Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vařené a dušené maso má rozdílnou techniku přípravy. Nedejme se zmást tím, že je maso jako maso. V obou případech jde o vytvoření výrazné chuti v kombinaci s lahodnou šťávou, ať už ve formě polévky nebo omáčky.
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě jde o silnou šťávu, podávanou s masem nebo i zeleninou, ke které se připraví příloha.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vaření masa
Vaření je způsob přípravy masa s účelem, aby se dosáhlo jeho měkkosti, vylouhovaly se z něj potřebné živiny a vyzdvihla se jeho chuť.
- Vaření masa se nejvíce využívá při přípravě vývarů, polévek, dietních pokrmů a kojenecké stravy. Vařené maso je vhodné i jako příloha některých omáček.
- Očištěné a omyté maso vkládáme do studené vody s kořením, postupně zahříváme a po dosažení varu teplotu snížíme tak, aby voda pouze probublávala a maso se "táhlo". Sraženou pěnu na hladině sbíráme děrovanou sběračkou, aby vývar nebyl zakalený. Do polévek přidáváme zeleninu až ke konci varu, aby neztratila vitamíny a živiny.
- Maso, vložené do vařící osolené vody, se okamžitě zatáhne a zůstane šťavnaté, což je ideální pro přílohové maso k různým omáčkám - svíčková, rajská, křenová apod.
Dušení masa
Dušení je způsob přípravy masa s malým množstvím vody. Cílem je dosažení co nejvýraznější chuti v kombinaci s hustou šťávou, zeleninou a kořením.
- Dušení masa se využívá při přípravě gulášů, omáček a masových směsí.
- Očištěné, osušené a osolené maso opečeme na tuku při vysoké teplotě, dokud nedostane zlatou až hnědou barvu. Nezapomínejte, že takový základ vytvoří tu nejlepší tmavou omáčku.
- Maso vyjmeme a do tuku vložíme pokrájenou cibuli, kterou orestujeme a pak přidáme podle chuti i zeleninu, nejčastěji kořenovou. Všechno opečeme a nelekáme se tmavších kousíčků ve šťávě. Maso vložíme zpět do kastrolu a podlijeme do 3/4 masa vodou. V této fázi přidáme koření, sůl a pepř. Pod pokličkou pomalu dusíme, dokud vše není měkké. Šťávu zahušťujeme jíškou a starším pečivem nebo zaprášíme moukou.
Vaření a dušení jsou nejšetrnější postupy úprav masa. Vyzkoušejte si podle našich receptů uvařit nějaké jídlo a zjistíte, že to není vůbec složité, ale výsledek zaručeně potěší vaše chuťové buňky.
Na závěr pro vás máme recept na guláš z hovězího masa. Dušení je důležité při vaření oblíbených gulášů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 18 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 19 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 22 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařit uzené maso tak, abychom jeho chuť nezničili, ale spíše podtrhli, to neumí každý. Vyzkoušejte to s námi
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Komentáře