Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat dobrý meloun? Plnou zralost a tak akorát sladkou chuť prozradí tvar plodu, barva slupky i pravidelnost pruhů
Zdroj: se souhlasem Mujvit.cz

Znáte to rčení, že do žen a do melounů se nevidí? Určitě ano. Pokud vždy v obchodě poklepáváte na meloun s nadějí, že správně zaduní nebo se zevnitř ozve nějaká informace o jeho kvalitě, ale stejně často nakoupíte špatně, prohlédněte si ještě jeho slupku a přivoňte si. Prozradíme, co přesně je potřeba si hlídat, abyste nakoupili dobře.

Jak vybírat v obchodě melouny?

Snad žádné jiné ovoce se nehodí k létu tak báječně jako vodní melouny. Zaženete jimi žízeň i ve velkých vedrech, jsou úžasně šťavnaté, a ještě krásně sladké. Má to však jeden háček, musíte vybrat ten pravý.

Zatímco u ostatních druhů ovoce se můžete řídit tím, jak vypadá nebo voní, do melounu přes jeho zelenou slupku nevidíte. Nikdy tak nevíte, zda se vám podaří vybrat kus, který bude sladký, ale nebude moc přezrálý nebo plný peciček. Přesto však jsou jisté finty, které vám pomohou vybrat ten nejlepší.

Kdy je zralý meloun?

Říká se, že na meloun se má zaťukat. A ano, něco to skutečně prozradí. Ale je potřeba ťukat správně. Jak přesně? Klouby prstů zabušte na střed melounu, zatímco ho držíte u ucha.

Zralý meloun bude mít při poklepání dutý zvuk. Nezralý meloun bude mít spíše vyšší zvuk, zatímco přezrálý bude vydávat tupý nižší zvuk.

Pří výběru melounu se ovšem můžete řídit i čichem. Zralý meloun by měl vonět mírně sladce, vůně však nesmí být příliš sladká, to značí již přezrálý meloun. Tento čichový test se skvěle osvědčuje i u jiných druhů melounů, třeba těch medových.

Při nákupu se řiďte tvarem i váhou

Nejlepší jsou kulaté a pěkně symetrické melouny (samičky). Krásný kulatý tvar znamená, že byl meloun během svého růstu rovnoměrně zaléván. Melouny, které mají zvláštní boule, nepravidelné hrboly nebo jsou na jedné straně větší než na druhé, mohly zažít období sucha nebo naopak byly ve velkém mokru.

Oválné melouny (samečci) bývají vodnatější a nejsou tak sladké a chutné. Vybírejte raději melouny střední velikosti, malé nebo naopak přerostlé melouny také nemusejí být nejchutnější. 

Meloun se vyplatí si i trochu potěžkat. Váha by měla odpovídat velikosti, meloun by neměl být až překvapivě lehký. Pokud je meloun těžší, znamená to, že bude sladší a bude obsahovat více vody.

Meloun se vyplatí si také trochu promačkat. Jemně zmáčkněte slupku melounu, abyste zjistili, zda je trochu poddajný. Slupka melounu by neměla být měkká, jako je tomu u slupek jiných druhů ovoce či zeleniny, když dozrají, ale neměla by být ani tvrdá jako kámen. 

Co řekna barva slupky?

O tom, jaký je meloun uvnitř, vám mnohé napoví i barva slupky

  • Když si na trhu vybíráte meloun, poznáte jeho zralost podle tzv. žlutého „břicha“. To vzniká, když část melounu při dozrávání leží na zemi, což je dobře. Žlutá nebo dokonce až oranžová skvrna na melounu tak neznamená shnilý meloun, ale signalizuje, že je akorát tak zralý a sladký.  Od koupě by vás ale měla odradit skvrna bílá. Ta znamená, že je meloun ještě nedozrálý, a tím pádem i málo sladký. 
  • Pruhy na melounu by měly být pravidelné a měl by být poměrně výrazný kontrast mezi tmavými a světlými plochami. Čím větší jsou pavučiny nebo jizvy, tím sladší a zralejší je plod. Větší pavučinky nebo cukrové skvrny znamenají, že z melounu vytéká cukr, a jsou známkou sladkého plodu.
  • Dívejte se i na to, jak vypadá stopka. Ta by měla být mírně prohloubená a vysušená.  To znamená, že meloun spadl z rostliny sám, když byl dostatečně zralý, místo toho, aby byl z ní utržen před úplným dozráním.
  • Tmavší barva melounu pak znamená, že meloun mohl na révě plněji dozrát. Takový meloun má rovněž sladší šťávu. Hledejte tmavé a matné melouny, což znamená, že je meloun zralý. Pokud je meloun lesklý, je nedozrálý.

Takhle mohou znít melouny. Poznáte, který je nejlepší?

@farmerya Original Sounds Of Knocking Watermelon Which One You Think Ripe The best 😎😃#stressrelief #asmr #agriculture #learnwithtiktok ♬ Baba Dodo - Tik Tok


 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více