Jak dlouhou tepelnou úpravu potřebují žampiony? Výborně chutnají dušené, smažené nebo vařené
Žampiony jsou skvělou volbou v situaci, kdy potřebujeme mít rychle uvařeno. Velmi rychlá je jejich příprava před tepelnou úpravou i samotné vaření nebo dušení. Pokud k nim ovšem nezvolíme další suroviny, které jsou na tepelnou úpravu časově náročné.
Žampiony nejprve rychle připravíme, ale žádné velké čištění není potřeba - stačí odstranit případné nečistoty, houby opláchnout, osušit a hned se můžeme pustit do vaření. Receptů, do kterých se hodí, je velké množství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tepelně upravit žampiony
Žampiony můžeme vařit, smažit, plnit a zapékat. Dají se obalovat v trojobalu nebo těstíčku a smažit jako řízky. Výborně chutnají na pizze. Přidáváme je do polévek a zvlášť oblíbené jsou výborné houbové omáčky, které často podáváme s bramborami, těstovinami nebo s knedlíkem. Žampiony se velmi dobře hodí pod maso - např. hovězí na žampionech.
Jak dlouho žampiony vařit
Žampionům stačí pouze krátká tepelná úprava, ať už je zrovna vaříme nebo dusíme. Obvykle je dostatečných 3–5 minut, nejvýše 10 minut. Při krátké tepelné úpravě si žampiony ponechají výbornou chuť a šťavnatost, zároveň je zbytečně nevysoušíme.
Když jsou ale žampiony součástí jídel, která potřebují delší tepelnou úpravu, vaříme je tak dlouho, jak vyžaduje recept - např. vepřové plátky na žampionech. Delší tepelná úprava jim nevadí, budou chutnat výborně a ponechají si pevnou konzistenci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Komentáře