Sušená zelenina jako koření

Suroviny

celer
kořenová petržel
mrkev
čerstvá paprika
feferonka
naťová petržel
pažitka
citron

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu nejdříve nakrájíme na tenoučké nudličky a ty potom překrájíne podél a malé kostičky.

  2. Pokapeme citronem-aby zelenina nezhnědla.

  3. Papriku a feferonku nakrájíme na malé kostičky(feferonku i se semínky).

  4. Petržel a pažitku na jemno.

  5. Smícháme a dáme usušit do sušičky. Je nutné nakrájet opravdu na jemno.

Poznámka od kuchařky

Používám v zimě jako koření do polévek, pod maso, do směsi na špagety atd. Je to bez chemických přísad.

Podle chuti je samozřejmě možné míchat zeleninu podle vaší chuti.

Komentáře k receptu Sušená zelenina jako koření

  • Quido Quido(neregistrovaný)

    My děláme celer, mrkev, petržel, kedluben, pórek, květák - nadrobno nakrájet a sušit v sušičce; sušíme v sezóně a tak 5 kg od každého. Uchováváme v 5 litrových lahvích.

    Fakt moc dobré do polévek, pod maso, pode všechno a do všeho, i do křenové a svíčkové omáčky.

    HLAVNĚ se to nikdy nerozvaří, takže když se dělá vývar je opravdu moc dobré zeleninu dělat hned od začátku 2 hodinky s masem na mírném ohni... a ten vývar se nedá vůbec srovnávat s tím mdlým vývarem z čerstvé zeleiny - díky Bohu, že mne to babička naučila...

    Jinak my nedáváme feferonku. Celer nať a petržel nať sušíme zvlášť, stejně se do polévky mají dávat na konec, aby neztratily vitamíny. :)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bibinka: Jani, tak nějak jsem to i udělala a suším:-D. Na každé pláto jsem přihodila zelenou petželku a libeček ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jana Remkova:Jani, já bych to nastrouhala na kopici, ručně rozmíchala a poházela v té sušičce dohromady, vždyť to dáš do sklenice stejně všechno usušené dohromady;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ať dělám co dělám, NIKDE nikdo nepíše, jak na to pro úplné blbce. Mám celer, petržel, mrkev. Viděla jsem někde takovou směs sušené zeleniny a ráda bych ji udělala. Ale že bych někde našla aspoň jedinou zmínku o tom, zda tyto 3 zeleniny můžu dát v sušičce dohromady, jak široké by měly být plátky, jak dlouho a na kolik stupňů bych měla sušit, případně fotopostup, to jsem nenašla a jak vidím, ani ty to tady nemáš, Vašku. Vše nakrájíme nadrobno a dáme sušit do sušičky-to je všechno. Pro někoho, kdo to nikdy nedělal, je to zatraceně málo;-) Sory-fotopostup máš..:-D. To mám v té sušičce dát nudličku vedle nudličky?? :-D nebo tak jako poházet??

    Odpovědět

  • Hugo Hugo(neregistrovaný)

    V Polsku se prodává hned za hranici, na každém tržišti, balíček slisované, sušené zeleniny, která se nazývá " Wloscyzna " (vloščyzna). Je tam vše, včetně natě. Já ale ten balíček ještě krátce na sucho rozmixuji skoro na prášek a vždy to používám do polévek, omáček, i do zelí. Je to dobré, i když něco přesolíte, tak to tu sůl vstřebá. Je to jak vegeta bez soli a glutamátu.

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

  • BILKOVAI BILKOVAI

    To mi uniklo:-O:-O:-OSuper:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mysinecka mysinecka

    Taky dělám, akorát bez paprik a petrželkovou nať si suším zvlášť a je to parádní stačí hrst hodit do vody a je zeleninová polévka;-) Akorát suším v troubě při 70°C skoro dva dny, ale zase byt krásně voní:-8

    Odpovědět

  • andruska andruska

    je to dobré co všechno se dá udělat ze zeleninou,v zimě dobrý pomocník do všeho papání ,třeba i na pizzu :-)):-))

    Odpovědět

  • faraonka faraonka

    neco podbneh jsem delala ale uplne jsem to rozmixovala na prasek

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Špagetko, suší se na klasický mikrovlnný ohřev, nemusíš mít žádnou speciální funkci ;-).
    Tak v knížce Sto receptů pro mikrovlnné trouby (Karel Koudelka, nakladatelství SATURN, 1997) jsem se dočetla, že se v mikrovlnce dají sušit houby, bylinky i natě, tedy ta zelenina by šla taky. :yes:
    Plochý talíř vyložíme papírem nebo papírovým ubrouskem (kuchyňskou papírovou utěrkou), na něj se rozloží omyté, osušené bylinky (zelenina, houby), to se shora přikryje opět papírem a vlníme 3 minuty při výkonu 850W. V polovině sušení ubrousek obrátíme, zkontrolujeme, jak se bylinky suší a proces dokončíme. Po vypnutí trouby je necháme ještě chvíli nezakryté, pomalu dosušit.
    Přidala jsem to i do rubriky Tipy a triky.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    gabi - já ještě v MW nesušila, prý to fakt jde ... zatím jsem nesehnala konkrétnější informace, zvlášť teď by se mi to hodilo, mám toho na sušení docela dost :-D. Asi záleží na výkonu (to určitě) aby se to nezpeklo ....)Jestli můžeš, dej sem něco z chytré knížky ;-):-D:yes: Jo a ještě - nemusím mít funkci crisp? - tedy pečení - to asi ne??

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Báro, něco jsem našla ohledně sušení v mikrovlnce, ještě se doma podívám do chytré knížky ;-)http://www.mojerama.cz/zdrava-vyziva/to-nejlepsi-z...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Doogo - pochopils to správně, protože já to blbě napsala, takže se neomlouvej za moji nepřesnost (když to chci napsat slušně) ve vyjadřování :-D:-D:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autorka receptu)

    Jo, už rozumím. Já bral jako nejhrubší takový ty největší. Omlouvám se, jsem tydýt.:-S

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: sušení kořenové zeleniny sušení feferonek sušená zelenina do polévky jak usušit feferonky jak susit feferonky sušení mrkve jak sušit mrkev sušená kořenová zelenina domácí vegeta sušená recept sušení mrkve v sušičce jak sušit zeleninu sušení petržele jak usušit mrkev jak usušit zeleninu jak sušit kořenovou zeleninu feferonky sušení sušení bylinek v mikrovlnce jak usušit petržel sušení v mikrovlnce jak sušit petržel