Zpestření všedního vaření: Tyhle 3 varianty bramborových muffinů musíte vyzkoušet, příprava je snadná, chuť božská
28. 2. 2023 Vaření
Běžný den a brambory jdou báječně dohromady. Co si z nich tentokrát připravit něco trochu jiného, než polévku, kaši, nebo zapečené brambory? Bramborové muffiny můžete nakombinovat s různými surovinami. Přichystejte si výborné jídlo.
Bramborové muffiny
Muffiny nemusí být vždy sladké, existují i slané varianty. A právě jednou z nich jsou i bramborové muffiny. Brambory jsou vděčnou surovinou, která se hodí k masu, sýrům i zelenině.
Muffiny si můžeme dát doma ke svačině, obědu i k večeři, ale snadno je i vezmeme do školy, nebo do práce. Výborné jsou samotné, hodí se k nim některý ze zeleninových salátů, ale poslouží i jako příloha k masu. V těchto slaných košících se dobře uplatní i bylinky, jako je petrželka, pažitka, rozmarýn, tymián a na chuť nesmí chybět ani cibule a česnek.
Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…
Bramborové muffiny se zeleninou
Bramborové muffiny se dají připravovat z vařených brambor, ale také z bramborové kaše. Na přípravu varianty s vařenými bramborami si přichystejte: 400 g vařených brambor, pepř, sůl, špetku chilli koření (volitelné), 1 cibuli, 1 mrkev, malou cuketu, 1 papriku, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1/4 lžičky kypřícího prášku a olej.
Jak na to? Brambory uvařte ve slané vodě a nechte vystydnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Papriku očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Omyjte cuketu a nastrouhejte ji na struhadle nahrubo. Nastrouhaný obsah zmáčkněte a odlijte šťávu. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Zbývající zeleninu přidejte k cibuli, opepřete, osolte, případně přidejte chilli. Směs poduste a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 170 °C. Brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Opepřete, osolte, přidejte vejce, mouku s kypřicím práškem a vystydlou zeleninu. Směs promíchejte. Připravte si košíčky na muffiny a naplňte je těstem. Dejte je na plech a ten strčte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 15-20 minut.
Náš tip: Jednoduchou variantou jsou také tyto muffiny (z vařených nebo syrových brambor), ozdobené zakysanou smetanou, červenou řepou a křenem.
Muffiny z bramborové kaše
Bramborové muffiny je také možné připravit ze zbytků bramborové kaše. Můžete si pohrát s chutěmi a zvolit třeba jako hlavní ingredience špenát a sýr. Sýr se dá využít chuťově výraznější, jako je typ parmazán, cheddar. Špenát je ideální oblanšírovat (rychle a krátce povařit a následně prudce ochladit v ledové vodě) a krátce podusit.
Na 12 muffinů z bramborové kaše budete potřebovat: zhruba 3 hrnky bramborové kaše, 2 vejce, 1 hrnek podušeného špenátu, 1 hrnek nastrouhaného sýru, 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulku, špetku pepře a olej.
Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Vejce rozklepněte a zamíchejte do bramborové kaše. Špenát oblanšírujte, nakrájejte nadrobno. Poduste ho v kastrolku na trošce vody. Cibulku oloupejte a nakrájejte najemno a dejte ji ke kaši. Sýr nastrouhejte a přidejte do směsi. Ještě prolisujte česnek a spolu s pepřem ho vmíchejte do směsi.
Pokud máte kovovou formu, tak ji vymažte, u silikonových formiček to potřeba není. Naplňte formičky nebo formu a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova. Trvá to zhruba půl hodiny. Muffiny vytáhněte a nechte je pár minut vychladnout, aby šly lépe vyklopit.
Náš tip: Když pracujete s bramborovou kaší, bylinkami, případně sýrem, a česnekem, už nejspíš nebudete potřebovat sůl. Směs bude slaná i tak. Vůni muffinům dodá i pokrájená a opečená anglická slanina.
Milovníci sýrů mohou vyzkoušet jejich kombinaci ve slaných muffinech.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Zpracujte úrodu cuket tak, že je zavaříte jako kyselé okurky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12