Rýže
24. 12. 2008 Vaření
Rýže je obilovina, vyšlechtěná z travin podobně jako pšenice, žito nebo proso. Pěstovat se začala asi 4000 let před Kristem v oblastí jihovýchodní Asie. V Číně se pěstuje již asi 5000 let.
Do západní Asie přivezli rýži vojáci Alexandra Velikého a v době starověkého Říma se rýže rozšířila až do středomoří a severní Afriky. Největších výnosů však vždy měla rýže v Číně a v Indii a tak je východní Asie stala největším producentem této potraviny.
V Číně byla také vyvinuta metoda pěstování rýže v uměle zaplavovaných nádržích se složitým systémem zavodňovacích kanálů.
Do Ameriky přivezli rýži v 16. století evropští přistěhovalci a později se tam dostala také rýže spolu s africkými otroky. K největšímu rozmachu v pěstování rýže v Americe došlo po válce Severu a Jihu.
Rýže se stala jedou z nejrozšířenějších potravin, na které je životně závislá zhruba polovina lidské populace. Rýže je hlavní potravinou zejména v Asii a v Africe.
Rýže je bohatým zdrojem komplexních sacharidů a neobsahuje žádné tuky. Za to obsahuje velké množství vitaminů B a vlákniny. Ačkoliv rýže má i větší množství bílkovin, nejsou plnohodnotné, jelikož neobsahují všechny potřebné aminokyseliny.
Rýže obsahuje mimo jiné i minerální látky, ale jejich obsah v jídle závisí na jejím zpracování.
U obyvatel Ameriky a Evropy si však tak velkou oblibu nezískala z důvodu dostupnosti jiných obilovin a masa.
Rýže je velmi důležitou obchodní komoditou a vývoj cen rýže má značný vliv na světovou ekonomiku.
V současné době je známo téměř 8000 různých druhů rýže. Mezi nejznámější patří tyto:
1. rýže parboiled - Nerozvařuje se a zůstává sypká. Má vyšší obsah vitaminů a minerálů oproti běžné rýži.
2. rýže indiánská
3. rýže dlouhozrnná - Je nejoblíbenějším druhem rýže. Je vhodná především jako rýže přílohová
4. rýže kulatozrnná
5. rýže jasmínová - Thajská rýže a s vůní jasmínu...
6. rýže basmati - Se zvláštní chutí a aroma je považována za nejkvalitnější druh rýže.
Existuje také nepřeberné množství způsobů přípravy rýže, z nichž mnohé jsou považovány za typická národní jídla, jako například indický způsob kari nebo japonské suši.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo
Náš život s celiakií: Vychytaný borůvkový koláč bez lepku. Nepoznáte rozdíl od toho klasického
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky se zeleninou a pikantní omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Květákový steak
Přidáno před 13 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 16 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 21 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající nakládaný libeček: Dokonale se uchová jeho chuť a typické aroma a kromě voňavé bylinky stačí jen dvě ingredience
Ředkve a jejich pěstování: Nenáročná zelenina je plná cenných živin, výborně chutná a dlouho vydrží
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře
19. 3. 2012 20:26