Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Želatina

yanull yanull

Želatina je beztvará hmota, bez pachu, která nabobtná ve vodě. Používá se jak při domácím vaření, tak i v průmyslu. Získává se dlouhým vařením z kolagenu - bílkoviny, obsažené v kůži a kostech zvířat. Můžeme ji připravit z telecích nebo vepřových nožiček, hovězí kližky, nebo z kůže mladých zvířat.. Na trhu se nabízí želatiny v prášku, některé jsou již dochucené a jednoduše se s nimi pracuje.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Psyllium

Psyllium je rozemleté oplodí jitrocele indického, který roste hlavně v Indii, Pákistánu, Iráku ale… Číst dál

Psyllium

Pučálka

Pučálka je staročeské jídlo našich předků. Základem je naklíčený hrách, který lze připravit ve… Číst dál

Pučálka

Puding

Puding připravujeme z pudingového prášku, což je vlastně bramborový nebo kukuřičný škrob, ochucený… Číst dál

Puding

Punč

Punč pochází z Indie. Pánč znamená pět, a právě z pěti surovin by se měl připravovat. Jsou to… Číst dál

Punč

Pyré

Pyré je kulinářský název pro hmotu jemné struktury, která vznikla pasírováním, drcením, šleháním,… Číst dál

Pyré

Quiche

Quiche je tradiční francouzský slaný koláč, jehož základem je křehké těsto. Připravuje se s různými… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více