Den francouzské omáčky
Národní den
Den francouzské omáčky připadá na 12. listopadu. Pro francouzskou kuchyni jsou omáčky různých chutí opravdu typické. Nakombinovat jich lze obrovské množství, a to od těch s jednoduchou přípravou, až po ty náročnější na čas, postup i použité suroviny.
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné vytvořit nepřeberné množství dalších lahodných omáček, které podáváme s bezpočtem jídel – s rybami, masem, zeleninou, těstovinami atd.
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…
Omáčka jako královská disciplína
Ve Francii je příprava omáčky považována za královskou disciplínu. Omáčky patří me tradiční francouzské recepty. Za samotný základ francouzské kuchyně bývá považována bešamelová omáčka, která je velice jednoduchá na přípravu a lze toho z ní připravit opravdu hodně. Hodí se třeba při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů, ale i italských lassagní.
Velouté z máslové jíšky má také svůj původ ve francouzské kuchyni. Název této omáčky je odvozen od francouzského velours, což v překladu znamená samet. Pozor, často bývá zaměňována s bešamelem.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den francouzské omáčky?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě