Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?
Zdroj: Unsplash.com, Tina Dawson

Bazalka je bylinka, která má v kuchyni široké uplatnění, protože se běžně prodává sušená, ale je i poměrně snadné mít ji vždy po ruce i čerstvou. Jak si ji doma vypěstovat a proč ji pravidelně konzumovat?

Blahodárná bazalka

Bazalka patří k bylinkám, které se dají koupit v sušené formě, ale je celkem snadné vypěstovat je i doma na balkóně nebo i na parapetu za oknem a mít je po ruce vždy čerstvé. Příjemná vůně a skvělá chuť bazalky dokáže oživit jakékoliv jídlo a není divu, že se často využívá ve svěží italské kuchyni. Kromě toho všeho má ale tato bylinka i léčivé a zdraví prospěšné účinky.

Bazalka je zdrojem vitamínu K, který se v těle stará o srážlivost krve, správnou činnost jater a vstřebávání vápníku. Je v ní také mangan, třísloviny a flavonoidy, důležité antioxidanty, díky kterým je bazalka antibakteriální. Vůbec nejlepší je ale na žaludek, trávení a celkově rozhozené zažívání. Pokud se cítíte nafouklí nebo překyselení, zakousněte si pár čerstvých lístků bazalky a máty a vaše útroby se zanedlouho uklidní. Zároveň bazalka umí pohladit pocuchané nervy a příznivě působí i na podrážděné dýchací cesty.

Jak pěstovat bazalku v bytě

Pokud máte v plánu pěstovat bazalku na záhonku, počkejte se zasazením semínek, z nichž vzejdou sazenice vhodné na přesazení, až na první půlku března. Bazalka totiž nesnáší přízemní mrazíky a vlhko, protože se do ní snadno dávají plísně. Vypěstovat si tuto lahodnou a zdraví prospěšnou bylinu ale můžete i v květináči za oknem v bytě. Tam tak lze učinit v jakémkoliv ročním období, tedy klidně už nyní v únoru. Jak na to?

Budete potřebovat hrnek nebo květináč s dírou, jednoduše nádobu, která bude odvádět přebytečnou vlhkost - bazalka totiž nesmí stát ve vodě, jinak by jí rychle uhnily kořeny. Do připravené nádoby je pak třeba dát humózní a lehce propustnou zeminu. Na ní pak nasypte takový počet semínek, kolik rostlinek chcete mít. Pro pěstování v bytě je nejlepší zvolit odrůdu květiny zvanou Bazalka pravá - balkónová. Semínka do zeminy jen lehce zatlačte prstem a květináč pak postavte na místo, kde je sice světlo, ale zároveň je i lehce přistíněné. Je potřeba hlídat, aby zemina byla mokrá a v teple. Co se zálivky týče, je lepší dávat méně vody denně, než velkou dávku jednou za pár dní.

Takto zasazená semínka by měla vyrůst a obsypat se prvními lístky zhruba za měsíc. Počkejte, až se rostlinky opravdu plně rozrostou. Pak můžete lístky trhat a přidávat je třeba do salátů, těstovin či polévek. Můžete z nich rovněž udělat skvělé pesto! Rostlinu zalívejte tak, jako dosud a ona poroste dál. Ale pozor! Nikdy nelijte vodu přímo na listy, protože by se na nich objevily černé fleky. Zhruba v červnu nebo v červenci vám bazalka rozkvete - pak je čas sklidit celou nať a zasadit bylinky nové.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více