5 skvělých tipů, jak využít med v kuchyni: Hodí se do salátové zálivky i sladkého másla
10. 5. 2022 Vaření
Mnoho lidí si rádo sladí čaj medem nebo si ho třeba mažou na chleba. Ale možností, jak tohle tekuté zlato využít, je mnohem více. Med je vynikající surovinou do moučníků i salátových zálivek. Víte, kde ještě se uplatní?
Med náš vezdejší
Oproti obyčejnému bílému cukru obsahuje med spoustu minerálních látek a vitamínů. Pro náš imunitní systém je prospěšné zařadit tuto potravinu do svého jídelníčku, což mnozí z nás také běžně dělají. Zejména v chladných měsících roku je obvyklé, že si rádi medem sladíme čaj, někdy i kávu. Někteří lidé se ale při používání medu bojí toho, že se cenné látky teplem zničí. Ve skutečnosti to platí jen pro vyšší teploty, které navíc musí působit delší dobu.
„Někteří lidé si myslí, že med mohou dát do čaje teprve, až je vlažný. Tak dlouho vůbec čekat nemusí. V době, kdy se čaj vyluhuje, tedy po zhruba pěti minutách od zalití vařící vodou, už se tekutina ochladí natolik, že medu neuškodí,“ popisuje pro Toprecepty.cz zkušený včelař Lukáš Pleva z rodinné firmy Pleva a dodává, že medem oslazené těsto na domácí sušenky nebo cukroví si dokonce uchová většinu hodnotných látek i po upečení.
Mohlo by vás zajímat
Medu teplo neškodí
Když se na látky obsažené v medu podíváme podrobněji, tak v první řadě jde o vitamíny A, různé typy vitamínu B, dále vitaminy C, D, H, K a P. Mezi nejméně odolné vůči vysokým teplotám patří vitamín C, který se ničí při teplotách nad šedesát stupňů. Nestane se to okamžitě, ale udává se, že za každých pět minut nad touto kritickou teplotní hranicí se jeho množství sníží o deset procent.
K méně odolným vitamínům se řadí ještě například B6 nebo B9, který známe pod názvem kyselina listová. Oproti tomu zbývající vitamíny skupiny B, nebo vitamíny D a K jsou proti vyšším teplotám poměrně odolné a při vaření se ničí pomaleji. Minerální látky obsažené v medu, jako je draslík, sodík nebo vápník, jsou proti teplu dobře odolné a zahřátím, například v čaji, se neztrácí.
Mohlo by vás zajímat
Kde med skladovat
Pro skladování medu je optimální teplota kolem čtrnácti stupňů Celsia. Za těchto podmínek vydrží i několik let. Nijak mu ale neuškodí ani skladování v mrazáku. „Cenné látky obsažené v medu se po zmrazení neztrácí a po rozmrazení se kvalita ani konzistence nijak nezmění. I kdyby byl med zmrazený třeba celý rok, po pomalém rozpuštění přesto nebude zkrystalizovaný,“ dodává pro Toprecepty.cz Lukáš Pleva.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít med při vaření
Med hojně využívaly v kuchyni již naše babičky, my se k němu rádi vracíme. A zdaleka ne jen o Vánocích, kdy se med tradičně dává do perníčků, nebo na podzim, kdy se jím zase pro změnu sladí čaj. Med totiž může povýšit chuť jídel i nápojů kdykoliv během roku! Pojďme si teď připomenout 5 zajímavých možností, jak využít med v kuchyni:
- Dochucení salátů i marinád
Tekutý med je ideální součást zálivky do salátu. Stačí smíchat 100 ml olivového oleje, 40 ml citronové šťávy a 2 lžíce medu. Na salát z pečené řepy, ořechů a kozího sýra je tahle zálivka dokonalá. Med smíchaný s hořčicí a olivovým olejem se pro změnu hodí třeba k uzenému lososovi. Medovo-hořčicová zálivka se dá ještě vylepšit limetkovou šťávou nebo balzamikovým octem. Jelikož nastává doba grilování, využít můžete med i na marinády. Zkuste třeba česnekovo-medovou marinádu na maso. - Slazení moučníků
Palačinky a lívance nemusíte po upečení cukrovat, zkuste je pokapat medem a posypat drcenými ořechy. Chuť bude luxusní! Med lze rovněž použít jako náhradu části cukru při pečení různých moučníků. Ochutnejte třeba tyhle medovo-ořechové řezy. - Ke kynutí pečiva
Zní to zvláštně, ale je to tak. Při zadělávání pečiva kváskem omládkem zkušená pekařka Iva Trhoňová doporučuje místo cukru použít sladový výtažek (Sladěnku) nebo právě med. Pečivo, zadělané tímto způsobem, je vláčnější, nadchanější, má lepší chuť a vydrží déle čerstvé. - Jako chutný životabudič
Med v kombinaci se zázvorem je osvědčená a účinná kombinace proti rýmě a nachlazení. Pro silnější efekt a pro ty, kterým nevadí alkohol, je možné nastrouhaný zázvor nechat asi hodinu louhovat v čiré pálence, aby se z něj lépe uvolnily účinné látky. Zázvorový výluh se pak smíchá s kvalitním medem v poměru 1:1. Tahle "meducína" se dá jíst přímo nebo rozmíchaná v čaji, ideálně šípkovém, který obsahuje velké množství vitamínu C. - K výrobě sladkého mandlového másla
Zdravější variantou ke kupovaným sladkým pomazánkám může být doma vyrobené mandlové máslo vonící po skořici. Jak na ně? Dva hrnky neloupaných mandlí, které předem pečete 10 minut v troubě, smícháte v mixéru s větší špetkou soli a lžící oleje. Vše mixujete dokud nevznikne jemná směs, pak přimícháte 2 lžíce medu a půl lžičky mleté skořice. V lednici vám mandlové máslo vydrží i 4 týdny.
Zdroje informací:
Web: Výzkumný ústav včelařský
Bakalářská práce: Nikol Semerádová: Med, jeho složení a uplatnění ve výživě, Brno, 2013
Kniha: Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015
Časopis: CZ Test, Co všechno byste měli vědět o medu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami