Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravit zeleninový salát není nic složitého, ale základ vždy stojí na chuťově vyvážené zálivce. Vinaigrette lze připravit během několika minut, a to pouze ze 2 ingrediencí. Na tomto základu lze vystavět spoustu dalších chutí a zálivku různě obměňovat.

Vinaigrette je francouzský výraz pro salátový dresink. Základem je vždy olej (panenský olivový či slunečnicový) a kyselá složka (citrónová šťáva nebo vinný ocet). K tomuto základu pak přidáváme další složky např. hořčici nebo také med.

Jak připravit vinaigrette

Na tuto zálivku potřebujeme 100 ml oleje, dále 30 ml vinného octa nebo citrónové šťávy, sůl a pepř podle chuti. Jakmile budeme mít tento základ, můžeme podle chuti přidat ještě med, hořčici či bylinky.

  1. Do misky si odměříme ocet nebo citrónovou šťávu, osolíme a opepříme, pak důkladně prošleháme metličkou.
  2. Nyní si vezmeme odměřený olej a tenkým pramínkem pomalu přiléváme do směsi, kterou jsme si předtím smíchali a stále šleháme metličkou
  3. Vznikne nám hustá a krémová zálivka.
  4. Nyní ji můžeme doplnit hořčicí a medem podle naší chuti. Opět musíme vše důkladně zašlehat.
  5. Zálivku použijeme ihned na salát nebo necháme marinovat v lednici a použijeme později. Před použitím ji vždy opět mírně prošleháme.

Pojďte si vyzkoušet také báječný řecký salát, na který lze využít také lehkou a svěží vinaigrette zálivku. Pokud máte tipy na další salátové zálivky, napište nám je do komentáře pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli