Špekáčkový salát, připravený do pár minut: Skvělá možnost, jak využít zbylé buřtíky po opékání
13. 7. 2022 Vaření
Snad žádná jiná uzenina nemá v létě tak vrcholnou sezonu jako špekáčky, tedy kromě klobásek. Opékání buřtíků je zkrátka jednou z tradic, která k českému létu patří. Co ale dělat s těmi, které na prut nedoputovaly, když další táborák neplánujete? A co si z nich připravit netradiční salát?
Klasický český špekáček
Špekáčky jsou tradiční českou uzeninou, kterou nikde jinde nenajdete. Jde o opravdovou specialitu mezi uzeninami, která je nositelem ochranné známky EU. Na špekáčcích si pochutnáváme již od konce 19. století a tehdy šlo o opravdu poctivý výrobek, na který se používalo jen to nejlepší maso - 50 % hovězího zadního masa z mladých kusů, 20 % „lepšího“ vepřového výřezu, samozřejmě bez kůže, a 30 % na kostičky nakrájeného špeku. Kořeněné byly česnekem, pepřem, někdy i trochou muškátového ořechu.
Přestože dnes se prodávají různé podobné uzeniny pochybných kvalit, pravé špekáčky chráněné EU by se měly recepturou co nejvíce podobat těm původním. Kromě toho se na ně vztahuje špekáčková vyhláška, díky níž máte jistotu, že si po koupi špekáčku budete moci pochutnávat na výrobku s 40% obsahem masa (hovězího nebo vepřového) a s kousky špeku nebo slaniny.
Mohlo by vás zajímat
Na ohni nebo jako utopenec?
Špekáčky jsou primárně určeny k úpravě zatepla, tedy k opékání na ohni, kde se díky špeku opečou krásně dokřupava a do šťavnata. Pokud zbydou, většinou se z nich dělá buřtguláš nebo se pečou s pikantní omáčkou na pivu. V případě, že se upravují nastudeno, většinou se nakládají do octa, čímž vzniká jedna z nejslavnějších specialit českých hospod - utopenci. Chuť špekáčků naložených v kyselém nálevu je vynikající a navíc ji podtrhuje cibule a koření, případně další ingredience jako pálivé papričky nebo zelí. Jedinou nevýhodu utopenců je, že se musí čekat nějaký čas, až se rozleží, což může být pro některé mlsné nedočkavce oříšek. A pro ně je tu právě špekáčkový salát.
Tak trochu rychlejší verze utopenců
To, že špekáčkům kyselá chuť svědčí, dokládá i následující recept na osvěžující salát. Recept na něj máme od kamarádky, v jejíž rodině patří k oblíbeným letním jídlům a připravuje se již po několik generací. Jde o dokonalou rychlovku, která podle jejích slov příjemně osvěží i v horkých letních dnech a díky octu i pročistí tělo a prospěje zažívání. Kromě přebývajících špekáčků navíc do salátu využijete i zbytky zeleniny z lednice.
Recept na špekáčkový salát
A jak na to? Příprava salátu je neskutečně jednoduchá a zvládnete jej vmžiku po návratu z práce. Špekáčky oloupejte a nakrájejte na kousky, přidejte na kostky nakrájenou okurku, rajčata, papriky, případně i překrojené ředkvičky nebo ledový salát, a hlavně nadrobno nasekanou cibuli nebo šalotku. Cibuli můžete případně nahradit jarní cibulkou. Poměr surovin záleží na vaší chuti a také na obsahu lednice.
Poté si připravte klasickou octovou salátovou zálivku z octa, vody, soli, pepře, můžete přidat i trochu cukru. Zálivkou přelije salát a dobře promíchejte. Případně salát zakápněte trochou olivového oleje pro ještě lepší chuť. Na salátu si můžete pochutnávat hned, pokud byste ale měli čas, je lepší si jej připravit dopředu a dát jej vychladit a uležet do lednice. Nejlepší je krásně vychlazený a s křupavým pečivem.
Místo octové zálivky majonézová
Salát je sám o sobě vynikající v této osvěžující verzi jen se zeleninou a octovou zálivkou, můžete si do něj ale přidat třeba i kyselé okurky, nakládané houby nebo na kostičky nakrájený sýr. Vyzkoušet ovšem můžete i jiný druh zálivky. Ke špekáčkům se také výborně hodí majonézová zálivka odlehčená trochou jogurtu, jen dochucená solí a pepřem. Jen počítejte s ním, že salát je s ní poněkud vydatnější.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Šťavnaté špekáčky: Jak je správně naříznout a jak vysoko nad ohněm je připravovat, aby byly dokonalé?
Příběh utopenců. Jak vznikla nejslavnější pochutina českých hospod a jak na ty nejlepší?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Zálivka je koruna salátu! Dotáhněte klasiku k dokonalosti, anebo vyzkoušejte něco nového!
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
22 receptů na pokrmy se špenátem: Zdravá zelenina má v kuchyni všestranné využití