Roubovaná zelenina: Proč se vyplatí a jaké výhody od ní očekávat
Pěstování roubované zeleniny přináší celou řadu výhod, nicméně za roubované sazenice si oproti běžným připlatíme. Přesto se jejich nákup vyplatí - vitalita i odolnost rostlin bude vyšší a hlavně nás nadchne bohatá úroda kvalitních a zdravých plodů.
Roubovaná zelenina vzniká spojením odolné, zdravé a silné podnože s úrodným roubem. Podzemní část zajistí dobrý růst a silnou rostlinu, nadzemní část se postará o kvalitu úrody. Spojením vznikne vitální rostlina s velmi dobrými vlastnostmi, která bohatě splní naše očekávání.
Roubuje se především tato zelenina:
- okurky (i hadovky),
- rajčata (různé odrůdy),
- papriky (různé odrůdy),
- melouny (vodní i cukrové),
- cukety,
- lilky,
- bazalka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou výhody roubované zeleniny
Výhod je více, ale všimneme si těch nejdůležitějších:
- životaschopné a odolné kořeny, které lépe snáší teplotní výkyvy i nepravidelnou zálivku
- zdravé a silné rostliny
- kvalitní a bohatá úroda chutných plodů
- delší období sklizně (plodné období)
- vyšší odolnost vůči škůdcům a chorobám
- nižší potřeba chemie na ochranu odolných rostlin a kvalitní úrody
- díky vyšší úrodnosti stačí méně sazenic
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z roubované zeleniny získáme i z menšího záhonu velkou úrodu. Pro začátek si můžete vyzkoušet pěstovat roubovanou okurku - s koupenou rostlinou je potřeba opatrně zacházet, aby se nepoškodilo místo roubování. Jakmile ale na novém místě zakoření, rychle poroste a brzy začne plodit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 2 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 15 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
6 tipů, jak vylepšit zahradní půdu: Kompost se vyplatí, ale jsou i další možnosti
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Jak poznat dobrý meloun? Plnou zralost a tak akorát sladkou chuť prozradí tvar plodu, barva slupky i pravidelnost pruhů
Komentáře