Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pozor na skrytý gluten! Jak začít s bezlepkovou dietou snadno a rychle?
Zdroj: Wesual Click, Unsplash.com

Bezlepková dieta je nutností pro celiaky, ale vhodným jídelníčkem i pro lidi bez zdravotních omezení. Jejím principem je vynechání potravin s obsahem lepku, což má pro tělo řadu výhod. Lepek totiž umí pěkně "zaplácnout", takže bez něj organismu odlehčíte a navíc vám zmizí i bříško, které pořád ne a ne shodit.

Bezlepková dieta uleví tělu

V posledních letech o ní slyšíme čím dál častěji. Bezlepková dieta je úprava jídelníčku tak, aby v něm nebyly žádné potraviny s obsahem lepku (nebo-li glutenu), nebo alespoň takové, v nichž je jeho koncentrace minimální. Potraviny, které obsahují lepek, jsou především obiloviny: pšenice, ječmen, žito, oves i špalda. Většinou ale nestačí vynechat jen pekařské výrobky a těstoviny, v nichž je lepek zjevně obsažen. Může se skrývat i v celé řadě dalších potravin, na které by si člověk přecházející na bezlepkovou dietu měl dát pozor...

Kde všude může být obsažen lepek?

1. Aromatizované čaje či náhražky kávy typu Karo nápoj
2. Masox a další dochucovadla
3. Mléčné čokolády s náplní
4. Nakládaná masa ze supermarketu (tzn. masa, která zakoupíte už naložená v marinádě)
5. Hořčice
6. Chipsy, krokety či hranolky

Rada: Při nákupu pozorně čtěte etikety, kde je obsah lepku vždy uveden. Zároveň dnes už i běžně v supermarketu můžeme zakoupit celou řadu tzv. gluten-free náhražek našich oblíbených dobrot.

Proč omezit lepek?

Pokud nejste přímo celiak a konzumace lepku vám nemůže přivodit zdravotní komplikace, například vyrážku nebo nevolnost, nemusíte být ve vynechání lepku z jídelníčku tak striktní. Omezení glutenu se ale doporučuje i při redukčních dietách těm, kdo chtějí shodit přebytečná kila. Lepek totiž dokáže člověka "zaplácnout", což je problém, protože potraviny z něj obsahují mnoho kalorií, ale málo živin - například bílé pečivo. Po jejich konzumaci má člověk pocit plnosti, ale za chvíli má zase hlad, což ho nutí jíst víc, než je při dietě vhodné.

Pokud na delší dobu vynecháte lepek, který je mimochodem obsažen i v pivu ( ikdyž v malé míře), brzy si všimnete toho, že vám mizí ono "spodní bříško", které je častým trápením všech, kdo se snaží o štíhlou postavu.

Co tedy jíst?

Nemusíte se bát, že by vám při gluten-free dietě nezbývalo skoro nic jiného k jídlu. Můžete jíst například veškerou zeleninu, což je nesmírně zdravé. Konkrétní potraviny, které můžete s klidem zařadit do jídelníčku, jsou:

1. Brambory
2. Rýže a rýžová mouka
3. Kukuřičná mouka - z té se často dělají těstoviny, kterými nahradíte běžné pšeničné
4. Pohanka
5. Luštěniny - především fazole, hrách a čočka
6. Veškeré druhy masa, dokonce i paštika či šunka s vysokým obsahem masa
7. Vejce a sýry
8. Mošty a ovocné šťávy
9. Mléko
10. Kakao

Zkuste na měsíc zcela vynechat nebo výrazně omezit lepek a uvidíte, že si změny jídelníčku skoro nevšimnete, zeštíhlí vám pas a celkově se budete cítit lehčí. Hodně ovoce a zeleniny bohaté na vlákninu navíc prospěje i vašemu trávícímu traktu.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více