Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 skvělých tipů, jak využít med v kuchyni: Hodí se do salátové zálivky i sladkého másla
Zdroj: Pixabay, fancycrave1

Mnoho lidí si rádo sladí čaj medem nebo si ho třeba mažou na chleba. Ale možností, jak tohle tekuté zlato využít, je mnohem více. Med je vynikající surovinou do moučníků i salátových zálivek. Víte, kde ještě se uplatní?

Med náš vezdejší

Oproti obyčejnému bílému cukru obsahuje med spoustu minerálních látek a vitamínů. Pro náš imunitní systém je prospěšné zařadit tuto potravinu do svého jídelníčku, což mnozí z nás také běžně dělají. Zejména v chladných měsících roku je obvyklé, že si rádi medem sladíme čaj, někdy i kávu. Někteří lidé se ale při používání medu bojí toho, že se cenné látky teplem zničí. Ve skutečnosti to platí jen pro vyšší teploty, které navíc musí působit delší dobu.

Někteří lidé si myslí, že med mohou dát do čaje teprve, až je vlažný. Tak dlouho vůbec čekat nemusí. V době, kdy se čaj vyluhuje, tedy po zhruba pěti minutách od zalití vařící vodou, už se tekutina ochladí natolik, že medu neuškodí,“ popisuje pro Toprecepty.cz zkušený včelař Lukáš Pleva z rodinné firmy Pleva a dodává, že medem oslazené těsto na domácí sušenky nebo cukroví si dokonce uchová většinu hodnotných látek i po upečení.

Medu teplo neškodí

Když se na látky obsažené v medu podíváme podrobněji, tak v první řadě jde o vitamíny A, různé typy vitamínu B, dále vitaminy C, D, H, K a P. Mezi nejméně odolné vůči vysokým teplotám patří vitamín C, který se ničí při teplotách nad šedesát stupňů. Nestane se to okamžitě, ale udává se, že za každých pět minut nad touto kritickou teplotní hranicí se jeho množství sníží o deset procent.

K méně odolným vitamínům se řadí ještě například B6 nebo B9, který známe pod názvem kyselina listová. Oproti tomu zbývající vitamíny skupiny B, nebo vitamíny D a K jsou proti vyšším teplotám poměrně odolné a při vaření se ničí pomaleji. Minerální látky obsažené v medu, jako je draslík, sodík nebo vápník, jsou proti teplu dobře odolné a zahřátím, například v čaji, se neztrácí.

Kde med skladovat 

Pro skladování medu je optimální teplota kolem čtrnácti stupňů Celsia. Za těchto podmínek vydrží i několik let. Nijak mu ale neuškodí ani skladování v mrazáku. „Cenné látky obsažené v medu se po zmrazení neztrácí a po rozmrazení se kvalita ani konzistence nijak nezmění. I kdyby byl med zmrazený třeba celý rok, po pomalém rozpuštění přesto nebude zkrystalizovaný,“ dodává pro Toprecepty.cz Lukáš Pleva. 

Jak využít med při vaření

Med hojně využívaly v kuchyni již naše babičky, my se k němu rádi vracíme. A zdaleka ne jen o Vánocích, kdy se med tradičně dává do perníčků, nebo na podzim, kdy se jím zase pro změnu sladí čaj. Med totiž může povýšit chuť jídel i nápojů kdykoliv během roku! Pojďme si teď připomenout 5 zajímavých možností, jak využít med v kuchyni:

  1. Dochucení salátů i marinád 
    Tekutý med je ideální součást zálivky do salátu. Stačí smíchat 100 ml olivového oleje, 40 ml citronové šťávy a 2 lžíce medu. Na salát z pečené řepy, ořechů a kozího sýra je tahle zálivka dokonalá. Med smíchaný s hořčicí a olivovým olejem se pro změnu hodí třeba k uzenému lososovi. Medovo-hořčicová zálivka se dá ještě vylepšit limetkovou šťávou nebo balzamikovým octem. Jelikož nastává doba grilování, využít můžete med i na marinády. Zkuste třeba česnekovo-medovou marinádu na maso.
  2. Slazení moučníků
    Palačinky a lívance nemusíte po upečení cukrovat, zkuste je pokapat medem a posypat drcenými ořechy. Chuť bude luxusní! Med lze rovněž použít jako náhradu části cukru při pečení různých moučníků. Ochutnejte třeba tyhle medovo-ořechové řezy
  3. Ke kynutí pečiva 
    Zní to zvláštně, ale je to tak. Při zadělávání pečiva kváskem omládkem zkušená pekařka Iva Trhoňová doporučuje místo cukru použít sladový výtažek (Sladěnku) nebo právě med. Pečivo, zadělané tímto způsobem, je vláčnější, nadchanější, má lepší chuť a vydrží déle čerstvé. 
  4. Jako chutný životabudič
    Med v kombinaci se zázvorem je osvědčená a účinná kombinace proti rýmě a nachlazení. Pro silnější efekt a pro ty, kterým nevadí alkohol, je možné nastrouhaný zázvor nechat asi hodinu louhovat v čiré pálence, aby se z něj lépe uvolnily účinné látky. Zázvorový výluh se pak smíchá s kvalitním medem v poměru 1:1. Tahle "meducína" se dá jíst přímo nebo rozmíchaná v čaji, ideálně šípkovém, který obsahuje velké množství vitamínu C.
  5. K výrobě sladkého mandlového másla 
    Zdravější variantou ke kupovaným sladkým pomazánkám může být doma vyrobené mandlové máslo vonící po skořici. Jak na ně? Dva hrnky neloupaných mandlí, které předem pečete 10 minut v troubě, smícháte v mixéru s větší špetkou soli a lžící oleje. Vše mixujete dokud nevznikne jemná směs, pak přimícháte 2 lžíce medu a půl lžičky mleté skořice. V lednici vám mandlové máslo vydrží i 4 týdny.

Zdroje informací:
Web: Výzkumný ústav včelařský
Bakalářská práce: Nikol Semerádová: Med, jeho složení a uplatnění ve výživě, Brno, 2013
Kniha: Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015
Časopis: CZ Test, Co všechno byste měli vědět o medu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více