Které potraviny nedávat do mikrovlnky? Nebezpečí hrozí nejen u ohřívaných hub, ohrozit zdraví může i špenát nebo celer
28. 8. 2023 Ostatní
Práce s mikrovlnnou troubou patří už dlouho ke zcela běžným úkonům, které používáme při přípravě pokrmů. Věděli jste však, že některé potraviny vůbec do mikrovlnky nepatří? Mohou dokonce ohrozit vaše zdraví.
Alobal zná každý
Některé zásady ohřívání pokrmů v mikrovlnce jsou všeobecně známy, takže se málokdy někomu podaří do ní vložit třeba alobal, kovové nádobí nebo talíř s pozlaceným okrajem. Pokud jde o jídlo, některé informace možná překvapí.
Prvotní nadšení z funkcí mikrovlnné trouby, která dokáže ohřát včerejší oběd, aniž bychom špinili hrnec či pánev, jsou tatam. Postupně se totiž zjistilo, že to, co ušetříme na čase stráveném přípravou jídla, obětujeme na jeho chuti. Není to tak u všech pokrmů, ale například kuřecí maso dostává v mikrovlnce pěkně zabrat.
Mohlo by vás zajímat
Víno zničí mikrovlnku, špenát ohrozí člověka
Existují ovšem potraviny, které nejen nechutnají dobře, pokud projdou ohřevem v mikrovlnce, ale i takové, které poté nejsou bezpečné. To se týká například hroznového vína. Jak upozorňuje web obchodního řetězce Tesco, při ohřívání se vytvoří pára, a protože nemá kam unikat, hrozí výbuch. Ten sice nemusí ohrozit přímo osobu, která ovoce ohřívá, ale především může zcela vyřadit z provozu mikrovlnku.
Pro člověka je nebezpečný spíše špenát, řepa či celer. Tyto druhy zeleniny totiž obsahují dusičnany, které se mohou v mikrovlnce přeměnit na karcinogenní dusíkaté látky. Co se týká ostatních druhů zeleniny a ovoce, ty „pouze“ ztratí vitaminy, které jsou v nich obsažené.
Houby do mikrovlnky nepatří
Jestli jste si udělali smaženici z hub, které jste našli při procházce v lese, zapomeňte na to, že si kousek necháte „na později“ a ohřejete v mikrovlnce. Při ohřívání hub se totiž mění složení jejich bílkovin, což může způsobit nepříjemné zažívací potíže. Nevztahuje se to ovšem pouze na smaženici, ale na všechna jídla, v nichž houby najdete. Zapovězené je tedy ohřívání bramboračky, rizota či kuby.
Chilli může ohrozit zrak
Pokud máte rádi pálivé, patrně občas do jídla přidáte i čerstvou chilli papričku. Když ovšem pokrm s touto pikantní přísadou budete ohřívat, zvolte vždy sporák. V mikrovlnné troubě se totiž z papriček uvolňuje kapsaicin – látka, která způsobuje jejich pálivost. Když potom otevřete dvířka trouby, zasáhne váš obličej, což by se dalo přirovnat k pocitu, který zažijete, pokud na vás někdo stříkne pepřový sprej.
Mražené maso dejte do vody
Nezapomínejte ani na to, že rozmrazovaní masa v mikrovlnce je již částí jeho vaření. Proto raději zvolte jiný způsob, třeba ho z mrazáku nejprve přendejte do lednice, posléze do pokojové teploty. Variantou je také zmrazené maso dát do nádoby s vlažnou vodou.
Zdroje informací:
itesco.cz - Co nedávat do mikrovlnky?
twistedfood.co.uk - What foods should not be microwaved?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Prodloužit životnost potravin je snadné: Mouku zachráníte bobkovým listem, brambory mátou a „zakysanku“ obraťte dnem vzhůru
Jak na hrnkové knedlíky? Díky rychlé přípravě je můžete během chvilky servírovat
Zákulisí nejlepší restaurace na světě očima Kristíny: V Geraniu je klid, i když pracujeme 16 hodin denně, říká vítězka MasterChefa
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 12 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 20 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 21 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma špagety carbonara: Vše, co o nich potřebujete vědět
Retro rajčatový salát: Potřebujeme krásně vyzrálé plody, dobře ochucenou zálivku z oleje a octa, navrch pak jemně nakrájenou cibulku
Expertka radí, jak doma nejlépe uchovat chleba: Osvědčila se mi kombinace bavlněné utěrky a mikrotenového sáčku, říká