Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Zdroj: Pixabay, videomantik

Jen málokterý salát je jednodušší než italský caprese. Ovšem pokud jej pěkně naaranžujete, může na talíři vypadat jako hotové umělecké dílo. V salátu caprese se navíc spojují ty nejzákladnější chutě italské kuchyně, které dohromady vytvářejí přímo úžasnou harmonii.

V italských barvách

Do salátu caprese neboli insalata caprese patří jen tři ingredience – zelená bazalka, bílá mozzarella a červená rajčata. Je vám tato kombinace barev povědomá? Pokud byste si je položili vedle sebe, vznikla by vám italská vlajka. Salát caprese je podle jedné z teorií přímo poctou národní vlajce Italů a vlastně jakýmsi vlasteneckým počinem. Caprese přitom není jen salát. Stejným názvem jsou označována i jiná jídla s těmito třemi surovinami. Italové tak mají i pizzu, těstovinu či sendvič caprese. Někdy je tak nesprávně pojmenován i salát ve stejných barvách, v němž je bazalka nahrazena třeba rukolou, polníčkem či římským salátem. Ten by měl být ale správně nazýván insalata tricolore.

Salát z ostrova Capri

Salát caprese je vcelku mladý, jeho dějiny sahají do počátku 20. století. Podle článku na stránkách Lowellsun.com měl salát uspokojit i ty nejvybíravější chutě významných hostů (politiky či šlechtice), kteří trávili dovolenou na Capri. Právě podle názvu tohoto italského ostrova, ležícího nedaleko Neapole v oblasti Kampánie, získal salát své jméno. V Itálii se podává většinou jako předkrm, ne jako příloha k hlavnímu jídlu.

Lepší je s buvolí mozzarellou

Caprese je salát vskutku reprezentativní a má ukázat to nejlepší, co italská kuchyně nabízí. To zahrnuje ta nejlepší na sluníčku uzrálá, sladká, nádherně červená a šťavnatá rajčata, pravou italskou mozzarellu, čerstvou voňavou bazalku a kvalitní olivový extra panenský olej. Mozzarella může být klasická z kravského mléka, ještě  lepší však je mozzarella di bufala, tedy mozzarella z buvolího mléka. To je totiž i originální verze italské mozzarelly. Dokonce existuje i  Mozzarella di Bufala Campana s ochranným označením DOP, která se vyrábí pouze tradičním způsobem v oblasti Kampánie, kam je umísťován i původ salátu.

Buvolí mozzarella se od té kravské liší tím, že je tučnější, krémová, nemá taková vlákna a navíc má výraznější chuť, která se ještě lépe rozvine při pokojové teplotě. Díky tomu vlastně nejsou potřeba ani žádná další dochucovadla. Chcete-li salát podávat jako v Itálii, nakrájejte mozzarellu i rajčata na plátky a na střídačku je naskládejte v kruhu na talíř. Vše posypejte celými lístky bazalky, osolte, případně opepřete) a pokapejte olivovým olejem. Na talíři vám tak vznikne takové malé a krásně barevné umělecké dílo. V některých variantách se salát dochucuje i balzamikovým octem, v pravé italské byste jej ale hledali marně, tam patří jen olivový olej, který vytváří dokonalou kombinaci s rajčatovou šťávou. Místo bazalky je možné salát pokapat i pestem a někdy se přidává i oregano nebo olivy. V tomto případě už ale nejde o originální caprese. Před podáváním se doporučuje salát nechat tak deset minut odstát mimo lednici, aby se chutě krásně spojily.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více