Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém nemocný organismus nesnáší lepek (gluten). Celiatici se musí podle doporučení svého lékaře vyhýbat všem obilovinám - pšenici, špaldě, ječmenu, žitu, ovsu a výrobkům z nich.

Bezlepková strava omezuje výběr potravin, které celiatici smí konzumovat - přesto není problém pro ně připravit dort, u kterého nikdo nepozná, že je trochu jiný. To platí hlavně u dětí, které o svůj narozeninový dort nechtějí být připraveny.

Jaké mouky bez lepku použít na dort

Můžeme koupit jednodruhové mouky nebo bezlepkové směsi:

  • Jednodruhové mouky se vyrábí jen z jedné přirozeně bezlepkové suroviny - pro nás přichází v úvahu mouka kukuřičná, rýžová, pohanková, amarantová, kokosová, ořechová, mandlová, jáhlová, sójová, fazolová, hrachová, čočková a quinoa.
  • Bezlepkové směsi bývají už namíchané - existuje hotová směs na chleba, na buchty, na lívance apod. nebo si ji můžeme sami namíchat, jestliže už máme zkušenosti s bezlepkovým pečením.
  • Problémem bezlepkové mouky bývá její příchuť, která je pro někoho nepřijatelná nebo nepříjemná, ale také konzistence, která sice nezaručí nadýchané piškotové těsto, ale je skvělá na cukroví (kokosová, rýžová mouka)
  • Jako náhrada mouky poslouží kakao, s kterým můžeme vykouzlit dokonalé čokoládové dorty. Také tvaroh a jogurt se želatinou v bezlepkových nepečených dortech fungují naprosto skvěle.

Jak ozdobit bezlepkový dort

Většinou nikdo nepozná, že jí bezlepkový dort:

  • Ušleháme smetanu nejen na potření, ale i na ozdobení dortu. Doplníme ji ovocem a hoblinami čokolády (pozor na stopy lepku).
  • Krémy z másla, cukru a bezlepkového pudinku nebo kukuřičného škrobu jsou stejné jako u normálních dortů. Nepoužíváme moukou nastavované krémy.
  • Potahovací hmota pro cukráře je bezlepková, což se dá ověřit na etiketě, ale některé druhy potahovky obsahují nepatrné stopy lepku.
  • Jedlý papír a želatinový přeliv lze také použít na dětské dorty stejně jako fondánové ozdoby, bílkové pusinky nebo želé bonbóny.

Zkuste si podle našeho videa připravit bezlepkový korpus, který se stane základem nejen dětských, ale třeba i svatebních dortů:

Sladké drobečky

Z bezlepkové mouky můžeme připravit nejen dort, ale i klasické zákusky, cukroví, domácí chleba a rohlíky. V obchodech nebo na internetu je tak velký výběr různých druhů mouky, že se nemusíme vůbec vzdát svých nejoblíbenějších pochoutek. Rodina i přátelé si na vašich moučnících také pochutnají.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více