Bábovku nebo pekáč od prababičky!
25. 11. 2015 Vaření
Kombinace bytelné šedé litiny s dokonale vytvrzeným dvouvrstvým smaltem. To je nádobí prababiček. Litina stejnoměrně vede teplo, hladký smalt uzavírá a chrání povrch a pomáhá bábovku, či buchty pěkně vyklopit.
Víte, jaký je rozdíl mezi touhle formou a většinou ostatních?
Přežije vás klidně o 100 let. Může za to kombinace bytelné šedé litiny s dokonale vytvrzeným dvouvrstvým smaltem. Naše prababičky moc dobře věděly, že na tyhle formy je spolehnutí. Litina stejnoměrně vede teplo, hladký smalt uzavírá a chrání povrch a pomáhá bábovku, či buchty pěkně vyklopit. I ta kachnička, či kuřátko upečené pěkně pomalu v litině jsou šťavnatější… A proto podobné pečící formy a pekáče nechyběly počátkem 20 století snad v žádné domácnosti. Za největšího rozmachu Komárovských železáren dokázali místní slévači z litiny odlít snad úplně všechno, od lívanečníku, přes několikatunovou sochu až po majestátný Hanavský pavilon, který mimochodem dodnes stojí na pražské Letné.
Starý režim litině nepřál
Pak ale postupně tyto krásné věci mizely kdesi ve sklepech a na půdách a neprávem na dlouhý čas upadly v zapomnění. Nikdo neměl zájem je vyrábět. Možná i proto, že tak připomínaly lesk zatracované buržoazní První republiky. Z litiny se stal téměř čistě průmyslový artikl. Používala se krom jiného na součástky v automobilovém průmyslu
Zavládla éra umělých hmot a různých náhražek. Čím levnější tím lepší. Zatímco soudruzi v NDR dělali chyby a východní kuchyně plnil laciný hliník, plech a plasty, šly dějiny. Ale to jistě znáte…
O to krásnější je její návrat
Naštěstí nejrůznější parádní litinové kousky nezmizely. Lidé je jen zase vytáhli na denní světlo a začali si je v rodinách předávat jako rodinné stříbro. Dnes se díky šikovným českým rukám z firmy Smalt vrací ve vylepšené podobě do našich domácností. Snoubí se v nich vysoká kvalita, funkčnost a nádherný dobový design. „Hodně se prodávají bábovky, veliká poptávka je i po starodávných pekáčích vytvarovaných do špičky, aby z nich šla pěkně slít šťáva,“ říká s úsměvem Eva Dosedělová, která se ve společnosti Smalt stará obchod:“ Z barev zatím stále vede tradiční modro bílá kombinace, v závěsu je červená, ale své zákazníky si nacházejí i pestré odstíny, které nově nabízíme od léta. Ráda bych také upozornila na možnost renovace starých litinových výrobků, kterým dokážeme vtisknout původní mladou podobu.“
Takže pokud se vám zrovna někde na dvorku povaluje oprýskaný lavor, nebo litinová výlevka. Šup s nimi do Smaltu a budou jako nové.
Nově vyvzorované kousky v deseti odstínech připomínají krásně rozkvetlou louku. Na tomto nádobí je příjemné, že přes svůj nezaměnitelný “babičkovský“ design, jsou plně využitelné v současných sofistikovaných kuchyních. Hodí se do každého typu trouby i do myčky.
A co dodat? Tohle nádobí, v němž se skvěle vaří, peče, je navíc jedním slovem krásné. A v nových pestrých odstínech ozdobí doslova každou kuchyň. Ať už je pojata přísně futuristicky nebo ve stylu retro.
A pokud vaření a pečení není zrovna váš šálek kávy?
I pro vás se ve Smaltu něco najde. Třeba v rozmanitém sortimentu smaltovaných cedulí, které tu udělají i přesně na míru a třeba podle vašeho vtipného původního návrhu.
Už tu prý měli leccos. V poslední době je pobavil například nápis v čínštině, který znamenal: Ať žije Slávie!
Tip na Vánoční nákup!
Více na: www.smalt.eu
Kontakty:
SMALT, spol. s r.o.
Osek 108
267 62 Komárov u Hořovic
Česká republika
Tel.: +420 311 572 356
Fax: +420 311 572 983
E-mail: smalt@smalt.eu
Najdete nás i na Facebooku na: http://bit.ly/smaltFB
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Jak si připravit vonné bylinkové sáčky: Krásně provoní náš domov
Příjemně vonícími bylinkami, které máme nasušené od léta, můžeme naplnit látkové sáčky - mohou to být klasické zavazovací sáčky nebo ušitá srdíčka či… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Druhy sladkých jídel Buchtičky a noky Dukátové buchtičky většina lidí miluje od dětství. Nadýchané buchtičky s lahodnou vanilkovou omáčkou si rádi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Radim dělá zálivky na saláty z fermentovaných rajčat: Propašovat se tam dá cokoliv, ale správný olej vytvoří symfonii
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
7 receptů na bábovku pro všední i sváteční den. Přehled jednoduchých postupů, které podle video návodu hravě zvládne i začátečník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 7 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 8 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 20 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 23 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 23 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno 11. 6. 2024 17:28
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Lilky v posledních desetiletích získaly na oblibě. Je to lahůdková a zdraví prospěšná zelenina
Poslední večeře princezny Diany: Lady Di si před tragickou nehodou dávala mořský jazyk, zeleninovou tempuru a omeletu
Komentáře
8. 1. 2016 17:44
30. 11. 2015 21:56
25. 11. 2015 19:59