6 častých chyb při vaření rýže: Poradíme, čeho se vyvarovat
Rýže je velmi častou přílohou k pokrmům především kvůli tomu, že její příprava je rychlá a snadná. Pro začátečníky ale může být vaření rýže oříškem, se kterým si těžko poradí.,
Rýži používáme jako přílohu, ale také k přípravě rizota, smažené i sladké rýže, do polévky či salátu. Rozvařená či nedovařená rýže je nám však k ničemu. Provedeme vás nejčastějšími chybami, abyste se jich příště vyvarovali a na pokrmech s rýží či z ní si pochutnali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření rýže
Připravili jsme si pro vás výčet těch nejčastějších chyb spolu s tím, jak jim úspěšně předejít.
- Špatné množství vody: Poměr rýže a vody je nutno vždy dodržovat. Na jeden hrnek rýže jsou potřeba 2 hrnky vody.
- Zanedbání proplachování: Svou roli má proplachování rýže ve studené vodě. Odstraníte tím prachový škrob, nečistoty, ale i případné zbytky prostředků použitých k ošetření proti škůdcům.
- Lepivá rýže: Rýži během vaření nemíchejte a poklici nenadzvedávejte. Rýže potřebuje stabilní teplotu spolu s párou. Mícháním pak uvolníte škrob, což zapříčiní lepivou rýži.
- Špatně uvařená rýže: Nezacházejte se všemi druhy rýže stejně. Každý druh se používá k přípravě jiného pokrmu a vaří se jinak dlouhou dobu.
- Uvnitř tvrdá, na povrchu měkká a lepivá rýže: Je nutné rýži vařit na mírném plamenu a s pokličkou, nejlépe v širokém hrnci. Při příliš vysoké teplotě bude uvařena nerovnoměrně, tedy uvnitř tvrdá a na povrchu příliš měkká a lepivá.
- Nedovařená rýže: Po uvaření rýži načechrejte vidličkou a nechte ji přibližně 10 minut odpočinout. Jen tak bude chutnat skvěle.
Pro inspiraci vám přinášíme video-recept k přípravě kuřecích stehen pečených s rýží z jednoho pekáčku.
Na jaký způsob máte rádi rýži vy? Dejte nám vědět do komentářů, budeme se těšit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit mléčnou rýži v domácí pekárně? Máme pro vás jednoduchý recept na sladký oběd
Jaké jsou druhy rýže. Vyberte si tu správnou rýži pro přípravu italského rizota či jídel indické kuchyně
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Komentáře