Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Toprecepty.cz

Dušení je tepelná úprava, při níž se suroviny vaří při mírné teplotě v malém množství tekutiny a pod pokličkou. Díky tomu zůstane v jídle lépe uchovaná chuť s minimálním množstvím přidaného tuku. Dusit můžeme zeleninu, houby nebo maso.

Dušené maso je výborný zdroj potřebných bílkovin a energie. Nejznámější je nejspíš některý typ guláše, ale v našem bohatém receptáři se najde mnoho dalších zajímavých pokrmů hodných vyzkoušení. Těmto pokrmům vévodí tmavá masa, hlavně hovězí a zvěřina.

Dušení

Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…

Jak připravíme dušené maso

Potřebujeme jen kastrol s pokličkou, pak se jídlo jistě podaří.

  1. Na tuku připravíme zeleninový nebo cibulový základ. To znamená, že cibuli nebo jinou zeleninu smažíme tak, jak potřebujeme. Pozor na připálení, jídlo by zhořklo.
  2. Na tomto základu opečeme maso v celku nebo nakrájené na plátky, kostky apod. podle konkrétního receptu.
  3. Okořeníme, podlijeme malým množstvím tekutiny (voda, vývar, pivo, víno). Jak vařit s vínem, jsme popsali v jednom z článků.
  4. Přivedeme rychle k varu, zmírníme plamen, zakryjeme pokličkou a za občasného podlévání malým množstvím horké vody nebo vývaru (aby se nepřerušil var) dusíme, dokud maso zcela nezměkne. Čas dušení závisí na stáří zvířete, kvalitě masa a velikosti kusu (kousků).
  5. Ke konci zahustíme omáčku podle potřeby. Často není ani potřeba zahušťovat, protože se omáčka zahustí rozdušením přidané zeleniny nebo cibule.
  6. Rychleji se maso udusí v tlakovém hrnci, téměř bez práce zase v pomalém. Záleží na vybavení domácnosti.

Oblíbené recepty na dušené maso

Dušením připravíme kromě gulášů např. přírodní řízky nebo plátky, různé závitky, rolády, nejrůznější směsi masa se zeleninou apod. Náš videorecept názorně ukazuje přípravu oblíbených španělských ptáčků.

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naše kuchařka 2

Nově v prodeji!

Koupit

Marie