Slupky od melounu nevyhazujte. Dá se z nich takhle snadno připravit lahodný džem
26. 7. 2022 Vaření
Milujete meloun? Sníte vnitřní lahodnou část a na první pohled nevábné slupky vyhazujete? Přesvědčte se, že i z této části melounu můžete připravit výborný džem.
Proč nevyhazovat kůru z vodního melounu
Kůra vodního melounu je tuhá vnější vrstva. Má zelenou barvu, postupně přechází z nazelenalé do bílé, po narůžovělou, až v tu tolik milovanou růžovou dužinu. Kůra je méně šťavnatá, ale rozhodně jedlá.
Mohlo by vás zajímat
Proč využít kůru z melounu
Kůra melounu je také plná živin, takže je docela škoda vyhazovat ji do koše. Vlastně obsahuje to samé jako dužina, ale kromě toho vyšší koncentraci některých dalších účinných látek, jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty (například lykopen, jeden z provitamínů vitamínu A). Tvrdší obal melounu obsahuje málo kalorií, ale najdete v něm hodně vitamínu C, vitamínu A, vitamínu B6, ale také draslík a zinek.
Mohlo by vás zajímat
Jak na melounový džem
Na melounových slupkách si moc v klasické podobě nepochutnáte, ale když z nich připravíte džem, budete mít o chuťový zážitek dobře postaráno. A co na něj budete potřebovat? 600 gramů melounových slupek, kůru z citronu nebo pomeranče, šťávu z jednoho pomeranče nebo citronu a 200 gramu cukru krystal.
Nejprve potřebujete buď škrabkou nebo nožem odstranit tu velmi tvrdou zelenou vrchní část. Zbytek pokrájejte na větší kostky a dejte do hrnce. Přidejte kůru z citrusu, šťávu a cukr. Vše promíchejte a zakryjte pokličkou. Nechte asi půl hodiny odstát. Pak hrnec dejte na sporák. Směs vařte asi 40 minut. Potom sporák vypněte, sundejte z tepla a vše rozmixujte. Hrnec vraťte na sporák a vařte, dokud směs nebude mít požadovanou konzistenci. Pokud by džem náhodou neželíroval, pomožte mu citrusovým pektinem. Správně hustý džem dejte do důkladně vymytých a suchých sklenic. Zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru. Po vychladnutí je uložte do chladu.
Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický…
Jak na variantu melounovo-jablkového džemu
Výhodou jablek je to, že mají dobré želírovací vlastnosti, což můžete využít třeba právě v případě džemu z melounové slupky. Na tuto verzi budete potřebovat 4 hrnky kůry z melounu nakrájené na malé kousky, 1 velké oloupané jablko bez jádřinců (nakrájené na malé kousky), šťávu z citronu, 1 hrnek cukru a 1 lžičku vanilkového extraktu. Opět nejdříve sloupněte tvrdou zelenou slupku, pak nakrájejte zbytek slupky melounu. Vždy dobře vypadá i chutná, když zbude trocha růžové dužiny.
V nerezovém hrnci smíchejte meloun, kousky jablek, citronovou šťávu, cukr a vanilku. Přiveďte k varu. Míchejte do rozpuštění cukru, a pak snižte teplotu. Míchejte, dokud kůra nebude měkká a průsvitná (zhruba hodinu). Pak hrnec dejte pryč z plotny, nechte vychladnout a opatrně rozmixujte podle vašich představ. Někdo miluje, když jsou ve směsi nějaké kousky.
Opatrně nalijte do sterilizovaných sklenic a zašroubujte víčka (nedotahujte). Na plotnu postavte velký hrnec s vodou a do něj postavte sklenice. Sterilujte na 80 stupních zhruba 20 minut. Sklenice opatrně vyndejte a víčka dotáhněte. Sklenice postavte na podložku dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je dejte do chladu. Džem by měl vydržet několik měsíců.
Náš tip: I z dužiny samotné lze udělat zavařeninu. Zkuste třeba melounovou marmeládu podle Jany.
Zdroje informací:
https://tojenapad.dobrenoviny.sk/odteraz-uz-supky-z-melona-nevyhodite/
https://whereismyspoon.co/watermelon-rind-jam-or-candied-watermelon-rind-in-syrup/
https://www.tasteofhome.com/recipes/watermelon-rind-preserves/
https://www.organicfacts.net/watermelon-rind.html
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 skvělých vychytávek, jak prakticky nakrájet meloun: Vytvoříte z něj nanuky, ozdoby i korpusy na dort
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pečený meloun je hit. Tahle veganská delikatesa nadchne i masožravce!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jablko je koule plná prospěšných látek a vitaminů. Proč byste je měli jíst každý den?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
9 skvělých tipů, jak využít meloun: Dáte si melounový cheesecake, lahodné carpaccio nebo křupavou melounovou pizzu?