Sušení zeleniny v troubě je skvělým způsobem konzervace. Podívejte se na náš videonávod
Přemýšlíte, jak zužitkovat přebytek zeleniny? A co takhle vyzkoušet ji usušit? Sušení je skvělým způsobem, jak zeleninu zakonzervovat bez chemie a cukru, navíc se hodí na téměř všechny druhy. Jak na to, aby byl výsledek co nejlepší a k čemu sušenou zeleninu využít?
Sušení zeleniny je skvělým způsobem, jak ji zužitkovat, když už nestačíte všechnu využít čerstvou. Sušit můžete prakticky jakýkoliv druh, oblíbená je cuketa, ale i třeba červená řepa, mrkev, rajčata, petržel, batáty či třeba dýně. Záleží, k čemu budete chtít výslednou zeleninu používat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně usušit zeleninu?
Aby byla sušená zelenina správně křupavá, je třeba se řídit jednoduchým postupem. Pokud máte sušičku, můžete samozřejmě použít i tu.
- Připravíme si plech a vyložíme jej pečicím papírem.
- Vybranou zeleninu omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme na cca 4mm plátky.
- Takto nachystané plátky zeleniny vyskládáme na připravený plech.
- Sušíme (klidně několik plechů) v horkovzdušné troubě na 50–55 °C.
- Troubu necháme mírně otevřenou (třeba pomocí vařečky).
- Sušíme dosucha. Zelenina musí šustit, nesmí se ohýbat.
- Takto vysušenou zeleninu pak rozmixujeme na prášek.
- Skladujeme v dobře těsnící uzavíratelné sklenici.
Sušená zelenina má řadu využití
Sušená zelenina má hned několik využití. Pokud si třeba nasušíte kořenovou zeleninu, můžete ji nadrtit a použít jako koření do polévky. Nebo například sušená cuketa se dá po rozmixování využít jako mouka k zahušťování. Nejjednodušším způsobem je však mlsat usušené plátky jen tak.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 14 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více
Houbový prášek je výborný k dochucování pokrmů. Poradíme, jak ho snadno připravit a uchovat
Rajčatové placky s olivami podle Josefa Maršálka krásně voní po bazalce. Hodí se jako občerstvení nejen na piknik
Cuketová mouka je skvělá k zahuštění polévek a omáček. Jak na ni? Videonávod vám poradí
Komentáře