Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablko je koule plná prospěšných látek a vitaminů. Proč byste je měli jíst každý den?
Zdroj: Uwe Jelting, Unsplash.com

Staré anglické přísloví říká „An apple a day keeps the doctor away“! A je to vlastně pravda. Obyčejné jablko může mít zásadní vliv na naše zdraví, a to nejen díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny. Pojďte se s námi podívat na některé z důvodů, proč je dobré se do jablka zakousnout opravdu každý den!

Jablko do každé rodiny!

Možná se vám zdá, že jablko je tím nejběžnějším ovocem. K dostání je ve všech možných odrůdách prakticky celoročně a koneckonců, leckde u silnice stojí opuštěná jabloň, ze které si člověk může při letním putování nepozorovaně utrhnout tzv. letňáče jako malou svačinku. Ono je to ale přesně naopak. Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let.

Ze všech pochoutek a potěšení v Rajské zahradě to bylo právě jablko, kvůli kterému byl podle křesťanské víry spáchán prvotní hřích a Adam a Eva proto byli vyhnáni z ráje. Pravda, v Bibli je celá věc popsána pouze jako utržní zakázaného plodu ze stromu poznání, který není nijak blíže specifikován, ale většina z nás má v hlavě právě obrázek šťavnaté, červeno-žluté kuličky. V řecké mytologii zase figuruje zlaté jablko s nápisem „Té nejkrásnější“ ze zahrady Hesperidek. Podle pověsti se o "jablko sváru" hašteřily tři bohyně - Héra, Athéna a Afrodita. Protože se nemohly dohodnout, které připadne, nechaly rozhodnutí na Paridovi. Ten jej nakonec podal bohyně krásy Afrodíté, což její sokyně rozlítilo. Znalci starých pověstí vědí, že tyto události měly vést k Trojské válce a posléze pádu Tróje.

Zároveň známe královské jablko, zlaté jablko, které bývá spolu s korunou a žezlem tradičně hlavním atributem vladařů - ostatně, jedno máme i v sadě českých korunovačních klenotů, které jsou uložené v Korunní komoře chrámu sv. Víta v Praze.

Jablka a 7 důvodů, proč si je dopřávat

Původním druhem jablek jsou ta z Jabloně Sieversovy, která byla domestikována v Kazachstánu. Odrůd jablek ja ale dnes samozřejmě mnoho, namátkou třeba křehké Fuji, kyselejší zelená Granny Smith, výrazně červená a sladká Red Delicious nebo Crimson Snow... Konzumovat se dají syrová, sušená, vylisovaná ve formě šťáv či moštu, jako součást smoothie. Z jablek dělám cidery i pálenky. Přidáte-li hřebíček, můžete z nich vyrobit skvělý kompot. Babičky a maminky dobře znají tzv. zdravé čipsy nebo obyčejněji - křížaly. Vynikající jsou jablkové koláče a komu se nechce dělat s tím ukázkovým filmovým "apple pie", ten si může vyrobit rychlý a jednoduchý crumble. Naprostá klasika je samozřejmě štrůdl. Pár tipů na recepty z jablek pro inspiraci si prohléděte tady:

A proč si jablka vlastně dopřávat? Tohle ovoce má totiž celou řadu zdravotních benefitů. Je plné vitamínů, minerálů, nemá moc kalorií, a i když obsahuje cukr, je to ten zdravý cukr. Několik konkrétních důvodů, co vám konzumace jablek každý den může přinést, vás snad přesvědčí...

1. Jablka obsahují silné antioxidanty!

Jablka obsahují velmi důležitý antioxidant quercetin, který bojuje proti poškození volnými radikály, významně posiluje imunitní systém a je tak účinnou prevenci vzniku nejrůznějších onemocnění. A to určitě stojí za to dát si každý den jablko k odpolední svačince nebo do ranního smoothie.

2. Jablka udržují zdravé oči

Díky vysokému obsahu antioxidantů jablka prospívají i našim očím. Konzumace jablka denně má prokazatelné účinky při léčbě šedého zákalu a slouží tak také jako prevence jeho vzniku. Zahrňte jablka do svého jídelníčku již v mládí a ve stáří budete mít po starostech.

3. Jablka jsou bohatá na vlákninu

Jablka obsahují množství vlákniny, která reguluje zažívání a pomáhá udržovat trávicí trakt zdravý. Vláknina navíc reguluje pocity hladu, harmonizuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá léčit a předcházet nejrůznějším střevním a žaludečním obtížím.

4. Jablka očišťují játra

Látky obsažené v jablkách se podílejí na detoxikaci jater, a tím i celého organismu – detoxikační funkce jater je důležitá nejen ve zdraví, ale především v nemoci. Tak zapomeňte na prášky, doplňky stravy či drastické detoxikační diety, ale raději si dejte zdravou svačinku.

5. Jablka prospívají srdci

Jak již bylo řečeno, vláknina z jablek snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím výrazně snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Látky z jablek navíc fungují jako prevence kornatění tepen. Jednoduše řečeno, jablko denně významným způsobem přispěje ke zdravé funkci celého kardiovaskulárního systému. 

6. Jablka dodávají sílu

Chcete-li zlepšit svůj výkon a zvýšit vytrvalost, dejte si před cvičením jablko nebo pravou jablečnou šťávu. Látky z jablek totiž významně přispívají k okysličení plic, což při cvičení či námaze velmi oceníte. Budete překvapeni výsledkem!

7. Jablka regulují hmotnost

Zdravý životní styl vyžaduje více malých porcí zdravých jídel v průběhu celého dne. Jablko je jedním z takových jídel, které vás udrží fit. Díky nízké kalorické hodnotě a vysokému množství vlákniny vás skvěle zasytí, potlačí pocity hladu a chuť k jídlu a navíc po něm nepřiberete. Pokud chcete zhubnout, jezte jablka zejména v dopoledních hodinách. Tip: V případě, že nemůžete odolat večernímu mlsání chipsů, nahraďte je rozkrájenými jablky.  Pokud navíc k jablkům přidáte domácí oříškové máslo, například arašídové, může vám takový snack posloužit jako zdravá cvačinka přess den nebo třeba před cvičením. A ještě zaženete chuť na sladké!

Další články, které by vás mohly zajímat:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více