Pečeme bez lepku: Chytrý průvodce bezlepkovými moukami pro začátečníky
31. 10. 2020 Vaření
Ať už se lepku vyhýbáte ze zdravotních důvodů, nebo jen rádi experimentujete, jistě nám dáte za pravdu, že je pečení z bezlepkových surovin někdy pořádné dobrodružství. Náš přehled proto přijde vhod nejen začátečníkům.
Co je pro bezlepkáře tabu?
Lepek je obsažen zejména v pšenici a pšeničné mouce, a to i v té špaldové. V menším množství se však nachází také v žitu a ječmenu nebo v surovinách kontaminovaných během zpracování – typicky v ovesných a dalších vločkách. Těmto ingrediencím se proto při pečení bez lepku obloukem vyhněte.
Nenechte se odradit prvními neúspěchy
Proč je vlastně pečení bez lepku takový oříšek? Jak už jeho název napovídá, lepek slouží jako účinné pojivo. Některé pokrmy z bezlepkových surovin proto mohou být sušší či drobivější nebo málo nadýchané. Stačí však objevit ten správný poměr surovin a vědět, po které mouce sáhnout. Skvostné bezlepkové moučníky, chleba i pizza pak na sebe nenechají dlouho čekat.
Mohlo by vás zajímat
Mouky z bezlepkových obilovin a rýže
Bezlepkové mouky, jako je například rýžová, pohanková či kukuřičná, jsou u nás již poměrně snadno k dostání. Najdete je nejen ve zdravých výživách, ale i v dobře zásobených supermarketech. V mnohých receptech dobře fungují jejich kombinace – každý druh propůjčí výslednému pokrmu to nejlepší ze svých vlastností. Pojící funkci lepku přitom pomáhá suplovat větší množství vajec, ale i lněné semínko či psyllium, které po kontaktu s vodou vytvoří gelovitou konzistenci. Stejnou službu vám udělá také trocha přírodní xantanové či guarové gumy.
Co se chuti týče, rýžová a kukuřičná mouka jsou spíše neutrální. Jejich použití je tak velmi univerzální. Pohanka má výraznější chuť, která perfektně ladí s ořechy i ovocem. Jejím revírem jsou proto především bábovky, sladké chlebíčky nebo palačinky.
Nasládlá chuť s nádechem exotiky
Kokosová mouka se vyrábí rozemletím kokosové dužiny, která se nejprve vysuší a poté vylisuje. Obsahuje vyšší množství bílkovin i vlákniny, a tak zároveň lépe zasytí. Díky lehce nasládlé chuti vyniká v muffinech, sušenkách či lívanečcích, které si tak vystačí s menším množstvím cukru.
V receptech ji často najdete v kombinaci s jinými typy muk. Mějte však na paměti, že saje více vody. Chcete-li použít kokosovou mouku do vlastních experimentů, nahraďte jeden hrnek běžné mouky čtvrtinou hrnku mouky kokosové a navíc přidejte ještě čtvrt hrnku tekutiny. Stejně dobře poslouží také další ořechové mouky – vyzkoušejte například mandlovou.
Dejte šanci luštěninám
Velmi zajímavou alternativou jsou mouky z luštěnin, které jsou zároveň nabité živinami a výslednému pokrmu dodají pořádnou dávku rostlinných bílkovin. Nejdostupnější a zároveň chuťově nejuniverzálnější je cizrnová mouka. Ta se hodí nejen pro slané pečení a omelety, ale zazáří i ve sladkých receptech. Kromě mouky se však můžete spolehnout i na luštěniny v celku. K oblíbeným receptům patří zejména fazolové brownies, ve kterém byste obávanou chuť fazolí hledali marně.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Pečeme s dětmi: Tvarohové cukroví zvládnou i malé děti skoro bez vaší pomoci
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 5 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 18 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32