Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

slané muffiny
Zdroj: Toprecepty, Susa

Slané muffiny jsou skvělou možností, jak si i na cestách pochutnat. Pokud doposud znáte jen ty sladké, nevíte, o co přicházíte. Připravte si slanou verzi těchto báboviček.

Slané muffiny

Pokud jste byli zvyklí pouze na sladké muffiny, rozhodně dejte těmto slaným verzím šanci. Jsou skvělé ke svačině, ale některé podoby jsou velmi vydatné a dobře zasytí. Co je výhodou přípravy, je fakt, že nejde o žádnou složitou přípravu. Jen se dá dohromady pár ingrediencí a výborné jídlo je na stole. Slané muffiny se dají jíst teplé, ale i vystydlé, takže se skvěle hodí na cesty.

Sýrové muffiny s pažitkou 

Sýrové muffiny jsou vždycky výborné a sázkou na jistotu. Sýrové muffiny výborně chutnají třeba s rukolou a sýrem Camembert. Za vyzkoušení stoji i muffiny s nivou a uzeným masem. To ale můžete vyměnit i za vlašské ořechy. Sýrové muffiny nadchnou ale také svěží podobu se zakysanou smetanou a pažitkou.

Na tuto variantu budete potřebovat 4 hrnky hladké mouky, 3 rozšlehaná vejce, ¾ hrnku strouhaného sýru čedar, 2 hrnky zakysané smetany, ½ hrnku řeckého jogurtu, 2½ polévkové lžíce nasekané pažitky, 8 lžic rozpuštěného másla a 2 lžičky kypřícího prášku. Troubu zahřejte na 200 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

Ve velké míse smíchejte mouku se sýrem a pažitkou. V další misce spojte vejce, jogurt, zakysanou smetanu a máslo. Mokré ingredience pomalu přilévejte k suchým. Dobře je propojte, ale nepřemíchejte. Těsto nalijte do košíčků asi ze dvou třetin. Pečte zhruba 20 minut, dokud nebudou nazlátlé. 

Muffiny z quinoy, kapie a sýru feta

Tyto muffiny připravujete z trochu netradičních surovin, stojí ale za vyzkoušení. Jsou nádherně šťavnaté a jednoduché. Quinoa neboli merlík čilský pochází z Jižní Ameriky a Inkové si jí velmi vážili. Quinoové vločky mají mírně oříškovou příchuť a snadno se upravují. Hodí se třeba ke snídani a ani je nemusíte vařit. Jen zalijete horkou tekutinou a dochutíte sirupem a třeba vlašskými ořechy.

Na 12 muffinů budete potřebovat 225 g hladké mouky, 110 g vloček quinoy, 200 g kukuřičných zrn (mražené, čerstvé), 120 g pečené papriky v oleji, nakrájené na kostičky, 75 g rozdrobeného sýru feta, 250 ml mléka, 2 lžíce nasekané pažitky, 2 lžičky kypřícího prášku, 80 ml olivového oleje a 1 vejce.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do formy na muffiny dejte papírové košíčky. Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek a vločky. Přidejte kukuřici, nakrájenou kapii, rozdrobený sýr feta a pažitku. Dobře promíchejte vidličkou. Do vysoké misky dejte vejce, mléko a olivový olej a dobře promíchejte vidličkou. Přilijte k suché směsi a důkladně míchejte.

Pak naběračkou nalijte těsto do dvou třetin košíčků. Pečte v předehřáté troubě 20 minut, pak vyzkoušejte špejlí. Pokud bude suchá, můžete muffiny vyndat. Nechte je 5 minut trochu vychladnout, a pak košíčky přesuňte na mřížku, kde úplně vystydnou.

Slané

Říká se, že sůl je nad zlato a klasická česká filmová pohádka s Janem Werichem, Vlastou Burianem a Milenou Dvorskou je toho známým důkazem. Bez soli se vaří těžko a ne zrovna chutně. Vždyť právě…

Neobvyklé kokosové muffiny s olivami 

Ani na této variantě muffinů není nic komplikovaného. Nakrájíte, našleháte, nalijete do misek a šup s nimi do trouby. Muffiny potěší milovníky olivových chutí, které s lístky tymiánu dostávají zajímavý bylinkový nádech. Spokojeni budou také vegetariáni a vyznavači paleo stravy. Do muffinů můžete přidat i sýr feta, ale není nutný.

Budete potřebovat ¼ hrnku kukuřičného škrobu, ¼ hrnku kokosové mouky, ¼ lžičky prášku do pečiva, asi 16 černých oliv bez pecek, malý jemně nasekaný stroužek česneku, 4 až 5 malých větviček tymiánu bez stonků, 4 lžíce panenského olivového oleje, 4 velká vejce, špetku soli a případně lžíci fety. Troubu předehřejte na 190 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

V malé misce smíchejte škrob s kokosovou moukou a práškem do pečiva. Dobře promíchejte. Olivy nakrájejte najemno, česnek také, přidejte tymián, sůl a směs lehce rozdrťte boční stranou čepele nože. Ve větší misce ušlehejte vejce s olivovým olejem a přidejte olivovou směs. Prošlehejte a nasypte moučnou směs. Důkladně spojte (přidejte rozdrobenou fetu) a znovu promíchejte. Hotové těsto nalijte do košíčků a pečte asi 20 minut, dokud nebudou muffiny zlatavé. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Zdroje informací:

tastykitchen.com
fussfreecooking.com
gourmandeinthekitchen.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více