Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?

Bazalka je bylinka, která má v kuchyni široké uplatnění, protože se běžně prodává sušená, ale je i poměrně snadné mít ji vždy po ruce i čerstvou. Jak si ji doma vypěstovat a proč ji pravidelně konzumovat?
Blahodárná bazalka
Bazalka patří k bylinkám, které se dají koupit v sušené formě, ale je celkem snadné vypěstovat je i doma na balkóně nebo i na parapetu za oknem a mít je po ruce vždy čerstvé. Příjemná vůně a skvělá chuť bazalky dokáže oživit jakékoliv jídlo a není divu, že se často využívá ve svěží italské kuchyni. Kromě toho všeho má ale tato bylinka i léčivé a zdraví prospěšné účinky.
Článek z magazínu
Bazalka je zdrojem vitamínu K, který se v těle stará o srážlivost krve, správnou činnost jater a vstřebávání vápníku. Je v ní také mangan, třísloviny a flavonoidy, důležité antioxidanty, díky kterým je bazalka antibakteriální. Vůbec nejlepší je ale na žaludek, trávení a celkově rozhozené zažívání. Pokud se cítíte nafouklí nebo překyselení, zakousněte si pár čerstvých lístků bazalky a máty a vaše útroby se zanedlouho uklidní. Zároveň bazalka umí pohladit pocuchané nervy a příznivě působí i na podrážděné dýchací cesty.
Jak pěstovat bazalku v bytě
Pokud máte v plánu pěstovat bazalku na záhonku, počkejte se zasazením semínek, z nichž vzejdou sazenice vhodné na přesazení, až na první půlku března. Bazalka totiž nesnáší přízemní mrazíky a vlhko, protože se do ní snadno dávají plísně. Vypěstovat si tuto lahodnou a zdraví prospěšnou bylinu ale můžete i v květináči za oknem v bytě. Tam tak lze učinit v jakémkoliv ročním období, tedy klidně už nyní v únoru. Jak na to?
Článek z magazínu
Budete potřebovat hrnek nebo květináč s dírou, jednoduše nádobu, která bude odvádět přebytečnou vlhkost - bazalka totiž nesmí stát ve vodě, jinak by jí rychle uhnily kořeny. Do připravené nádoby je pak třeba dát humózní a lehce propustnou zeminu. Na ní pak nasypte takový počet semínek, kolik rostlinek chcete mít. Pro pěstování v bytě je nejlepší zvolit odrůdu květiny zvanou Bazalka pravá - balkónová. Semínka do zeminy jen lehce zatlačte prstem a květináč pak postavte na místo, kde je sice světlo, ale zároveň je i lehce přistíněné. Je potřeba hlídat, aby zemina byla mokrá a v teple. Co se zálivky týče, je lepší dávat méně vody denně, než velkou dávku jednou za pár dní.
Takto zasazená semínka by měla vyrůst a obsypat se prvními lístky zhruba za měsíc. Počkejte, až se rostlinky opravdu plně rozrostou. Pak můžete lístky trhat a přidávat je třeba do salátů, těstovin či polévek. Můžete z nich rovněž udělat skvělé pesto! Rostlinu zalívejte tak, jako dosud a ona poroste dál. Ale pozor! Nikdy nelijte vodu přímo na listy, protože by se na nich objevily černé fleky. Zhruba v červnu nebo v červenci vám bazalka rozkvete - pak je čas sklidit celou nať a zasadit bylinky nové.
Témata: bazalka, koření a dochucovadla, přírodní lékárna, bylinky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Sklizenou zeleninu můžeme usušit, zmrazit, zavařit nebo nechat zkysat
Sklizeň na zahradě umožňuje zakonzervovat přebytky vypěstovaných produktů kromě okamžité spotřeby na pozdější období. Vlastní produkcí můžeme ohlídat… Číst více
Kromě nakládání a sterilování hub v octě, tuku a vlastní šťávě je můžeme ještě naložit do soli. Poradíme, jak postupovat
Houby v soli si uchovají přirozenou chuť i vůni, zárověň ztratí část vody. I s tím musíme počítat při přípravě pokrmů. Před upotřebením houby… Číst více
Zavařujeme broskve: Zkuste to s likérem amaretto nebo s obyčejným rumem. Neuděláte chybu!
Přemýšlíte zrovna, co udělat s množstvím broskví,… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Česneková pasta je skvělá k dochucování. Připravíme ji z česneku a soli, žádné zavařování není potřeba
Česnek skladujeme obvykle v paličkách. Pokud máme dobré podmínky ke skladování, je to snadné - potřebuje suché a vzdušné chladnější prostředí. Pokud… Číst více
Kefír, kyška nebo podmáslí? Vyznejte se v oblíbených mléčných kysaných nápojích!
Patříte k těm, kteří si ještě pamatují mléčný… Číst více
Milujete kompoty? Připravte si je i bez zavařování a ochuťte je kořením, ořechy nebo vínem!
Kompot si většina lidí spojuje s dětstvím. Dříve… Číst více
Umíte správně zavařovat kompoty? Poradíme vám, na co myslet, aby byl výsledek dokonalý
Máte na zahradě či v sadu stále dostatek ovoce a… Číst více
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Kysané zelí koupíte sice běžně v sáčku v… Číst více
Čas zavařování ještě neskončil. Udělejte si vynikající sladkokyselý dýňový kompot!
Víte, co k podzimu patří stejně jako barevné… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 4 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 8 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 10 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 11 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno před 20 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno 6. 2. 2023 19:39
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.