Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalka je nedílnou součástí středomořské kuchyně, a to hlavně italské. Ale patří i do té naší, dodá tu nejlepší chuť těstovinovým jídlům i rajčatovým salátům. Výborně doplní pizzu.

Bazalka obsahuje vonné silice, které jsou pro naše chuťové buňky velmi příjemné. "Bazalka zmírňuje trávicí obtíže, jako například žaludeční křeče (žaludeční neuróza), polykání vzduchu a zpomalené trávení v důsledku nervového napětí", jak uvádí Dr. Pamplona-Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin.

Jak pěstovat bazalku 

Rostlinu pěstujeme pro sběr mladých listů, a to buď v truhlíku, květináči nebo přímo na záhonech.

  • Semínka jsou velmi malá, proto je vyséváme těsně pod povrch zeminy. K vyklíčení potřebují vláhu a teplo. Bazalku pravou na zahradě pěstujeme jako letničku.
  • Pro časnou sklizeň bazalku vyséváme k předpěstování již začátkem března, nejlépe do truhlíku za oknem. Rostlinky jsou citlivé na chlad a nedostatek vláhy.
  • Od poloviny dubna vyséváme semena buď ještě do truhlíku za okno nebo už do skleníku či pařeniště.
  • Semínka můžeme vyset buď do hnízd nebo do řádků. Je-li třeba, rostliny přesadíme, ale přesazování není nutné.
  • Do venkovního záhonu vysazujeme předpěstované sazenice teprve v druhé polovině května, až pomine nebezpečí přízemních mrazíků. 
  • Bazalka potřebuje slunné a teplé stanoviště, které je chráněné před větrem. Vyhovuje ji lehká a výživná zemina. Rostlina potřebuje dostatek vláhy, ne však přemokření. Porosty v pařeništi nebo skleníku musí být vzdušné.
  • Bylo vyšlechtěno mnoho variant této rostliny, které se liší navzájem velikostí (vzrůstem), zbarvením a tvarem listů. Některé odrůdy jsou zkadeřené, jiné hladké. Rozdíly jsou i v chuti.
  • Nejoblíbenější a velmi chutná je základní odrůda (bazalka pravá), můžeme si ale záhonek nebo truhlík doplnit i dalšími variantami. Je třeba počítat s tím, že chuť některých odrůd se výrazně liší od bazalky pravé, na kterou jsme zvyklí.
  • V teplejších oblastech České republiky můžeme bazalku pěstovat i na venkovních záhonech. Ale pokud u vás bývá chladněji, raději bazalku pěstujte ve fóliovníku nebo skleníku, úroda pak bude spolehlivá. 

Jak sklízet bazalku

Lístky a vrcholky bazalky sklízíme průběžně během celé vegetace, až do podzimu. Sklizeň provádíme včas, aby rostliny nevybíhaly do květu a porost nebyl zahuštěný. Nejchutnější jsou čerstvé listy, co nejdříve po utržení. Přebytek listů můžeme mrazit nebo naložit do oleje. Z bazalky se připravuje oblíbené pesto, které se uplatní především na dochucení těstovinových jídel. Listy jsou sice vhodné i k sušení, ale chuť sušených listů se čerstvé bazalce nevyrovná.

Podle následujícího videa si můžete připravit slavný salát Caprese. Je vhodný i jako slavnostní předkrm a zvládnete ho během několika minut.

Pokud vás zajímá, jak pěstovat bazalku za oknem, podívejte se do dalšího článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli