Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

meloun s balkánským sýrem
Zdroj: se souhlasem nejlepsimelouny.cz

Meloun v létě přináší skvělé osvěžení. Jistě si ho můžete dát jen tak samotný. Existuje ale řada zajímavých variant s touto zeleninou. Zjistěte, jak si vytvořit méně obvyklé melounové pokrmy.

Co jste o melounu nevěděli

Meloun se sice většinou řadí díky své sladké chuti mezi ovoce, ale jedná se o tykvovitou zeleninu. Nejobvyklejší je vodní meloun (červený), těsně za něj se řadí cukrový meloun. Sladký meloun poprvé popsal Carl Linné v roce 1753. Semena divokého melounu nalezli při vykopávkách v prehistorickém nalezišti v Libyi. Nález se datuje zhruba do roku 3500 před naším letopočtem.

Přes 90 % plodu tvoří voda. Má nízké množství živin, vyniká jen vitamínem C, který tvoří zhruba 10 % příjmu doporučené denní dávky. Tato nízkokalorická potravina obsahuje 15-30 kcal /100 g. Na letní diety je tedy meloun jako stvořený. Pojďte si s námi připomenout, do kterých jídel se hodí. 

1. Salát s melounem

Ačkoliv to nevypadá, s melounem se dá vyloženě kouzlit. Můžete ho spojovat s nejrůznějšími ingrediencemi. Skvěle chutná se slanými sýry, třeba právě v salátu. Například kombinace slané fety, pikantních rajčat a sladkého, šťavnatého melounu je v létě ideální variantou jídla. Salát přelijte limetkovou šťávou, ozdobte mátou a proužky nakrájené červené cibule. Výsledek je neuvěřitelně chutný.

Jinou variantou salátu jsou naložené plátky melounu ve šťávě z citronu, 4 pokrájených lístcích máty, lžíci balzamikového octa a ½ lžíci medu. Vše v misce smíchejte, polože do ní plátky melounu, dobře je směsí potřete a dejte na noc do chladu. Misku dobře uzavřete. Druhý den přidejte 4 lžičky rozdrobené fety, 2 nasekané lístky máty, 1/2 plátku nakrájené slaniny, několik velmi tence nastrouhaných plátků červené cibule a balzamikový ocet. Netradiční jídlo je vhodné třeba pro skvělou svačinu.Vyzkoušejte i meloun s balkánským sýrem.

2. Melounová pizza

Melouny je možné sehnat se semeny, ale i bez nich. Právě ty bezsemenné, jež nejsnáze seženete pod značkou Bouquet, vám ulehčí práci s vybíráním semínek a skvěle se hodí třeba pro přípravu pizzy. Nebojte se, nejde o klasickou pečenou pizzu, nepotřebujete ani žádné těsto. Meloun stačí nakrájet na silnější plátky, asi 1 cm silné, a ty potřít hustým jogurtem a dozdobit ovocem a mátou. Místo kečupu můžete vše na závěr pokapat medem nebo rozpuštěnou čokoládou. Melounová pizza je vtipným pohoštěním třeba na dětskou oslavu.

3. Melounový špíz

Špízy nemusí být jen masové se zeleninou nebo čistě ovocné. Zajímavým způsobem, jak si zpestřit jídelníček, je maso, sýr a meloun na jehle. Podobně jako salát nebo pizza, i tento melounový špíz by se hodil na letní zahradní party. Budete k tomu potřebovat dřevěné špejle, 20 malých kuliček mozzarelly (okapaných), 20 kousků vodního melounu bez pecek, 20 plátků (loupané nebo neloupané) okurky, 20 tenkých plátků sušené vepřové šunky (třeba schwarzwaldská, nebo prosciutto), na posypání nasekanou čerstvou bazalku a na pokapání balzamikový ocet.

Na špejle napíchněte kuličku mozzarelly, kousek melounu, kousek okurky a nakonec plátek šunky. Zopakujte zhruba ještě jednou, aby byla špejle plná, a pak ji dejte na servírovací tác. Posypte bazalkou a pořádně pokapejte balzamikem. Ihned podávejte.

Chutný špíz připravíte i z melounu, nivy, balkánského sýru, oliv a balzamika. A pochopitelně, špíz lze udělat taky jako ovocnou varinatu, třeba s hroznovým vínem, banánem a jahodami. 

4. Melounové carpaccio 

Zmrzlinový pohár s ovocem? Nuda! Vyzkoušejte melounové carpaccio s vanilkovou zmrzlinou. Dá jen o trochu víc práce než běžný pohár, ale výsledek je nepřekonatelný! Potěší milovníky sladkého i náročné gurmány. Připravte si: 100 g melounu Bouquet, 1 stonek citronové trávy, 2 hvězdičky badyánu, bylinky na ozdobení a k podávání oblíbenou vanilkovou zmrzlinu. Jak na to? Badyán a citronovou trávu krátce svařte, aby se propojily všechny chutě. Meloun nakrájejte na velmi tenké plátky a naložte opatrně do svařené směsi. Nechte chvíli odležet – ideálně v lednici, aby meloun nasál vůni badyánu. Položte na talíř a ozdobte vanilkovou zmrzlinou a bylinkami.

5. Melounové hranolky

Proč stále jíst bramborové hranolky. Možná už jste vyzkoušeli hranolky z dýně. Také z melounu můžete vytvořit hranolky. Jen nakrájíte toto ovoce zhruba na centimetrové hranolky, přesně jako ty bramborové, ale pochopitelně je nesmažte. Dopřejte si k nim skvělý limetkový dip. Budete na něj potřebovat jogurt, limetkovou šťávu a kůru z jedné limetky a kokosový nebo třtinový cukr. Limetku a jogurt smíchejte v misce a dochuťte cukrem. Na talíř dejte pokrájené melounové hranolky a posypte je kořením Tajin clasico. Nejspíš ho nebudete mít, můžete ho ale nahradit 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky chilli. Můžete také improvizovat pomocí jakéhokoli pikantního koření, které máte po ruce. Podávejte s jogurtovo-limetkovým dipem.

Meloun

Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický…

6. Melounové želé

Meloun v jiné konzistenci. To je skvělé melounové želé, u kterého spočívá návod v tom, že dužinu vydlabete, povaříte, smícháte s želatinou a vrátíte zpět. Je to další ze skvělých variací pohoštění na letní slavnost s rodinou nebo přáteli. Na přípravu budete potřebovat: 2,5kg vodního melounu, podélně rozpůleného, 100 g moučkového cukru, 14 plátků želatiny a kůru a šťávu ze 2 limetek.

Jak na to? Vydlabejte lžicí dužinu melounu a rozmixujte dohladka. Pak si vemte vyšší misku, dejte přes ní plátýnko nebo jemné síto a rozmixovanou směs přeceďte. Zbylou dřeň třeba zamrazte, bude skvělá jako základ na sorbet. Odeberte litr vzniklé šťávy. Ze zbývajícího množství si můžete připravit třeba letní nápoj.

Na mírně rozehřátou pánev nalijte 200 ml melounové šťávy a přidejte cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí, a pak vařte 2 minuty. Sundejte z plotny a nechte mírně vychladnout. Každou polovinu melounu dejte do samostatné misky, aby se nekolébala. Plátkovou želatinu namočte na 5 minut do misky se studenou vodou. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu, pak ji přidejte do teplé melounové šťávy a míchejte, aby se rozpustila. Vzniklou směs nalijte do mísy ke zbývajícím 800 ml šťávy z melounu, přidejte limetkovou šťávu a kůru. Smíchejte vše dohromady a pak opatrně nalijte do obou polovin melounu. Dejte do lednice a nechte ztuhnout alespoň 8 hodin, nejlépe přes noc. Při krájení si pak vemte na pomoc zoubkovaný nůž a nakrájejte zhruba 12 klínků.

Inspirujte se tímto videem: 

7. Nakládaný meloun

Meloun se dá využít na vše možné (předkrm, svačina, nápoj) a dokonce se dá i naložit. A to je případ této voňavé varianty kořeněného melounu, kterou potřebujete vyzkoušet pro netradiční chuť. Kousky melounu zaléváte vodním nálevem s octem, cukrem, solí, hřebíčkem, pepřem, novým kořením, bobkovými listy a feferonkou. Protože je pokrm poměrně ostrý, dávejte pozor na dávkování feferonky. 

8. Melounový cheesecake 

Cheesecake je lehký dort, který je během chvilky připravený a hosté jej milují. Připravte si jeho lahodnou variantu s melounovým přelivem. Recept je tak snadný, že s ním mohou pomoci i děti. Na cheesecake s melounovým přelivem potřebujete: 200 g ideálně bezpeckového melounu, 85 g másla, 3 vejce, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 500 g tvarohu, 1 citron – kůru i šťávu, 220 g sušenek bebe, 250 g mascarpone , 250 g sýru philadephia a 100 ml javorového sirupu.

Jak na to? V mixéru rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Vložte je na dno dortové formy a pečlivě upěchujte. Vložte na 10 minut do trouby rozehřáté na 180°C. Mezitím smíchejte tvaroh, mascarpone, moučkový cukr, philadelphii, zrníčka z vanilky, vejce, šťávu z citronu a citronovou kůru. Směs nalijte na upečený sušenkový základ. Dejte do trouby a pečte 30 minut. Dort by měl být na okrajích pevný a uprostřed by se měl třást jako puding. Nechte v troubě vychladnout. Poté jej vložte na pár hodin do ledničky. Na dort si připravte rozvar z melounu. Nakrájené kousky melounu vložte do rendlíčku, rozmixujte a rozvařte s javorovým sirupem, dokud není omáčka dostatečně hustá. Přeceďte směs přes sítko a použijte na dort. Na ozdobu můžete přidat mátu a kostičky melounu. 

9. Melounová kaše 

Uznáváme, to už zní jako čiré bláznovství. Ale nebojte, podobně jako u pizzy vás nic děsit nemusí. Jde vlastně jen o rýžovou kaši dochucenou melounem. Sladkou rýžovou kaši uvaříte, jak jste zvyklí, zkusit můžete třeba tento recept na rýžovou kaši, pouze při vaření přidejte bobkový list a vanilku. Pak bobkový list vyjměte a do hotové kaše vmíchejte na kostičky nakrájený meloun. 

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
ttps://www.abbeyskitchen.com
https://bsinthekitchen.com
https://www.countryliving.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více