoul, kdoule atp. Širokou nabídku kvalitních a zajímavých BIO potravin najdete například na Freshbedýnky.cz.
Každé dílko opatřete doporučeným datem spotřeby. Doplňte visačkou s tipy k servírování, originálním přáním anebo inspirativním citátem.
Inspirujte se několika konkrétními tipy na neodolatelné dobroty, které jednoduše upravíte na míru chuťovým buňkám obdarovávaného i svému rozpočtu.
Bylinková a houbová sůl
Smíchejte sůl se sušenými bylinkami a v hmoždíři vše rozetřete, aby se suroviny dobře smísily a sůl se později od přísad neoddělovala. Sušené houby nejdříve rozemelte v mixéru. Na 100g hotové soli použijte 20-30% bylinek, hub, koření.
Majoránková sůl
70g mořské soli
30g sušené majoránky
Sůl a lístky majoránky dobře promíchejte a v hmoždíři rovnoměrně rozetřete. Konzistenci nechte hrubší anebo vytvořte jemný prášek. Majoránková sůl je výborná na vařené a pečené brambory.
Ochucený cukr
Podobně jako sůl lze ochucovat také cukr. Nenahraditelným v kuchyni je domácí vanilkový cukr, ale experimentovat můžete i s rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.
Ochucené oleje a octy
Do octa a oleje použijte čerstvé i sušené bylinky, koření, BIO citrusovou kůru, ovoce. Všechny suroviny musí být čisté a dokonale vysušené od vody. U bylinek dejte přednost jednotlivým lístkům před celými snítky a dbejte na to, že suroviny musí být zcela ponořené. Důkladně odstraňte cokoliv, co se usadí u hrdla lahve. Vhodná doba louhování se pohybuje kolem 14-ti dní, poté můžete a nemusíte scedit. Pro následné skladování je vhodné temné suché místo s nižší teplotou.
Olivový olej s bazalkou a bobkovým listem
½ l extra panenského olivového oleje
4 snítky čerstvé bazalky
6 středně velkých sušených bobkových listů
3 menší stroužky česneku
Do čisté suché lahve vložte bazalku, lísky bobkového listu, které na několika místech natrhnete, vyloupaný česnek a zalijte olivovým olejem. Po dvou týdnech začněte používat. Tento olej je perfektní k ochucení salátu Caprese.
Ochucený alkohol
U alkoholu postupujte obdobně jako u octů a olejů. Práce s alkoholem je jednodušší, jelikož jako konzervant funguje ještě lépe.
Brusinková vodka
750 ml kvalitní vodky
100 g čerstvých brusinek
cukr dle chuti
Brusinky omyjte a důkladně vysušte. Polovinu brusinek dejte do čisté suché lahve s širším hrdlem. V kastrolku na mírném ohni nechte rozpustit 3-4 zarovnané lžíce cukru a přidejte druhou polovinu brusinek a 0,5 – 1 dcl vody. Za občasného promíchání přiveďte k varu, brusinky nahrubo rozmačkejte a nechte chvilku probublat. Přidejte směs do lahve, zalijte vodkou, uzavřete a nechte týden louhovat. Přeceďte. Základní brusinkovou vodku můžete doplnit o jalovčinku, lžíci rozmarýnových lístků anebo místo cukru dochuťte smrkovým sirupem.
Kandované ovoce a zelenina
Základem této přípravy je povařit na kousky nakrájené ovoce v cukrovém roztoku. Poté se otevírají možnosti různého zdobení. Obalte kandované kousky zázvoru v moučkovém cukru, kostičky dýně v krupicovém cukru s rozemletým sušeným tymiánem, plátky pomeranče namočte v hořké čokoládě.
Podívejte se na video návod jak vyrobit kandovaný zázvor.
Bonusové tipy na jedlé dárky od Freshbedýnek
Cibuláda – jiným slovem také chutney. Hodí se k sýrům, na jednohubky, k paštikám, do zeleninových wrapů, do burgerů.
Pohanková granola – k dochucení vloček anebo jako zdravé mlsání.
Čokoládové medailonky – mícháním bílé a tmavé čokolády vytvoříte krásné vzory. K dalšímu zdobení použijte ořechy, sušené ovoce, prášek z rozmixovaného lyofilizovaného ovoce. Fantazii se meze nekladou!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
8. 10. 2021 13:25
5. 11. 2018 22:40