Uvařit rýži není složité, ale je třeba dodržet tři hlavní zásady, aby výsledek byl perfektní. Poradíme, jak na to
Vařená rýže je jedna z nejoblíbenějších příloh. Je to dietní potravina, protože neobsahuje lepek ani cholesterol, zato má hodně vlákniny a škrobu, které působí příznivě v zažívání. Konzistencí a neutrální chutí je vhodná i pro kojence.
Podrobněji se tepelnou úpravou rýže zabýval jeden z našich minulých článků. Vaření přílohové rýže má několik důležitých zásad:
- Rýži je nutné před vařením propláchnout studenou vodou. Proplachujeme tak dlouho, až začne odtékat čirá voda. Tím se vyplaví škrob, který by jinak zakalil vodu a slepil rýži. Proplachovat můžeme na cedníku nebo rýži zalít vodou, scedit a několikrát postup opakovat podle potřeby.
- Rýži zalijeme vodou, které musí být 2-2,5 x více než rýže. Osolíme, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 18-20 minut, dokud není rýže měkká. Ke konci rýži včas ochutnáme, abychom ji nerozvařili.
- Uvařenou rýži scedíme, načechráme vidličkou a ihned podáváme, nebo necháme vychladnout a použijeme později.
Vařenou rýži můžeme kromě využití jako přílohy použít i jako vložku do polévky nebo základ rýžového salátu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené ziti
Přidáno před 2 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 3 hodinami
Mňamka
Přidáno před 4 hodinami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 4 hodinami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 11 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Jak správně vařit různé druhy rýže: Díky těmto radám se vám už nikdy nerozvaří jasmínová a arborio zůstane krásně krémová
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Komentáře