Domácí léčba medem podle našich babiček: Na kašel pomáhá med s cibulí, na imunitu kořeněný medový sirup se zázvorem
24. 11. 2022 Vaření
Věděly to už naše babičky. Med není jen obyčejné sladidlo, ale také skvělý posilovač imunity. V kombinaci s dalšími surovinami nám může pomoci přečkat chladné období roku.
Med jako lék
Blahodárný vliv medu na lidské zdraví je známý po staletí. K léčení ran ho využívali ošetřovatelé už v antice, Hippokrates s ním léčil kožní neduhy. V českých zemích se první úly objevily už v raném středověku na dvoře knížete Svatopluka, i když med sloužil především jako sladidlo a dochucovadlo Léčivé účinky medu se projevují v různých oblastech. Med je lehce stravitelný, pomáhá zlepšit trávení a používá se například při léčbě žaludečních vředů. Popsány jsou jeho blahodárné účinky při hojení ran, kdy napomáhá regeneraci poškozené tkáně, podporuje růst nové kůže a zároveň působí antibakteriálně.
Včelaři radí, užívat v zimních měsících med preventivně, ale zároveň jsou našimi předky osvědčené postupy, co dělat, když už cítíme, že na nás útočí nachlazení nebo chřipka. Možností je několik. Připravit si můžeme medový sirup na kašel, medový sirup k podpoře obranyschopnosti organizmu, anebo kalibr největší - proplis s medem.
- Med s cibulí na kašel
Určitě to mnozí znáte. Při škrábání v krku nebo kašli nám dříve maminka či babička po lžičkách servírovaly cibulovo-medový sirup. Silice z cibule dohromady s účinnými látkami v medu mohou skvěle pomoci potíže s dýcháním zmírnit. Sirup připravíte jednoduše. Cibuli nakrájejte nadrobno, smíchejte s medem a nechte alespoň hodinu odstát. Pak přeceďte a užívejte po lžičkách. -
Zázvor s medem na posílení imunity
Dalším skvělým prostředkem na odhánění bacilů během zimy je spojení medu se zázvorem. Čerstvý zázvor obsahuje bioaktivní sloučeniny, které mají protizánětlivé vlastnosti, což znamená, že mohou pomoci při zdravotních obtížích, jako je například bolest v krku a zároveň sníží riziko jejich výskytu. Čerstvý zázvor obsahuje množství minerálů, včetně draslíku, sodíku, železa a hořčíku, dále vitamin C nebo kyselinu listovou. Ve spojení s medem funguje přímo perfektně.
Jak z něj a medu připravit dokonalou dvojici, s tím nám poradil Lukáš Pleva z rodinné firmy Pleva, která se zabývá výrobou včelích produktů. „Na dno sklenice naskládáme několik koleček oloupaného citronu a plátky oloupaného zázvoru, posypeme je skořicí a hřebíčkem a zalijeme medem tak, aby byla celá vrstva ponořená. Tento postup opakujeme až do naplnění sklenice. Hladinu by měla tvořit neporušená medová vrstva. Sklenici uskladníme v lednici. Po 2–3 dnech celá hmota zřídne a vytvoří se konzistentní sirup,“ říká pro Toprecepty.cz Lukáš Pleva, který doporučuje sirup užívat jak preventivně, tak při prvních známkách obtíží. - Propolis v medu
Med obsahuje široké spektrum prospěšných látek a patří k účinným přírodním ochranným prostředkům pro náš organizmus. Propolis včely používají k ochraně úlového prostoru před bakteriemi, viry, plísněmi a kvasinkami. Dohromady tedy fungují podobně jako antibiotika. „Nespornou výhodou medu proti synteticky vyráběným antibiotikům, je neschopnost mikroorganismů získat si vůči němu rezistenci. To je dáno různorodostí jeho původu. Určený je danou lokalitou, druhem rostliny, hmyzem produkující medovici, druhem včely, která snůšku sbírá a v neposlední řadě i mírou znečištění prostředí, v kterém se úly včelstev nacházejí,“ popsal M. Srisayam ve své práci o antibiotických a antioxidačních účincích medu. A jak tedy nejlépe tyto dvě složky spojit? Stačí propolis přímo zamíchaný v medu, nebo jednoduše použijeme propolisovou tinkturu, kterou nakapeme do medu a tím zvýšíme jeho antibakteriální účinnost.
Zdroje informací:
BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2005
CHUPÍKOVÁ, H. a včelaři. Včelí lékárničky. 2. vyd. Technické překladatelství a vydavatelství, 1997. 88 s.
BITTNER, L. a kol., Použití medu při léčbě infikovaných ran, Urologie pro Praxi, 2006, (dostupné zde)
SRISAYAM, M., Antimicrobial and antioxidant properties of honeys produced by Apis mellifera in Thailand. J ApiProduct Api Medical Sci, 2010, 2.2: 77-83.
www.pleva.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
7 receptů na bezlepkové cukroví: Jednoduché dobroty vás nadchnou
Celerový salát na chlebíčky: Celerem rozhodně nešetřete, chuť kromě majonézy a cibule doladí ještě jedna ingredience
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 2 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 4 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 18 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 18 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit zázvorový čaj. Tento nápoj je skvělým pomocníkem při chřipkách a nachlazení
Radim dělá zálivky na saláty z fermentovaných rajčat: Propašovat se tam dá cokoliv, ale správný olej vytvoří symfonii
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů