Stencil je jeden ze způsobů moderního zdobení dortů. Poradíme s postupem
Stencil fólie je šablona na konečnou dekoraci potahovaných, krémových a čokoládových dortů. Slouží pro přenášení motivu na povrch dortu pomocí stěrky a různých hmot - bílkové polevy, čokolády, práškové a airbrush barvy.
Stencil dekorem se nejčastěji zdobí vysoké a svatební dorty, které vypadají, jakoby měly natištěný vzor. Linky a lístky vytvořené polevou vystupují nad povrch dortu. K vytvoření nádherné plastické dekorace potřebujeme stencil fólii nebo plastovou šablonu.
Jak pracovat se stencil šablonou
Šablony jsou různých rozměrů, musíme volit ten správný:
- Dort musí být potažený marcipánem, potahovací hmotou, politý čokoládou nebo krémový, hodně vychlazený. Doporučujeme co nejhladší povrch.
- Šablonu položíme na dort a upevníme ji párátky nebo špendlíky s hlavičkou. Nezapomeneme si je spočítat, aby pak žádný nechyběl!
- Pro dekorování stran dortu použijeme dlouhou šablonu, abychom nemuseli fólii posouvat.
Nanášení barev na dekor:
Použijeme jedlé potravinářské barvy:
- Kouskem vaty, kterou namočíme do potravinářské barvy, ťukáme na dekor a tím ji přeneseme na dort. Než fólii sundáme, necháme barvu zaschnout.
- Zakryjeme odkryté části dortu pod potravinářskou fólii a přes šablonu nastříkáme dekor tekutými barvami ze stříkací pistole (airbrushe).
- Bílkovou polevu protlačíme stěrkou přes šablonu a tu odlepíme než poleva zaschne, abychom ji nepolámali.
- Místo polevy můžeme použít máslový krém nebo hmotu na výrobu jedlých krajek, které se dají koupit na internetu.
- Nejjednodušším způsobem je položit stencil na povrch dortu a poprášit ho moučkovým cukrem.
Pokud nemáme šablonu, stačí dortová krajka nebo záclona, kterou položíme na dort a poprášíme cukrem nebo jedlou práškovou barvou. Nepoužíváme krém, ani polevu - papír by se rozmočil a potrhal.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zeleninová polévka s nudlemi ve vepřovém vývaru
Přidáno před 7 hodinami
Plněné papriky na rajčatech a passatě pečené v pečence
Přidáno před 17 hodinami
Polévka BORŠČ
Přidáno 16. 6. 2024 14:50
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno 16. 6. 2024 14:05
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno 16. 6. 2024 07:19
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Přečtěte si Zobrazit více
Historie svatebních dortů: Od chlebového koláče až po šílenosti devadesátek
Jaká je nejlepší poleva na zdobení perníčků? Taková, co se krásně nanáší, nestéká, rychle schne a je velmi chutná
Víte, jaké jsou nejnovější trendy v přípravě domácích džemů a marmelád? Z čeho se vyrábějí a co se do nich může přidat?
Komentáře