Vinař Michal Závada: Letošní burčák je kvalitní, litr pořídíte už od 80 korun a hlava vás z něj bolet nebude, když dodržíte jednu zásadu
28. 8. 2023 Ostatní
Milovníci burčáku se brzy dočkají svého nejoblíbenějšího období. Michal Závada, který vlastní své malé vinařství a zároveň se stará o vinice na parkánech Josého Rizala v Litoměřicích, v rozhovoru pro Topecepty.cz vysvětlil, proč jsou letos podmínky pro výrobu kvalitního burčáku téměř ideální, co ovlivňuje cenu populárního nápoje či z jakého vína je burčák nejlepší.
Michale, sezóna burčáku začala. Je krátce po lisování prvních letošních hroznů, co to pro vinaře znamená?
Bereme to jako začátek sklizně, tedy jakési zúčtování. Je to pro vinaře téměř posvátné období. Začátek oslavy sklizně. Ne nadarmo se říká, že vinaři znají čtyři roční období - jaro, léto, burčák, zima.
Je skutečně tento nápoj tak oblíbený, jak se říká?
Burčák je rok od roku oblíbenější. Milovníků vína stále přibývá a s tím přibývá i lidí, kteří ví, kde kvalitní burčák koupit.
Mohlo by vás zajímat
Pozná se dopředu, třeba podle počasí, jakou kvalitu bude mít ten daný rok burčák?
Určitě. Tak například, pokud přijdou během jara mrazíky, nebo krupobití v létě, může být úroda výrazně nižší. Potom je burčáku méně, protože vinaři potřebují hrozny pro výrobu vína. Letos je to zatím fajn, alespoň tedy u nás na severu. Úroda vypadá objemem pěkně, cukernatost hroznů jde hezky nahoru.
Kolik letos bude stát litr nápoje a co ovlivňuje jeho cenu?
Vypadá to na cenu nejčastěji mezi 80 a 100 korunami, tedy zhruba o deset korun víc než poslední dva roky. Cenu ovlivňuje jak objem úrody a případné negativní dopady počasí, jak už jsem zmínil, tak délka distribučního řetězce, tedy, jede-li zákazník pro víno k vinaři, nebo k nějakému obchodníkovi, který burčák nakoupil od dalšího prostředníka.
Když si koupím větší množství burčáku, jak ho mám nejlépe skladovat?
Ne, ne! Burčák se neskladuje. Burčák se pije! A kdyby přece jen náhodou, rozhodně nedotahovat víčko, neb burčák stále pracuje a má-li chvíli vydržet, dejte ho do lednice, tím se kvašení zbrzdí.
Často se říká, že po burčáku bolí hlava, musí to tak být vždycky?
Ne, nemusí. Prokládejte konzumaci tohoto nápoje sklenkou vody, to jistě pomůže.
Z jaké odrůdy vína se dělá nejlepší burčák?
To je těžká otázka. Z každé odrůdy je jiný. Velice oblíbené jsou aromatické odrůdy, například Muškát moravský, klasikou pro výrobu burčáku je Irsai Oliver, ale zajímavý je i z modrých hroznů, například ze Svatovavřineckého nebo Zweigeltrebe.
Budete v Litoměřicích nabízet burčák z místního vína?
Samozřejmě. Vinaři na Litoměřicku už pár dní sklízejí. Raná odrůda Solaris se blíží cukernatosti 25°NM (stupně normalizovaného moštoměru), hrozny jsou zdravé, mošt pěkný a burčák ještě lepší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit troubu: Rychle, levně a efektivně
Vyčistit pečící troubu potřebuje čas od času každý, kdo v ní peče. Přečtěte si, jak tuto neoblíbenou činnost udělat rychle, levně a efektivně. Co s… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Velký rýžový manuál: Co je to basmati, jak se vaří jasmínová rýže a kterou použít na rizoto?
Není rýže jako rýže. Každé jídlo si žádá tu… Číst více
Slupky z pomerančů do koše nepatří. Vyleštíte jimi zašlé sklo, vyčistíte mikrovlnku a provoníte lednici. Na co ještě se hodí?
Zkusili jste už někdy kompostovat pomerančovou… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít k úklidu prášek do pečiva. Zvládne vyčistit troubu i vybělit utěrky
Prášek do pečiva je skvělým pomocníkem nejen při… Číst více
Milánské rizoto: Krémová delikatesa s vůní drahého koření. Jak se správně připravuje?
Italské rizoto je samo o sobě specifické a od… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Máte rádi italskou kuchyni? Připravili jsme pro vás přehled italských pokrmů
V Itálii rádi stolují, mají dokonce pravidlo „Tutti a tavola“, tedy všichni ke stolu. Skladba menu i životního stylu je poměrně odlišná od našich… Číst více
Používejte při vaření pokličku. Šetříte tím nejen čas, ale budete platit méně za energie
Víte, že poklička patří k hrnci podobně jako k… Číst více
Jak se jednou provždy zbavit mravenců? Přinášíme přehled babských rad, které fungují
Zbavit se mravenců v domácnosti není vždy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 3 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 4 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 5 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Přidáno před 6 hodinami
Bramborové lokše s husím sádlem
Přidáno před 12 hodinami
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více