Sušená zelenina jako koření

Dooga Kuchař: Dooga

Ostatní 28 názorů

Suroviny

celer
kořenová petržel
mrkev
čerstvá paprika
feferonka
naťová petržel
pažitka
citron
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu nejdříve nakrájíme na tenoučké nudličky a ty potom překrájíne podél a malé kostičky.

  2. Pokapeme citronem-aby zelenina nezhnědla.

  3. Papriku a feferonku nakrájíme na malé kostičky(feferonku i se semínky).

  4. Petržel a pažitku na jemno.

  5. Smícháme a dáme usušit do sušičky. Je nutné nakrájet opravdu na jemno.

Poznámka

Používám v zimě jako koření do polévek, pod maso, do směsi na špagety atd. Je to bez chemických přísad.

Podle chuti je samozřejmě možné míchat zeleninu podle vaší chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 479 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sušená zelenina jako koření

  • Quido Quido(neregistrovaný)

    My děláme celer, mrkev, petržel, kedluben, pórek, květák - nadrobno nakrájet a sušit v sušičce; sušíme v sezóně a tak 5 kg od každého. Uchováváme v 5 litrových lahvích.

    Fakt moc dobré do polévek, pod maso, pode všechno a do všeho, i do křenové a svíčkové omáčky.

    HLAVNĚ se to nikdy nerozvaří, takže když se dělá vývar je opravdu moc dobré zeleninu dělat hned od začátku 2 hodinky s masem na mírném ohni... a ten vývar se nedá vůbec srovnávat s tím mdlým vývarem z čerstvé zeleiny - díky Bohu, že mne to babička naučila...

    Jinak my nedáváme feferonku. Celer nať a petržel nať sušíme zvlášť, stejně se do polévky mají dávat na konec, aby neztratily vitamíny. :)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bibinka: Jani, tak nějak jsem to i udělala a suším:-D. Na každé pláto jsem přihodila zelenou petželku a libeček ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jana Remkova:Jani, já bych to nastrouhala na kopici, ručně rozmíchala a poházela v té sušičce dohromady, vždyť to dáš do sklenice stejně všechno usušené dohromady;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ať dělám co dělám, NIKDE nikdo nepíše, jak na to pro úplné blbce. Mám celer, petržel, mrkev. Viděla jsem někde takovou směs sušené zeleniny a ráda bych ji udělala. Ale že bych někde našla aspoň jedinou zmínku o tom, zda tyto 3 zeleniny můžu dát v sušičce dohromady, jak široké by měly být plátky, jak dlouho a na kolik stupňů bych měla sušit, případně fotopostup, to jsem nenašla a jak vidím, ani ty to tady nemáš, Vašku. Vše nakrájíme nadrobno a dáme sušit do sušičky-to je všechno. Pro někoho, kdo to nikdy nedělal, je to zatraceně málo;-) Sory-fotopostup máš..:-D. To mám v té sušičce dát nudličku vedle nudličky?? :-D nebo tak jako poházet??

    Odpovědět

  • Hugo Hugo(neregistrovaný)

    V Polsku se prodává hned za hranici, na každém tržišti, balíček slisované, sušené zeleniny, která se nazývá " Wloscyzna " (vloščyzna). Je tam vše, včetně natě. Já ale ten balíček ještě krátce na sucho rozmixuji skoro na prášek a vždy to používám do polévek, omáček, i do zelí. Je to dobré, i když něco přesolíte, tak to tu sůl vstřebá. Je to jak vegeta bez soli a glutamátu.

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

  • BILKOVAI BILKOVAI

    To mi uniklo:-O:-O:-OSuper:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mysinecka mysinecka

    Taky dělám, akorát bez paprik a petrželkovou nať si suším zvlášť a je to parádní stačí hrst hodit do vody a je zeleninová polévka;-) Akorát suším v troubě při 70°C skoro dva dny, ale zase byt krásně voní:-8

    Odpovědět

  • andruska andruska

    je to dobré co všechno se dá udělat ze zeleninou,v zimě dobrý pomocník do všeho papání ,třeba i na pizzu :-)):-))

    Odpovědět

  • faraonka faraonka

    neco podbneh jsem delala ale uplne jsem to rozmixovala na prasek

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Špagetko, suší se na klasický mikrovlnný ohřev, nemusíš mít žádnou speciální funkci ;-).
    Tak v knížce Sto receptů pro mikrovlnné trouby (Karel Koudelka, nakladatelství SATURN, 1997) jsem se dočetla, že se v mikrovlnce dají sušit houby, bylinky i natě, tedy ta zelenina by šla taky. :yes:
    Plochý talíř vyložíme papírem nebo papírovým ubrouskem (kuchyňskou papírovou utěrkou), na něj se rozloží omyté, osušené bylinky (zelenina, houby), to se shora přikryje opět papírem a vlníme 3 minuty při výkonu 850W. V polovině sušení ubrousek obrátíme, zkontrolujeme, jak se bylinky suší a proces dokončíme. Po vypnutí trouby je necháme ještě chvíli nezakryté, pomalu dosušit.
    Přidala jsem to i do rubriky Tipy a triky.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    gabi - já ještě v MW nesušila, prý to fakt jde ... zatím jsem nesehnala konkrétnější informace, zvlášť teď by se mi to hodilo, mám toho na sušení docela dost :-D. Asi záleží na výkonu (to určitě) aby se to nezpeklo ....)Jestli můžeš, dej sem něco z chytré knížky ;-):-D:yes: Jo a ještě - nemusím mít funkci crisp? - tedy pečení - to asi ne??

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Báro, něco jsem našla ohledně sušení v mikrovlnce, ještě se doma podívám do chytré knížky ;-)http://www.mojerama.cz/zdrava-vyziva/to-nejlepsi-z...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Doogo - pochopils to správně, protože já to blbě napsala, takže se neomlouvej za moji nepřesnost (když to chci napsat slušně) ve vyjadřování :-D:-D:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    Jo, už rozumím. Já bral jako nejhrubší takový ty největší. Omlouvám se, jsem tydýt.:-S

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: sušení kořenové zeleniny sušení feferonek sušená zelenina do polévky jak usušit feferonky jak susit feferonky domácí vegeta sušená recept jak sušit mrkev sušení mrkve sušená kořenová zelenina jak sušit zeleninu sušení mrkve v sušičce sušení petržele jak usušit mrkev jak usušit zeleninu feferonky sušení sušení bylinek v mikrovlnce jak sušit kořenovou zeleninu jak usušit petržel sušení v mikrovlnce jak sušit petržel

Zapomněl/a jsem heslo