Na Čarodějnice se jedly makové koláče a mrváň, ale žádné maso. Proč?
30. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Pálení čarodějnic je zvykem, který si připomínáme vždy 30. dubna v noci. Velké táboráky a často i alkohol k tomuto svátku prostě patří, jak to ale bylo dříve? Kde se tento zvyk vzal a co se jedlo?
Pozor na čarodějnice!
Díky slavné básni Karla Hynka Máchy je pro nás Čechy První máj speciálním dnem a svátkem zamilovaných. Ale ani večer, který mu předchází, není obyčejný. Pálení čarodějnic, které 30. dubna slavíme - dnes už zpravidla jen popíjením a opékáním špekáčků nad ohněm - je zvláštní. Podle českého kulturního historika a folkloristy Čeňka Zíbrta není zvyk pálení ohňů v předvečer prvního máje zmiňován v žádných staročeských historických pramenech. Svátek čarodějnic jsme tak zřejmě podle odborníka přebrali od germánů, kteří slaví takzvanou. Valpuržinu noc podle Valpurgy, svaté patronky chránící právě před čarodějnicemi. Kristýna Mikscheová ve své studii Současná podoba pálení čarodějnic: Vynalezená tradice? ovšem uvádí, že za komunistického režimu byl tento svátek běžný a vládnoucí strana jej dokocne toužila zneužít ve prospěch vlastní propagandy tím, že se snažila zapalované ohně nazývat "vatrami míru".
Mohlo by vás zajímat
Faktem je, že strach z čarodějnic byl v lidech od nepaměti. V knize Magia Naturalis pocházející z roku 1560 je například detailně popsán čarodějnický sabat. Čarodějnice se na sletu měly předhánět v tom, která předvede účinější jed. Divoké ženy tancovaly kolem ohně v rytmu hudby, která hrála pozpátku, vzývaly ďábla a vařily lektvary. V Magia Naturalis je dokonce uveden přesný recept na kouzelnou mast, kterou se čarodějky měly o sabatu natírat; míchal se z tuku nevinného hocha, aloe, oměje, durmanu, rulíku, topolového listu a kadidla. V pohanských dobách lidé před čarodějnicemi schovávali maso, ale i mléko a máslo. Platilo, že o Valpuržině noci nesmělo ze stavení vyjít nic, co pocházelo z hospodářského dobytka, protože kolemjdoucí čarodějnice by se toho mohla zmocnit a kravku nebo vepříka tak uhranout. Pekly se makové koláče a mrváň, pečivo z kynutého těsta a lipových květů, které ve staročeské kuchyni nechybělo při žádné slavnosti nebo speciální události.
Mohlo by vás zajímat
Beltaine - svátek plodnosti
V souvislosti s Valpuržinou nocí je potřeba zmínit i galeské zvyky. Galové totiž v předvečer prvního máje slavili svátek Beltain, který dnes přijali za svůj moderní vyznavači pohanských náboženství a magie. Beltain byl především svátkem plodnosti, kdy se ale muselo něco obětovat, aby mohl vzejít nový život. V noci se zapalovaly ohně a dobytek se vyháněl na pastvu. Zvířata byla hnána právě mezi těmi velkými ohni, protože je to mělo očistit. Podle knihy Keltské bájesloví od Jamese Mackillopa se na Beltain do noci hodovalo a pilo a podávala se jídla s afrodiziakálním účinkem - například chřest, nakládaný zázvor, banán nebo i šafrán - protože smyslem večera bylo intimní spojení muže a ženy. Zároveň se ten večer mohly uzavírat sňatky na zkoušku; mladí milenci si podali ruce přes kámen s dírou a mohli být svoji rok. Pokud to neklapalo, prostě se rozešli každý svou cestou bez dalších závazků.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čarodějnické strašidelné zdobení dobrot pro děti i dospělé: Poradíme, jak na to
Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
Na čem péct lokše? Placky z bramborového těsta připravujeme pouze ze tří surovin
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 10 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 12 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 23 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29