Pečeme s Ivou: Kynutý koláč pro nedočkavce. Do hodinky bude na stole!
16. 6. 2022 Vaření
Napadlo vás, proč mají tyto kynuté řezy tak nezvyklý název? Je to jednoduché! Koláč je určen těm, kdo mají velkou chuť na něco dobrého, kynutého a sladkého, a zároveň malou trpělivost si počkat, až budou upečeny třeba klasické plněné koláčky nebo buchty.
Když pekařka promluví...
"Nedočkavý" koláč na plechu (někdo mu říkává táč) je příjemná kynutá rychlovka, kterou stihnete nachystat třeba těsně před příchodem návštěvy, a než se hosté pohodlně usadí, můžete vytahovat plech z trouby.
Pokud jsou k ruce připraveny všechny suroviny, máslo lehce povolené, netrvá příprava a upečení koláče o moc déle než hodinu. Pak už vydržet jen chviličku, než hotový táč zchladne a bude se moct nakrájet a nabízet. Však ho vyzkoušejte upéct a sami uvidíte, jak snadný a rychlý koláč to je!
Co budete potřebovat? Na těsto: 220 g vody, 30 g másla, 1 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 400 g hladké mouky, špetka soli, 21 g čerstvého droždí Na potření koláče: hotová tvarohová nebo maková náplň nebo povidla a rum, skořice Drobenka: 70 g másla, 70 g cukru, 140 g polohrubé mouky
Jak budete postupovat: Ve vlažné vodě rozmícháte cukr s droždím a necháte 15 minut odpočinout. Zatím si připravíte drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáte povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň). Některá jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat. Do vody s droždím přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto. Ihned poté ho rozválíte téměř na celou plochu plechu, potřete povidly, posypete drobenkou a necháte 15-20 minut kynout. Upečete ve vyhřáté troubě (200 °C / asi 25 minut). Po vytažení plechu z trouby můžete koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu, bude pak ještě více vonět.
Drobečky z ošatky
- Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout.
- Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň, ale úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé pouťové koláče.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Poslední večeře princezny Diany: Lady Di si před tragickou nehodou dávala mořský jazyk, zeleninovou tempuru a omeletu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 5 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 13 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 14 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Jogurtový chlebíček
Přidáno 11. 6. 2024 17:56
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejžádanějších rychlých moučníků. Přehled receptů s videonávody nám poradí, co dobrého upečeme během chvilky
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Radim dělá zálivky na saláty z fermentovaných rajčat: Propašovat se tam dá cokoliv, ale správný olej vytvoří symfonii