Jaká je nejlepší poleva na zdobení perníčků? Taková, co se krásně nanáší, nestéká, rychle schne a je velmi chutná
Perníčky jsou upečeny a rodina se těší na společné zdobení. Ale jak na tu správnou polevu? Nesmí být moc hutná a ani by neměla z perníčků stékat. Máme pro vás spolehlivý recept i zaručené tipy. Zavolejte pomocníky a jdeme na to.
Bez voňavých medových a sladkých perníčků by to pro někoho nebyly Vánoce a jinde je to dokonce jediné cukroví, co doma připravují. Koledy jsou připravené k poslechu a svařák již provoněl celý dům? Tak sáčky do rukou a jdeme zdobit.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Základní recept na polevu
Poleva se skládá ze 3 surovin, důležité je vystihnut ten správný poměr kvůli konzistenci. Potřebujeme:
- 200 g moučkového cukru,
- 1 bílek z velkého vejce pokojové teploty
- trochu citronové šťávy.
Moučkový cukr prosejte nejlépe 2x, aby nebyly v polevě hrudky. Metličkou mícháme bílek a přisypáváme cukr postupně do požadované hustoty nebo použijeme elektrický šlehač ideálně s metličkami na těsto. Šlehací metličky zbytečně vženou do polevy vzduch.
Konzistence je důležitá
Pokud se při zdobení poleva odděluje nebo naopak stéká, pokazí to perníček i naši náladu. Jak poznat tu správnou hustotu?
- Na čárky a tečky: Na čáry a tečky potřebujeme hutnější polevu. Když zvednete mixér, budou z něj trčet "špičky" či "jehličky". Pokud si stále nejste jistí, párátkem vytvořte na perníčku větší tečku. Drží? Výborně.
- Povrch perníčku: Chcete vykreslit i povrch perníčku? Přidejte vodu, citronovou šťávu nebo dejte jen cca 160 g cukru. Poleva se musí slévat, na zkoušku naberte lžící polevu a pusťte ji zpět do misky. Měla by tvořit kužel, který vydrží 15 vteřin, než se rozplyne.
Použijte kámen nebo škrob
Přesněji můžete použít vinný kámen. Cukráři jej přidávají do bílků, neboť zůstávají tuhé a krásně nabydou. Osvěčené je použití lžičky bramborového škrobu, který také zajistí, že bude poleva krásně tuhá.
Článek z magazínu
Pečeme vánoční perníčky: Osvědčené rady a tipy, jak je mít nejlepší a nejhezčí
První adventní neděle mimo jiné znamená pečení perníčků! Aby vám do Vánoc změkly, je tak akorát ten pravý čas s nimi začít. U pečení vánočních perníčku už ale nejedna hospodyňka ztratila nervy. Aby…
Barvení polevy
Troufáte si na barevné perníčky? Skvěle, můžete polevu obarvit potravinářskými barvivy, nebo zkuste použít ta přírodní.
Bílková poleva na perníčky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pórkový salát s jablkem, mrkví a majonézou
Přidáno před 15 hodinami

Můj játrový guláš
Přidáno 30. 3. 2023 19:58

Vepřová kapsa plněná sýrem a zeleninou
Přidáno 30. 3. 2023 19:26

Tvarůžková smaženka
Přidáno 30. 3. 2023 13:02

Domácí špaldové nudle s tuňákem a sýrovou omáčkou
Přidáno 30. 3. 2023 09:42

Víkendová valašská kyselice
Přidáno 29. 3. 2023 21:00
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.